Värskelt kinodesse jõudnud koomiksifilm sobib ka neile, kes ei tea midagi Dr. Strange´st ega Marveli koomiksitest. Tegu on fantastilise filmiga ja ehkki filmis leidub ka hulga vaimukaid nalju, on tegu üsna tõsise looga. Võiks öelda, et filmi on kokku põimitud "Matrix" ("The Matrix") ja "Algus"("Inception") ning lisatud rikkalikke värvigammasid ja huvitavaid nüansse ajas rändamisest ning erinevatest maailmadest, olekutest ning mõtlemisest. Kõige rohkem üllatasid mind "Doktor Strange'i" varjatud vihjed: uskumatul kombel räägib film klassikalise superkangelase loo asemel ka meditsiinist, füüsilise ja vaimse elutee rännakust ning eneseleidmisest, kaasahaaravatest pöördepunktidest ning silmipimestavalt piiritu fantaasialennuga mõistusest, mis on meis kõigis olemas.

Kui Dr. Stephen Strange, kes on väga edukas ja terane neurokirurg, ühel õhtul ränka avariisse satub, ei oska ta aimatagi, et peab õnnetuse tõttu loobuma oma karjäärist ja tööst. Nüüd peab mees vihas, ahastuses ja masenduses leidma viisi, kuidas end uuesti rakendada. Stephen võtab ette pika teekonna vaimse maailma poole, kust leiab eest endale tundmatu maailma. Maailma, millest tal kunagi aimugi polnud. Kuidas kõik hargneb ja mil moel peategelane kõike samm-sammu haaval õpib, peate ise kinno vaatama minema. Filmi esimene pool venib, kuid edasine on juba rohkem kui meeliülendav. Pean nentima, et ma pole üheski Marveli filmis näinud veel nii kauneid 3D efekte ning mille sisu ja visuaalne pool lähevad omavahel suurepäraselt kokku. Tavaliselt kipub üks varjama teist ning kogu virr-varr kipub lõpuks natukene ära tüütama. Siin oli kõik paigas.

"Doktor Strange"

Veel üks tähelepanek: kas olete märganud, et suurem osa Marveli superkangelasi omandavad võimed pärast õnnetusi? Võimalik, et see ongi märgiks meile kõigile siin maailmas – ära karda haarata uusi piire ja luua võimatust võimalikku. Kõik need ühest dimensioonist siia-sinna hüppamised ja maailmade muundamised olid kinolinal väga stiilsed. Midagi nii uhket pole kinodes kaua aega olnud. Kui võtta kõrvale teiste superkangelaste sünnilood ("Thor"), siis jäi alati midagi puudu. Võib-olla mõjus nüüd see, et peategelane tegeles valdkonnaga, mida meil kõigil ka praegusel ajal väga vaja läheb – meditsiin. Filmis antakse tugevaid vihjeid vaimse ja füüsilise eksisteerimise kohta ning teispoolsusele ja „elule peale surma“. Ma pole kindel, kui truu on film algupärasele koomiksile, ent fakt on see, et Marvel peab seda tegelast kuidagi maailmaga jagama, sest Dr. Strange mängib järgmises "Tasujate" filmis samuti tähtsat rolli. Kiitus ka filminäitlejatele: see on ülimalt sobilik roll Benedict Cumberbatchile, hea töö tegi ka Tilda Swinton.

Kordame nüüd Tootsi (legendaarne tegelane O. Lutsu raamatust "Kevade") sõnu (loe inglise keeles strange):

Toots: Mis su nimi on?
Imelik:Imelik.
Toots: Mis asi on imelik?
Imelik: Nimi on Imelik.
Toots: Imelik nimi.

Kokkuvõttes on "Härra Imelik" ("Doktor Strange") suurepärane Marveli-film ka neile, kes mitte midagi koomiksitest ei tea, soovivad vaadata lihtsalt ühte head fantaasiafilmi või arvavad, et koomiksifilmid on ainult lastele. Siinkohal pead oma sõnu sööma. Suur seiklus ootab sind kinodes!

"Doktor Strange" on praegu Forum Cinemas kinodes.