1. "Saabumine" ("Arrival")
Režissöör Denis Villeneuve ("Sicario", "Vangistatud", "Vaenlane") on loobunud karmidest draamadest ja põnevikest, et võtta ette senisest ambitsioonikamad filmid. Nendeks on ulmefilmid "Arrival" ja kauaoodatud järg "Blade Runner 2". Kui viimasega peame veel ootama järgmise aastani, siis "Arrival" linastub juba novembris.

Kui Maale saabuvad salapärased kosmoselaevad, asub meeskond, eesotsas lingvistikaeksperdi Louise Banksiga (Oscari-nominent Amy Adams “Ameerika afäär”, “Meister”, “Võitleja”), asja uurima. Inimkond seisab globaalse sõja lävel ning Banks ja tema meeskond jooksevad ajaga võidu, et vastuseid leida. Selleks tuleb naisel võtta risk, mis võib ohtu seada nii tema elu kui ka kogu inimkonna.

Filmis teevad kaasa ka Jeremy Renner ( “Piinakamber”, “Külm linn”) ja Forest Whitaker (“Šotimaa viimane kuningas”; “Vasakukäeline”).

Forum Cinemas kinodes 11. novembrist.

2. "Jackie"
Natalie Portmani võitis viimati parima naispeaosa Oscari 2010. aastal Darren Aronofsky kummitusliku "Musta luige" ("Black Swan") eest. Võimalik, et näitleja edu kordub ka seekordsetel Oscarite jagamisel, sest aasta lõpus jõuab kinodesse hinnatud Tšiili režissööri Pablo Larraíni inglisekeelne debüütfilm "Jackie". Film puudutab ameeriklaste jaoks väga olulise Jacqueline Kennedy elu enne ja pärast president John F. Kennedy mõrva.

Veneetsia filmifestivalil suurepärase vastuvõtu osaks saanud filmi kiidetakse nii Portmani rollisoorituse kui ka Larraíni režii eest.

3. "La La Land"
Käesoleval aastal seni kahe filmiga ("Suur vale" ja "Head tüübid") Eesti kinosid väisanud kiirelt filmistaariks kujunenud Ryan Gosling saabub 16. detsembril uuesti kinodesse muusikaliga pianisti (Gosling) ja näitlejanna (Emma Stone) arenevast armastusest. Selleks filmiks on tänavune suur Oscari-soosik "La La Land".

Vaata ka: Ryan Goslingu 5 parimat rollisooritust.

Film linastub Forum Cinemas kinodes 16. detsembril.

4. "Billy Lynn’s Long Halftime Walk"
Kui režissöör Ang Lee viimane film "Pii elu" ("Life of Pi") kinodes linastus, kandideeris film 11 Oscarile ning võitis neli, sealhulgas ka parima režissööri Oscar. Eelnevat arvesse võttes ei maksa imestada, kui 2017. aasta veebruaris võib sama edukas olla ka aasta viimastel kuudel linastub Ben Fountaini samanimelisel romaanil põhinev "Billy Lynn’s Long Halftime Walk". Film puudutab Ameerika ühiskonna murepunkte, sealhulgas ka posttraumaatilist stressihäiret. Filmis astuvad üles ka Vin Diesel ja Kristen Stewart.

Millal film meile jõuab? Hoia Kinoveebil silma peal!

5. "Manchester By The Sea"
"Manchester By The Sea" on liigutav draama Bostonis elavast mehest, kes on sunnitud pärast venna surma hoolitsema oma 16-aastase nõbu eest. Lisaks venna leinamisele ja uue eluga harjumisele lisandub tema ellu veel üks ootamatu tragöödia.
Filmi peaossa määrati esialgu Matt Damon, kui näitleja pidi rollist Ridley Scotti ülieduka "Marslase" pärast loobuma, aga jäi pardale siiski produtsendina. Damoni rolli võttis üle Ben Afflecki vend Casey Affleck. Filmis teevad kaasa veel Michelle Williams, Kyle Chandler ja Lucas Hedges.

"Manchester By The Sea" on režissöör Kenneth Lonergani kolmas film. Ta on rohkem tuntud Martin Scorsese "New Yorgi jõugud" ("Gangs of New York") ja Harold Ramise "Analyze This" stsenaristina. Lonergani esimene lavastajatöö "You Can Count on Me" kandideeris kahele Oscarile (parim naisnäitleja ja stsenaarium). "New Yorgi jõugud" kandideeris lausa 10 Oscarile ning nende hulgas oli ka nominatsioon parima stsenaariumi eest.

Film linastub Forum Cinemas kinodes järgmise aasta alguses.

6. "Silence"
Hinnatud Ameerika režissööri Martin Scorsese järjekorras 24. mängufilm "Silence" jõuab aasta lõpus kinoekraanidele. Tegemist on kaua aega töös olnud ajaloolise filmiga kahe jesuiidi preestri reisist Jaapanisse, et leida nende õpetaja ja levitada kristluse õpetust.

Isegi 73-aastaselt pidi temasugune legendaarne režissöör nägema väga palju vaeva, et saada töösse suure-eelarveline film. Projekti viivituse põhjuseks võib lugeda ka algmaterjali. Nimelt põhineb "Silence" Shüsaku Endō samanimelisel romaanil, mis leiab aset 17. sajandi Jaapanis. Olukord oli isegi nii kehv, et näitlejad ja režissöör loobusid filmi valmis saamise nimel oma palganumbri esialgsest suurusest.

195 minuti pikkuse "Silence'i" peaosades on Liam Neeson ("Schindleri nimekiri", "Röövitud", "A-Rühm"), Andrew Garfield ("Imeline Ämblikmees"), Adam Driver ("Star Wars: Jõud tärkab"), Ciaran Hinds ("Harry Potter ja surma vägised. Osa 2" ja Tadanobu Asano ("47 roninit").

7. "Sully"
"Sully" põhineb autobiograafilisel raamatul "Highest Duty: My Search for What Really Matters", mis räägib suurest kangelasteost aastal 2009, kui kapten Chesley "Sully" Sullenberger suutis 155 reisijaga pardal maanduda kahe läbi põlenud mootoriga lennuki ohutult Hudsoni jõkke. "Sully" on lugu sellest uskumatust maandumisest ning kapteni elust enne ja pärast rambivalguse kätte sattumist.
Clint Eastwoodi filmide hulgas on mitmeid lugusid erinevatest kangelastest. "Ameerika snaiper", "J. Edgar" ja "Meie isade lipud" on vaid mõned näited. "Sully" märgib ühtlasi ka ajaloolist hetke, mil legendaarne režissöör Eastwood ja veelgi legendaarsem karkaternäitleja Hanks teevad esimest korda koostööd.

Teistes osades on Aaron Eckhart ("Olümpos on langenud", "Pimeduse rüütel"), Laura Linney ("Perekond Savage").

Loe ka arvustust.

"Sully" on praegu Forum Cinemas kinodes.

8. "Lion"
Dev Patel, Rooney Mara ja Nicole Kidman on selle inspireeriva ja hingepugeva draama peaosades. Filmi produktsioonifirma The Weinstein Company on veendunud, et film võib Oscaritel kandideerida lausa üheksas kategoorias ning nende hulgas on kindlasti ka parim naiskõrvalosa nominatsioon Nicole Kidmanile, sest ta olevat filmis lihtsalt vapustav.
Režissöör Garth Davise jaoks on tegu debüütfilmiga, kuigi lavastaja on seni tuntust kogunud suurepärase seriaali "Top of the Lake" episoodide eest.

"Lion" ("Saroo") põhineb tõestisündinud lool Saroo Brierley'ist, kes lahutatakse ühel päeval vanematest, kui ta käis koos vennaga rongidega sõitmas. Noor Saroo elas üle India karmi tänavaelu ainult selleks, et sattuda orbudekodusse, kus ta adopteeritakse ning viiakse Austraaliasse 20 aasta hiljem üritab ta Google Earthi kasutades leida üles oma perekond.

"Lion" linastub USA kinodes novembris. Millal film meile jõuab? Hoia Kinoveebil silma peal!

9. "The Birth of a Nation"
Sundance'i filmifestivalil kõige enam kõmu tekitanud ja kriitikute meele järgi olnud "The Birth of a Nation" on lugu 1831. aasta orjade mässust.
Filmi kirjutas, lavastas ja produtseeris Nate Parker. Tegemist on läbi ja lõhki indie-filmiga, kuid see ei takistanud kordagi selle hoogu. "The Birth of a Nation" võitis Sundance'i filmifestivalil žürii ning publiku auhinna. Fox Searchlight ostis "The Birth of a Nationi" õigused ära rekordilise 17.5 miljoni dollari eest. Seda loetakse Sundance'i ajaloo müügirekordiks. Fox Searchlight alustas filmi levitamist Oscaritele eelneval ajal ehk 7. oktoobril.

"The Birth of a Nation" võib olla tänavuse auhinnahooaja suurim üllataja. Millal film meile jõuab? Hoia Kinoveebil silma peal!

10. "Kuld" ("Gold")
Matthew McConaughey pole muutuste osas võõras - ta võttis "Elujanu" ("Dallas Buyers Club") tarbeks kaalust alla, kehastas haiget palgamõrvarit filmis "Killer Joe" ning muutus kannatamatuks küünikuks seriaalis "True Detective". McConaughey uusim roll ajas ta hoopis kiilaks ja ülekaaluliseks - selleks filmiks on kahe mehe kullajahist pajatav "Gold".

"Gold" valmis režissöör Stephen Gaghani käe all. Gaghan pole filmimaailmale võõras - tema käe all valmis 2005. aasta film "Süriaana" ("Syriana") George Clooney'ga peaosas, kuid pärast seda pole lavastaja kaua aega millegi muu poolest silma paistnud. "Gold" paistab olevat aga tõeliselt meelelahutuslik seiklusfilm, mis lõpetab käesoleva aasta päris korraliku noodiga ning võib jõuda ka Oscarite jagamisele. Aasta alguses võis arvata, et McConaughey "Free State of Jones" on see film, mis viib näitleja Oscarite jagamisele, kuid pärast kehva kriitikat langes see võistlustulest välja.

"Gold" on lugu Kenny Wellsist (Matthew McConaughey võttis rolli jaoks ligi 20 kilo juurde) ja Michael Acostast (Edgar Ramírez), kes suunduvad Indoneesia džunglisse lootuses leida sealt kulda. Filmi teistes osades on Bryce Dallas Howard, Toby Kebbel, Macon Blair, Corey Stoll, Bill Camp, Bruce Greenwood, Rachael Taylor ja Michael Landes.

"Gold" jõuab Forum Cinemas kinodesse 27. jaanuaril.

11. “Florence Foster Jenkins”
"Florence Foster Jenkinsi" lugu põhineb Ameerika seltskonnadaamil, kel oli palju dollareid, vähe lauluoskust, kuid meeletult palju armastust muusika vastu. Vahel armastus teeb pimedaks või kurdiks ka neid, kes selle vahetu armastuse vastu ise nii suurt huvi üles ei näita, käesolevalt siis muusika vastu.

Filmis säravad kõik näitlejad oma etteastetega võrdväärselt – Meryl Streep tõelise daamina kehastab nimitegelast Florence Foster Jenkinsit, Hugh Grant aga proua kaasat St. Clair Bayfield ning värske verena voolab läbi karakterite Simon Helbergi kehastatav värvikas Cosme McMoon. Kõigele lisaks on tegelased inspireeritud päris inimestele tuginedes ning uurides ajalugu, siis võib järeldada, et film kajastab väga tõetruult minevikus juhtunud sündmusi ning inimesi.

Loe arvustusest pikemalt.

12. "Kui koletis kutsub" ("A Monster Calls")
Liam Neesoni viimane suurem osatäitmine animeeritud olendina oli lõvi Aslan roll "Narnia" filmides. Nüüd on näitleja tagasi, aga seekord hoopis puukoletisena filmis "Kui koletis kutsub" ("A Monster Calls").

2018. aastal linastuva "Sauruste maailma" järje režissöör J. A. Bayona on kätt proovinud nii õudusfilmide kui ka suurejooneliste katastroofilmide juures, kuid nüüd linastub 25. novembril midagi teistsugust - sünge fantaasiafilm suurtele ja väikestele, vanadele ja noortele. "Kui koletis kutsub" põhineb Patrick Nessi samanimelisel raamatul, mis on eestikeelsena saadaval ka meie hästivarustatud raamatukauplustes.

Ametlik sünopsis: Väike poiss palub abi puukoletiselt, et saada hakkama oma ema raske haigusega. Kaasa teevad Liam Neeson, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Geraldine Chaplin.

Film linastub Forum Cinemas kinodes 25. novembril.

13. "Head tüübid" ("The Nice Guys")
Värskendavalt retrohõnguline, muhe ja peadpööritav "Head tüübid" ("The Nice Guys) on uus film Shane Blackilt, 80ndatest saati tegutsenud legendaarselt Hollywoodi stsenaristilt, kes lavastas umbes kümne aasta eest oma käsikirja põhjal nimetamisväärseks kultusteoseks kasvanud "Kiss Kiss Bang Bangi".

Musta huumoriga vürtsitatud neo-noir "Head tüübid", mis nupukuselt "Kiss Kiss Bang Bangile" oluliselt alla ei jää, viib vaataja 1977. aasta Los Angelesse, kus tegutseb häbitu ja käpardlik eradetektiiv Holland March. Üksinda teismelist tütart kasvatava ja napsiga liialdava mehe jaoks pole näiteks probleem võtta raha Alzheimerit põdevatelt vanamuttidelt, kes soovivad oma kaduma läinud abikaasa leida, olles ära unustanud, et abikaasa surnud ja mulda sängitatud.

Loe edasi arvustusest.

14. "Nobenäpp" ("The Handmaiden")
"Nobenäpp" ehk "The Handmaiden" ("Ah-ga-ssi") on esimene koreakeelne Chan-wook Parki film üle väga pika aja, sest pärast isevärki 2009. aasta vampiirilugu "Janu" ("Thirst") otsustas väljapaistvamate Lõuna-Korea kineastide hulka kuuluv Park vändata oma esimese ingliskeelse filmi "Stokeri" näol, mis... nägi lahe välja, aga tekitas üksjagu segadust, olles läbini ebamäärane ning laialivalguv.

Kes Sarah Watersi bestselleril "Fingersmith" põhinevat "The Handmaidenit" vaadates samamoodi segadusse sattuda ei taha, peaks filmi aktiivselt ja tähelepanelikult jälgima, sest lugu on üle keskmise kompleksne, koosnedes kolmest osast (nagu ka romaan) ning kätkedes endas kümneid keerdsõlmi. Kõrvalmärkusena tuleb öelda, et siit leiab kõige vaatemängulisema cunnilingust kujutava stseeni, mida lähiaastatel nähtud — kogu filmis valitseb vagur seksuaalne pinge, aga no sel hetkel vajus mul mokk suurest imetlusest sama töllakile kui kahel voodile viskunud iharal neiul kõnealuses stseenis.

Loe edasi arvustusest.

15. "Kubo ja kaks pillikeelt" ("Kubo and the Two Strings")
Laika stop-motion animatsioonistuudio unikaalsed filmid "Coraline ja salajane uks 3D", "ParaNorman" ja "Kastitrollid" olid meeldejäävad nii stiili, karakterite kui ka animatsiooni poolest. Stuudio uusim film "Kubo ja kaks pillikeelt" ("Kubo and the Two Strings") linastus Forum Cinemas kinodes 7. oktoobril.

"Kubo ja kaks pillikeelt" viib meid maagilisse maailma täis muusikat, müstikat ja süngeid saladusi. Kubo (Art Parkinson) on noor muusik, kes hoolitseb väikeses külas elades oma ema eest. Nende elud satuvad ohtu, kui Kubo päästab kogemata vabaks iidse kurja vaimu. Nüüd on Kubo sunnitud reisima külast kaugele eemale, et mõista, kes on ta tegelikult. Kubot aitab neljajalgne samurai mardikas (Matthew McConaughey) ja ahv (Charlize Theron).

"Kubo ja kaks pillikeelt" on stuudio jaoks eriline projekt, sest esimest korda on filmi režissööriks Laika juht Travis Knight. Ta on olnud varasemate filmide juures peaanimaatori rollis. Teistes osades on Ralph Fiennes, Rooney Mara ja George Takei.

"Kubo ja kaks pillikeelt" on maagiline kogupereseiklus imeilusas iidses Jaapanis, mis on täis põnevust, salapära, humoorikaid tegelasi ja võimsaid tundeid. Visuaalselt lummav ja sisult äärmiselt liigutav multifilm räägib laste ja vanemate vahelisest igikestvast tingimusteta armastusest.

Film on praegu Forum Cinemas kinodes.

16. "Zootropolis" ("Zootopia")
Rasmus Rammo kirjutas juba 2016. aasta parimaid filme välja valides nii:

Olen animatsioone kinodes valdavalt vältinud – ei tõmba mind mudilaste ettearvamatu kinoetikett ega ka eestikeelne dublaaž, mis võrdlemisi kõrgest kvaliteedist hoolimata teose algkuju halastamatult lõhki rebib. "Zootropolisega" läks õnneks aga teisiti, kuna sattusin ekstensiivsest haibist ajendatuna filmi ingliskeelsele seansile ega pidanud leppima pelgalt tõlkijate interpretatsiooniga – sain nautida teost tema algses vormis.

"Zootropolis" võib vabalt olla kõnekaim multifilm, mis iial tehtud. See on päevakajaline, ühiskonnakriitiline, valusalt realistlik ja kohati lihtsalt nukker. Kogu krempel on loomulikult lastesõbraliku roosamannaga üle valatud, kuna primaarne sihtgrupp ei saa sedasorti filmi puhul kunagi mõtlev täiskasvanu olla, aga sõnum ei kao kordagi ära, ning lapsikused on piisavalt subtiilsed, et elamust mitte segada. Moraal on tegelikult üsna lihtsakoeline, aga kui film suudab nõnda lühikese kestusaja jooksul vaatajat nii naerutada, nutma ajada kui ka elu üle järele mõtlema panna, on ülesanne kahtlusteta täidetud.

17. "Moonlight"
Mustanahalise noormehe eneseavastuslik lugu läbi kolme eluetappi Miami väga karmis naabruskonnass on saanud näitlejate, operatooritöö, režii, muusika ja stsenaariumi eest nii palju kiita, et film võib kindlasti jõuda vähemalt parimate näitlejate kategooriatesse.

Millal film meile jõuab? Hoia Kinoveebil silma peal!

18. "The Founder"
Filmi levitajafirma The Weinstein Company tänavuste Oscareid meelitavate filmide hulka kuulub ka McDonald's kiirtoiduketi loojast pajatav "The Founder" Michael Keatoniga peaosas.

Millal film meile jõuab? Hoia Kinoveebil silma peal!

19. "Fences"
Denzel Washington ei vedanud alt "Seitsmes vapras" ning ei tee seda ka ilmselt tänavuse Oscari-soosikuga "Fences". Varasemalt kaks Oscarit võitnud ja neli korda nomineerinud Washington tõestab, et üks näitleja võib osaleda mitmes märulifilmis ja tõsises draamafilmis korraga, ilma et karjäär kannataks.

Loe ka "Seitse vaprat" arvustust.

20. "Ööloomad" ("Nocturnal Animals")
Kaasaja ühe põnevaima filmitegija, Tom Fordi ("Üksik mees", 2009) painajalikult pingeline thriller "Ööloomad" kompab peenikest joont, mis eraldab armastust julmusest ja kättemaksu lunastusest. Oscari nominendid Amy Adams ("Ameerika afäär", 2013) ja Jake Gyllenhaal (Brokebacki mägi", 2005) kehastavad lahutatud abielupaari avastamas tumedaid nurgataguseid nii iseendi kui teise hinges.

Los Angelese kunstivahendaja Susan Morrow (Amy Adams) elab äärmiselt privilegeeritud, kuid hingeliselt sisutühja elu koos abikaasa Hutton Morrow’ga (Armie Hammer). Ühel nädalalõpul, kui Hutton on taas ühel oma järjekordsel ärireisil, saab Susan postipaki käsikirjaga. See on romaan pealkirjaga "Ööloomad" ning selle autoriks tema endine abikaasa Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal), kellega Susan pole juba aastaid suhelnud. Käsikirjaga kaasas on kiri, milles Edward väljendab soovi oma peatsel külaskäigul L.A.-sse Susaniga kohtuda. Üksi kodus asub Susan käsikirja lugema. Romaan on pühendatud talle, kuid selle sisu on vägivaldne ja ruineeriv, sündmustik valusalt isiklik ja allegooriline. Edwardi kirjutatust sügavalt mõjutatuna hakkab Susanile tahtmatult meenuma kõik see, mis minevikus nende vahel oli ning tema elus tehtud valikud saavad uue mõistmise valguses ümber hinnatud. Armastus, mis tundus olevat ammu surnud, lööb lõkkele ning selguvad tõelised kangelased nii elus kui fiktsioonis.

Veneetsia filmifestivali žürii eripreemiaga auhinnatud ja kriitikute üksmeelse kiidukoori pälvinud meistriteose kõrvalosades teevad võimsad rollisooritused ka Aaron Taylor-Johnson ("Tasujad: Ultroni ajastu", 2015) ja Michael Shannon ("Mässajate tänav", 2008).

Film linastub Forum Cinemas kinodes 27. jaanuarist.

Vaata lisaks:
"La La Land: California unistused" korjas kõige rohkem Kuldgloobuste nominatsioone.
Üle 60 filmi, mida peaksid järgmisel aastal kindlasti nägema.