1. John Carter, 2012

Rotten Tomatoes: 51%
Eelarve: 263.7 miljonit
Tagasi teenis: 284.1 miljonit

John Carter (Taylor Kitsch) on USA kodusõjast kurnatud endine kapten, kes satub seletamatult Marsile, kus ta leiab end keset tohututes mõõtmetes konflikti planeedi asukate ning lummava printsessi Dejah Thorise (Lynn Collins) vahel. Maailmas, mis on kokkuvarisemise äärel, leiab Carter uuesti endas kaduma läinud inimlikkuse ning mõistab peaegi, et kogu planeedi ning selle asukate kestmajäämine on tema kätes.

"John Carter" on eepiline seiklusfilm, mille aluseks Tarzani looja Edgar Rice Burroughsi 100 aasta eest ilmunud legendaarne ulmeromaan "A Princess of Mars" ning selle järjed, mis on olnud inspiratsiooniallikaks lugematutele ulmekirjanikele ja filmitegijatele läbi Ray Bradburyst ja Arthur C. Clarke'ist George Lucase ja James Cameronini. Osades Taylor Kitsch ("Friday Night Lights"), Lily Collins ("X-meeste algus: Wolverine"), Willem Dafoe ("Ämblikmees"), James Purefoy ("Rooma"), Mark Strong ("Kick-Ass"), Dominic West ("300"), Samantha Morton ("Minority Report"), Bryan Cranston ("Breaking Bad") jpt. Filmi lavastajaks on Oscari-võitja Andrew Stanton ("Wall-E", "Kalapoeg Nemo").

2. Dredd, 2012

Rotten Tomatoes: 78%
Eelarve: 30-45 miljonit
Tagasi teenis: 41.5 miljonit

Tuleviku Ameerika kujutab endast trööstitut kõnnumaad, mille idarannikul laiub Bostonist Washingtonini Mega City 1 – tohutu, vägivaldne metropol, mille kaootilistel tänavatel valitsevad kurjategijad. Ainsateks seadusesilmadeks on politseinikud, keda kutsutakse Kohtunikeks. Neile antud volitustega on selle üksuse liikmed ühekorraga nii kohtunikeks, vanemeesteks kui ka timukateks. Kohtunike seast kardetuim on Dredd (Karl Urban), kelle ülesandeks on vabastada linn uusimast nuhtlusest, milleks on epideemia mõõtmed võtnud uus uimasti "Slo-Mo", mis paneb tarbija kogema reaalsust 100 korda aeglasemalt. Selleks alustab Dredd armutut võitlust endisest prostituudist julma narkokuninganna Ma-Ma'ga (Lena Headey), kelle kindluseks on 200-korruseline "vertikaalne slumm", millest reeglina isegi Kohtunikud eemale hoiavad. Aga mitte Dredd...

Raju 3D-seiklus "Dredd" põhineb kultuslikul koomiksisarjal, mis nägi esmakordselt ilmavalgust aastal 1977. Stsenaariumi kirjutas Alex Garland ("28 päeva hiljem", "Never Let Me Go"), lavastas Pete Travis ("Vaatenurk", "Endgame"). Osades Karl Urban ("Sõrmuste isand"), Lena Headey ("300", "Troonide mäng"), Olivia Thirlby ("Tumedaim tund", "Juno"), Domhnall Gleeson ("Harry Potter ja surma vägised") jt.

3. "Uljas ratsanik" ("The Lone Ranger",2013)

Rotten Tomatoes: 31%
Eelarve: 225 miljonit
Tagasi teenis: 260.5 miljonit

"Uljas ratsanikus" on sobivas vahekorras actionit ja huumorit sisaldav hoogne seiklusfilmi, mille taga seisab sama trio, kes tõukas käima "Kariibi mere piraatide" saaga: superprodutsent Jerry Bruckheimer ("Kaljukindlus", "Armageddon"), lavastaja Gore Verbinski ("Rango") ning planeedi suurim staar Johnny Depp.

Põlis-ameeriklasest vaimusõdalane Tonto (Johnny Depp) jutustab uskumatuna näiva loo sellest, kuidas ta muutis tavalise seadusesilma John Reidi (Armie Hammer) legendaarseks maskis tasujaks, kes võitleb õigluse eest ka siis, kui kõik teised on juba alla andnud. See saab olema üks uskumatu seiklus, mille käigus kaks ebatõenäolist kangelast peavad üle saama omavahelisest hõõrumisest ja tegema koostööd, et saada jagu kurjade magnaatide ahnuse ja korruptsioonivõrgust

Osades: Johnny Depp, Armie Hammer ("Sotsiaalvõrgustik"), Tom Wilkinson ("Armunud Shakespeare"), Helena Bonham Carter ("Hüljatud"), Barry Pepper ("Tõeline visadus"), William Fichtner ("Pimeduse rüütel") jt.

4. "Kauboid ja tulnukad" ("Cowboys & Aliens",2012)

Rotten Tomatoes: 43%
Eelarve: 163 miljonit
Tagasi teenis: 174.8 miljonit

1873. Arizona territoorium. Võõras (Daniel Craig), kes ei mäleta midagi oma minevikust, ilmub karmi kõrbelinna nimega Absolution. Ainsaks viiteks mehe minevikule on salapärane võru ta parema käe küljes. Talle saab kiiresti selgeks, et kohalikud ei suhtu võõrastesse kuigi külalislahkelt ning mitte keegi ei tee mitte midagi, kuni pole saanud vastavat käsku linna raudse rusikaga valitsevalt kolonel Dolarhyde'ilt (Harrison Ford). See on linn, mida valitseb hirm.

Ent linn alles saab tunda tõelist hirmu, kui seda ründavad külalised ülalt, seninägematu kiiruse ja pimestavate tuledega lennumasinad, mis röövivad abituid linnaelanikke ükshaaval, pannes linnarahva kahtlema kõiges, millesse nood seni uskusid. Korraga on nende poolt põlatud võõras ainus, kes suudaks linna päästa. Tasapisi hakkab revolvrikangelasele meenuma, kes ta on ja kust ta tuli ning sedamööda saab ta aru, et tema käes võib olla saladus, mis annaks linnale lootust ülivõimsa vastase löömiseks. Koos salapärase ränduri Ellaga (Olivia Wilde) paneb ta kokku kirju kamba, kuhu kuuluvad linnaelanikud, Dolarhyde oma poistega, lindpriid ja apatshi indiaanlased, keda kõiki ähvardab kiire väljasuremine, kui nad üheskoos midagi ette ei võta.

"Kauboid ja tulnukad" on žanre segav tempokas seiklusfilm, mis ühendab vesterni tulnukate invasiooni teemaga. Hitimesitrist lavastaja Jon Favreau ("Raudmees" 1-2) juhatab näiteansamblit, kuhu kuuluvad Daniel Craig ("Casino Royale"), Harrison Ford ("Indiana Jones"), Olivia Wilde ("Tron: pärand"), Sam Rockwell ("Raudmees 2"), Keith Carradine ("Deadwood"), Paul Dano ("Veri hakkab voolama"), Clancy Brown ("Highlander") jt. Stsenaariumi kirjutasid Alex Kurtzman, Roberto Orci ("Star Trek") ja Damon Lindelof ("Lost") ning selle aluseks on Scott Mitchell Rosenbergi kultusmainega koomiksiromaan.

5. "Tulevikumaa" ("Tomorrowland",2015)

Rotten Tomatoes: 50%
Eelarve: 190 miljonit
Tagasi teenis: 209.2 miljonit

Saatuse keerdkäigud viivad kokku teadmishimulise, kõige uue suhtes uudishimuliku teismelise tüdruku (Britt Robertson) ja elus pettunud kunagisest lapsgeeniusest leiutaja (George Clooney) ning üheskoos asuvad nad ohtudest palistatud teekonnale, et leida müstiline ja mõistatuslik koht nimega "Tulevikumaa". Koht, mis näib eksisteerivat kusagil nende mälestuste kõige sügavamates soppides...

Disney filmistuudio esitleb kahekordse Oscari-võitja, filmide "Imelised" ja "Võimatu missioon: Variprotokoll" lavastaja Brad Birdi uut, kaasahaaravat ja suurejoonelist seiklusfilmi, mille kesksetes osades on George Clooney ("Gravitatsioon"), Britt Robertson ("Ristunud teed"), Hugh Laurie ("Dr. House"), Judy Greer ("Ahvide planeedi koidik"), Kathryn Hahn ("Walter Mitty salajane elu") ja paljud teised. Idee ja stsenaariumi autoriteks on hittseriaali "Kadunud" looja Damon Lindelof ja Brad Bird.

6. "Pärsia prints: Ajaliiv" ("Prince of Persia: The Sands of Time",2010)

Rotten Tomatoes: 36%
Eelarve: 150–200 miljonit
Tagasi teenis: 336.4 miljonit

Müstilises Pärsias peab hulljulge prints (Jake Gyllenhaal) ühendama jõud kauni printsessiga (Gemma Arterton), et astuda võitlusesse kurjuse jõudude vastu. Salakavala vaenlase valduses on maagiline pistoda, mis võib valla päästa Ajaliiva. See on iidne kingitus jumalatelt, mis laseb aega tagasi keerata ning annab selle omanikule võimu terve maailma üle.

“Pärsia prints: Ajaliiv” on suurejooneline seiklusfilm, mille aluseks ülipopulaarne videomäng. Tootjaks filmimaailma edukaim produtsent Jerry Bruckheimer (“Kariibi mere piraadid”), lavastajaks inglane Mike Newell (“Harry Potter ja tulepeeker”, “Neli pulma ja üks matus”). Osades Jake Gyllenhaal (“Brokebacki mägi”), Gemma Arterton (“007: veidi lohutust”), Ben Kingsley (“Õnneseen Slevin”), Alfred Molina (“Da Vinci kood”), Toby Kebbell (“RocknRolla”), Richard Coyle (“Hea aasta”), Steve Toussaint (“The Bill”) jt.

7. "Homse piiril" ("Edge of Tomorrow",2014)

Rotten Tomatoes: 91%
Eelarve: 178 miljonit
Tagasi teenis: 370.5 miljonit

Oscari-nominent Tom Cruise (“Võimatu missiooni” filmid, “Collateral – ohtlik reisija”, “Jerry Maguire”) ja Emily Blunt (“Saatan kannab Pradat”, “Saatuse büroo”) mängivad suures ulmepõnevikus "Homse piiril", mille lavastajaks on Doug Liman (“Bourne'i identiteet”, “Hr. & pr. Smith”).

Lugu toimub lähitulevikus, kui Maad on rünnanud tulnukad, kes hävitasid suuri linnu ja tapsid miljoneid inimesi. Ühelgi sõjaväel pole samasugust kiirust, jõhkrust ega teadmisi nagu relvastatud tulnukatel ja nende telepaatilistel juhtidel. Maailma sõjaväed ühendavad jõud, et kasutada oma ainsat võimalust ja sissetungijatele vastu hakata.

Kolonelleitnant Bill Cage (Cruise) pole ise kunagi lahinguväljal olnud, aga ta saadetakse pikema ettevalmistuseta ja kasinate vahenditega sõjakäigule, mis on sama hästi kui enesetapumissioon. Cage tapetakse mõne minutiga, aga ta tõmbab endaga kaasa ühe alfa. Tundub võimatu, aga ta ärkab siis uuesti selle põrguliku päeva koidikul ning peab jälle korduvalt surema. Füüsiline kontakt tulnukaga käivitas ajasõlme, mille tõttu peab ta üht ja sama jõhkrat lahingut ikka ja jälle läbi elama.

Iga korraga muutub Cage kangemaks ja nutikamaks ning suudab tulnukatele aina paremini vastu hakata. Tal on abiks erivägede sõdalane Rita Vrataski (Blunt), kes on tapnud rohkem tulnukaid kui ükski teine inimene. Cage ja Rita võitlevad tulnukatega ning iga korduv lahing annab võimaluse leida viis, kuidas sissetungijatest jagu saada ja Maa päästa.

Rahvusvahelisse näiteseltskonda kuuluvad veel Bill Paxton (“Tulnukad”, HBO telesari “Big Love”), Kick Gurry (Austraalia telesari “Tangle”), Dragomir Mrsic (“Snabba Cash II”), Charlotte Riley (“World Without End”), Jonas Armstrong (BBC TV telesari “Robin Hood”) ja Franz Drameh (“Rünnak rajoonile”).

Doug Liman on lavastaja, Dante Harper, Christopher McQuarrie ja Joby Harold kirjutasid stsenaariumi, mis põhineb Hiroshi Sakurazaka hinnatud romaanil "All You Need is Kill". Produtsendid on Erwin Stoff (“Pime külg”, “Ma olen legend”), Gregory Jacobs (“Nakkus”) ja Jeffrey Silver (“300”). Tegevprodutsendid on Jason Hoffs, Tom Lassally, Doug Liman, Dave Bartis, Joby Harold, Hidemi Fukuhara ja Bruce Berman, kaasprodutsendid on Kim Winther ja Tim Lewis.

8. "Hiiglasetapja Jack" ("Jack the Giant Slayer",2013)

Rotten Tomatoes: 52%
Eelarve: 185–200 miljonit
Tagasi teenis: 197.7 miljonit

See on lugu muistsest sõjast, mis lahvatab valla, kui noormees nimega Jack (Nicholas Hoult) avab kogemata värava, mis ühendab meie maailma hirmuäratavate hiiglaste omaga. Hiiglased näevad selles head võimalust pärast pikki sajandeid taas nõuda tagasi maad, mille nad kunagi kaotasid ning Jack on sunnitud asuma oma elu kõige suuremasse lahingusse, et hiiglasi peatada. Tal tuleb kuningriigi ja selle alamate päästmise ning vapra printsessi armastuse nimel seista silmitsi sõdalastega, keda ta arvas eksisteerivat vaid legendides – kuid nüüd avaneb tal võimalus ise legendiks saada.

3D-formaadis eepilise seiklusmäruli "Hiiglasetapja Jack" on lavastanud tunnustatud režissöör Bryan Singer. Filmi peaosa mängib Nicholas Hoult ("X-Mehed: Esimene klass"). Kaasa teevad veel Eleanor Tomlinson printsess Isabella rollis, Stanley Tucci ("Kapten Ameerika: Esimene tasuja") valeliku lord Roderickina, Ian McShane ("Kariibi mere piraadid: Võõrastel vetel") lõksu langenud kuningas Brahmwellina, Bill Nighy ("Harry Potter ja surma vägised") hiiglaste juhi kindral Fallonina ning Ewan McGregor ("Tähesõjad", "Variautor") paleevalvur Elmontina. Loo on ekraani jaoks kohandanud Darren Lemke, Christopher McQuarrie, Dan Studney ja David Dobkin.

9. "Tron: Pärand" ("Tron: Legacy",2010)

Rotten Tomatoes: 51%
Eelarve: 170 miljonit
Tagasi teenis: 400.1 miljonit

27-aastane Sam Flynn (Garrett Hedlund) on legendaarse arvutigeeniuse Kevin Flynni (Jeff Bridges) poeg ja tegeleb juba aastaid oma isa kadumise uurimisega. Kuni ühel päeval tõmmatakse ka Sam sellesse metsikute programmide ja gladiaatorlike võitluste maailma, kus ta isa on elanud viimased 25 aastat. Koos Kevini lojaalse usaldusaluse Quorraga (Olivia Wilde) asuvad isa ja poeg eluohtlikule teekonnale läbi visuaalselt vapustava küberuniversumi, mis muutub iga hetkega üha ohtlikumaks.

“Tron: Pärand” on kõrgtehnoloogiline 3D-seiklus, tegevuspaigaks digitaalne maailm, millesarnast varem suurel ekraanil nähtud pole. Osades Garrett Hedlund (“Trooja”), Jeff Bridges (“Raudmees”), Olivia Wilde (“House”), Bruce Boxleitner (“Heroes”), Michael Sheen (“Videviku saga: Noorkuu”), James Frain (“True Blood”), Beau Garrett (“Turistas”) jt. Lavastas Joseph Kosinski.

10. "Piire ületades" ("Transcendence",2014)

Rotten Tomatoes: 19%
Eelarve: 100 miljonit
Tagasi teenis: 103 miljonit

Dr. Will Caster (Johnny Depp) on juhtiv teadlane tehisintellekti uurimisvaldkonnas, kellel on käsil elu suurim projekt eneseteadliku masina loomiseks, mis ühendaks endas kogu inimkonna ajaloo kollektiivse intelligentsi ning täiskomplekti inimesele omaseid emotsioone.

Tema vastuolulised eksperimendid on teinud temast kuulsuse, kuid samas ka peamise sihtmärgi tehnoloogia arengu vastastele ekstremistidele, kes on valmis kõigeks, et tema projekt peatada.

Ekstremistide grupist saab aga hoopis projekti edu katalüsaator, kui peale nende järjekordset katset Will tappa, eksperimenteerib teadlane oma avastustega enda peal - ta kopeerib oma teadvuse arvuti serverisse.

Willi naise Evelyni (Rebecca Hall) ja tema parima sõbra Maxi (Paul Bettany) halvimad ettekujutused saavad teoks, kui Willi teadmisteotsing muutub piirituks võimujanuks. Ainus asi, mis iga hetkega näiliselt selgemaks muutub, on asjaolu, et teda peatada ei ole võimalik.

Kõik nimetatud filmid linastusid ka Forum Cinemas kinodes.