"Manchester by the Sea" on kindlasti jõuline näide suurepärasest filmikirjutamisest ehk tegemist on stsenaristiliselt ideaalilähedase teosega. Uurides stsenarist-režissööri varajasemat loomingut, selgub, et tegemist on staažika filmistsenaristiga, kelle eelnevate kirjutiste hulka kuuluvad filmid nagu "Ka gangster on inimene" ("Analyze This") ja Martin Scorsese "New Yorgi jõugud" ("Gangs of New York"), seega pole palju imestada, et ka käesolev film on väga hästi kirjutatud.

Sarnaselt teistele indie-filmidele on selle filmi autor ise nii stsenarist kui ka režissöör. See kombo sobib omavahel ideaalselt, see stsenaristilised tugevused kanduvad lavastustusse täpselt õigetel sekunditel ja minutitel. Vaataja võib ennast unustada ekraanil toimuva sügavustesse, sest kogu tegevus ning näitemäng on loogiline, usutav ning loomulik. Kes liiga emotsionaalne või tundlik, jääb selle filmi ekraaniaja jooksul kindlasti mõnest oma pisarast ilma. Eks sellele aita kaasa ka Casey Afflecki poolt portreteeritud Lee Chandleri väga põhjalik rollisooritus.

"Manchester by the Sea"

Jupp jupi haaval paljastatakse vaatajale peategelase traagilised elusündmused, me tunneme talle kaasa, tahame teda aidata, aga me ei saa – saame ainult vaadata, kuidas elu peksab, kui sügav on kaotuse valu, ning mis saab edasi. Casey Afflecki vastas mängib eestlastele rohkem tuntud Michelle Williams, kelle portreteeritud Randi Chandler jagab sama saatust Lee’ga, ka tema heaks ei saa meie enam midagi teha, kui vaid vaadata pealt, ja loota, et elu on tulevikus heldem.

Läbi karakterite avamise paljastub vaatajale justkui visuaalne maal, mis on kokku segatud kalkuleeritud võrdväärsetest osadest, mille põhilisteks koostisosadeks on stsenaarium ja lavastus. See on igati võrdväärne tervik, millest on palju õppida loo jutustamise stilistika ning lavastusliku terviklikkuse kohta.

"Manchester by the Sea" linastub Forum CInemas kinodes 20. jaanuarist.

Loe lisaks:
Filmid, mis jõuavad või on juba jõudnud pärast PÖFFi ka Eesti kinodesse.
Oscarite suurimad tegijad: 20 filmi, mida peab kindlasti nägema.