10. "Pianist" ("The Pianist", 2002)

"Pianist" on film, mis "Schindleri nimekiri" ("Schindler's List",1993) tahtis olla. Tegemist on vägagi graafiliselt ilusa ja realistliku filmiga, mis kirjeldab täpselt juutide elu Teise Maailmasõja ajal Varssavis olevas neile mõeldud getos. Asjad lähevad hulluks kui natsid otsustavad selle täielikult hävitada. Film keskendub Poola juudile, kes on andekas pianist ning tema võitlusele see tragöödia üle elada.

Äärmiselt emotsionaalses filmis on pisarad garanteeritud. Muusika ning näitlemine on fenomenaalsed ning seda kõike saadab hiilgav visuaalne taust. Tõeline meistriteos, mis kohe vägisi kisub silmad märjaks.

9. "Päevaraamat" ("The Notebook", 2004)

Ainukene Nicholas Sparksi film selles nimekirjas ning tõenäoliselt sellelt mehelt parim film (mis tema raamatu järgi tehtud). Film räägib ühest vanast mehest, kes loeb vanale naisele lugu, mis toimus palju aega tagasi. See lugu, mida vanamees jutustab, räägib vaesest mehest, kes armub rikkasse naisesse. Nende vahelised kuumad tunded saavad peagi tunda mõjuvõimsat raha ja sotsiaalse mõjutuse maailma. Minul see pole küll pisarat välja kiskunud, kuid olles vaadanud seda erinevate inimestega, on mõju üpris selge. Otsite filmi, mida armsamaga koos vaadata, siis Sparksi adaptsioonid on alati hea valik.

8. "Mina olen Sam" ("I Am Sam", 2001)

See kuulus Jessie Nelsoni film räägib alaarenenud mehest nimega Sam, kellel on 7-aastane tütar. Olles ise arengult oma tütrega samal pulgal, hakkab mehe mõistus vaikselt noore lapse omast maha jääma ning riik on sunnitud sekkuma. Algab tõsine kohtulahing selle üle, et kas mees on suuteline oma lapse eest hoolitsema, et hoida alles tema hooldusõigus. See film ei ole omas žanris ideaalne, kuid Sean Penni ideaalne töö ning Dakota Fanningu kehastus kui noor Lucy on väga südamlikud. "I am Sam" annab tugeva õppetunni armastuse ja pühendumise kohta, mis kindlasti kastab silmad mõnusalt niiskeks.

7. "Minu tüdruk" ("My Girl",1991)

See on üks filme, mis šokeeris mind noore poisina väga. Olin terve järgmise päeva täiesti endast väljas ning ei saanud aru, et miks sellised asjad peavad juhtuma. Nüüd aastaid hiljem ei ole see film kuidagi kergem. Film keskendub noore Vada elule. Tüdruk on surmast sisse võetud, sest ema on tal surnud ning isa peab nende majas matusekodu. Tema maailm pööratakse pea peale kui isa armub uuesti. Tegemist on näiliselt vägagi lihtsa filmiga, kuid annab tugeva õppetunni oma soovide kohta, sest kunagi ei tea, millal need täide lähevad. Noored lapsstaarid teevad selle tõeliselt nauditavaks elamuseks.

6. "Ajaränduri naine" ("The Time Traveler's Wife",2009)

Teine film selles nimekirjas, kus figureerib Rachel McAdams. Minu silmis on selle filmi puhul tegemist täiusliku armastusfilmiga. See sümboliseerib tõelist armastust väga mitmes mõttes. Filmi teeb raskeks ja pisaraterohkeks teadmine, mis saabub kusagil esimese kolmandiku jooksul - asjal ei saa olla õnnelikku lõppu. Minu naine valas pisaraid umbes 80% filmi ajast ning paar tundi veel peale filmi. Film räägib mehest, kellel on haruldane geen, mis sunnib teda kogemata ajas edasi ja tagasi hüppama. See paneb alguse tõeliselt eepilise armastusele, mis garanteerib vägagi vesised silmad ja rikutud silmavärvi.

5. "Ühe koera lugu" ("Hachi: A Dog's Tale",2009)

Aimukene film loomaga selles nimekirjas, kuid selle eest milline film. Tunnistan, et ma ei ole kõige kergem mees, kellelt pisaraid kätte saada, kuid see film on täielik sibul vastu võrkkesta. Momendil kui sai seda kodus vaadatud oli mul toas suur liivatorm, mis silmad kipitama pani. Täiesti süütu ja südamlik lugu, mis paneb sind enda karvast sõpra tugevalt kallistama. Filmi lugu on vägagi lihtne - mees võtab endale koera, lootuses see õigele omanikule tagasi anda, kuid siis kiindub ja otsustab endale jätta. Koer on tõepoolest mehe parim sõber ning armastab ilma igasuguse tingimuseta.

4. "Oma õe hoidja" ("My Sister's Keeper",2009)

Täielikult haruldane ja uskumatu lugu kahest noorest õest - Kate ja Anna. Kate'il on leukeemia ning vajab doonorit. Anna on noorem õde, kes on saadud ainult sellel eesmärgil - olla vanemale õele doonoriks. Anna otsib kuulsa advokaadi abi, et saada jalule õiglus ning võimalus ise otsustada enda elu üle ning samal ajal ka oma õe elu üle. Jodi Picoulti romaanil põhinev õpetlik draama on vägagi tõsine pisarakiskuja. Film ei tee enda lõpu suhtes ühtegi illusiooni ning mida lähemale see jõuab, seda enam pinnale need soolased pisarad pressivad. Suurepärane näitlejate valik ja töö, mis ainult kinnitab selle filmi kuulumist siia nimekirja.

3. "Poiss triibulises pidžaamas" ("The Boy in the Striped Pajamas",2008)

Oi, see film ei ole nõrga närviga inimesele. Väga raske sisuga film on mind armistanud terveks eluks. John Boyne'i romaanil põhinev ajalooline sõjadraama räägib kahe poisi sõprusest - kõrge sõjaväelase poeg ja laagris elav juudipoiss. Terve film on ülimalt kurbades toonides ning nuttu tagasi hoida on keeruline. Juba esimese veerandiga on kõik karakterid muutnud südamelähedaseks ja teadmine, et mis on juhtumas, hakkab rõhuma inimeseks olemise eetikat. Tugev viha ja inimese üle häbi tundmine on loomulik. Märjad ja punased silmad samuti.

2. "Armastus" ("Amour", 2012)

See film räägib armastusest väga reaalses maailmas. Vaatajale tutvustakse abielupaari, kes on olnud koos terve igaviku, kuid peale naise insulti, saab nende elu aeg kestnud armatus tõelise proovikivi. Juba filmi alguses tekib kurku selline klomp, mis ühel momendil läheb üle täiesti nutuks. Iga inimene, kes kord oma elus on olnud armunud ning mõelnud koos veedetud elule koos selle inimesega, suuda ennast selle filmiga samastada. Film annab armastusele täiesti uue dimensiooni ning kauguse, kuhu minul kui tavalisel Eesti mehel jääb üle vaid loota, et jõuan. Tõeline filmimaailma pärl, mis väärib igat kiitust.

1. "Jaanimardikate haud" ("Hotaru No Haka",1988)

See tõeline tragöödia hävitas minus igaveseks igasuguse naiivse lootuse, et lõpuks kõik peab ju hästi minema. See film on totaalne laks vastu pead ning kui esimest korda seda nägin, olin täiesti šokeeritud mitu päeva. Tuju oli läinud ning raske oli olla. Tõeliselt arusaamatuks jääb meie maailma julmus, mis laseb sellistel asjadel juhtuda. Olles nüüdseks väikese tütre isa ei suuda ma sellele animatsioonile isegi mõelda, ilma et peaksin teda kohe tugevalt sülle haarama. Film on lugu vennast ja õest, kes üritavad II Maailmasõja Jaapanis ellu jääda. Kui on üldse olemas midagi, mis näitab selle sõja õudust ja mõju inimestele, siis see peaks olema "Hotaru no Haka" geniaalne 10/10 animatsioon inimeseks olemise kohta - selle võlud ja valud.