"Vaiana" on Disney esimene Polüneesia kultuurist inspireeritud animatsioon pärast 2002. aasta "Lilo & Stitchi". Filmi jaoks palgati eksperdid, kes hoidsid silma peal, et lugu austaks Polüneesia kultuuri ja ajalugu. Film sai oma nime peategelase Moana Waialiki järgi, keda kehastab Hawaii päritolu Auli'i Cravalho.

"Vaiana"

Seda kõike arvesse võttes on täiesti mõistetav, miks muudeti Euroopa jaoks peategelase nimi ümber Vaianaks (ja seetõttu ka filmi pealkiri), sest kes ikka tahaks, et vapper naiskangelane seostuks nüüdseks meie hulgast lahkunud pornostaariga Moana Pozzi? Ka Pozzi eesnimi polnud juhuslik kokkusattumus: tema vanemad valisid tütrele nime justnimelt Hawaii geograafia järgi: Moana tähendab inglise keelest otse tõlkides "seal, kus ookean on sügavaim".

Moana Pozzi

Moana sünnimaal Itaalial ei läinud aga nimemuutus nii puhtalt läbi kui mujal Euroopas: seal sai filmi nimeks "Oceania" ning peategelase nimi muudeti samuti Vaianaks. Nimi ei muuda filmi halvemaks ning mitmel rindel heaks kiidetud "Vaiana" on sama meeleolukas meelelahutus nagu oli seda ka "Zootropolis" ja "Lumekuninganna ja igavene talv". .

"Vaiana" sünopsis:
Kolme tuhande aasta eest rändasid maailma parimad meresõitjad üle Vaikse ookeani, avastades hulgaliselt Okeaania saari. Ent siis katkesid rännakud tuhandeks aastaks - ja mitte keegi ei tea selle põhjust. Nüüd aga asub kartmatu teismeline Vaiana ohtuderikkale teekonnale, et päästa oma rahvas. Teejuhiks saab talle seejuures kunagine vägev pooljumal Maui, suur kelm ja trikitaja, kelle jaoks kõige kallim... on tema ise. Üheskoos rändavad üle tormitseva avamere, kohates koletisi ja ületamatuna näivaid takistusi. Suurte seikluste käigus saab Vaianale selgeks ka see, kes ta ise tegelikult on.

Eestikeelses versioonis andis pooljumal Mauile hääle Henry Kõrvits, aga nimitegelase, kartmatu Vaiana rollis astub üles koguni kaks tüdrukut, Emma Tross ja Kelly Tulvik. Lisaks neile teevad kaasa Marika Vaarik, Mait Malmsten, Nele-Liis Vaiksoo ja Karol Kuntsel. Filmi lavastajateks on kogenud animatandem Ron Clements ja John Musker ("Väike merineitsi", "Aladdin", "Printsess ja konn").

"Vaiana" on praegu Forum Cinemas kinodes.