10. "Põrnikas" ("The Love Bug",1968)

See väga kuulus film pani aluse veel viiele järjele ning täiesti oma seriaalie ning kasvatas üles mitu põlvkonda noori motospordi austajaid. Lapsena armastasin kõiki Herbie filme ning aastaid pidasin seda parimaks sellel teemal olevaks filmiks. Kuna tegemist on perefilmiga, siis ei tasu oodata midagi liigselt pingelist, vaid korralikku seiklust ja kiiret kihutamist. Film räägib väikesest maanteemuhust, kes suudab ise mõelda ja käituda ning kelle soov on olla rallisõitja. Koos Jim Douglasega hakkavad kaks sõpra motosportlaste päid segi ajama ning perekondi naerma ja kaasa elama panema.

9. "Speed Racer", USA

See tugevalt alahinnatud fantaasia ja ulmefilm on täiesti omaette elamus. See film on täiesti ülevõlli kihutamine ning täiesti karikatuuriline lahendus, minu silmis oli väärt kaheksa punkti. Film räägib noorest ja andekast sõitjast nimega Speed Racer. Tema ainuke soov on võita kurikuulus karikas, mille nimel tema vanem vend suri. Abiks sellel teekonnal on Speedi isa, kes teeb poisile ülitehnilise ja ulmeliselt kiire auto Mach-5. Suurepärased eriefektid ja kiirust rohkem kui asi väärt, tegemist on totaalse meelelahutuse pahvakaga.

8. "Ricky Bobby – legendaarne kihutaja" ("Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby",2006)

Võiks ju mõelda, et mida Will Ferrell siin nimekirjas teeb, kuid see film on oma koha vääriline. Olgugi, et see on komöödia ja kohati kisub lamedaks, on tegemist täiesti korraliku võidusõidu filmiga. Lugu keskendub kahele NASCARi sõitjale Ricky ja Cal Jr. Meeste duo lõpetab alati esimesena ning tundub, et terve maailm on nende ees lahti, kuniks sarjaga liitub prantsuse F1 sõitja. Ricky Bobby peab ennast nüüd hakkama tõestama kui selle spordi parim. Mõnus elamus.

7. "Surmaralli" ("Death Race",2008)

Olles triloogia esimene ja parim film, lisaks veel uusversioon klassikalisest filmist, on sellel võidusõidul täiesti oma saaga ja ajalugu. Kuigi antud filmi puhul on tegemist Stathami tüüprolli ja raudse rusikaga, oskab mees rooli taga olla ja see näeb efektne välja. Filmi tegevus toimub tulevikus, kus surmamõistetutele korraldatakse rallit, mille eesmärk on saada viis võitu. Selle asja teeb raskeks rajal olevad surmalõksud ning igasuguste reeglite puudumine. Peategelane on Jensen Ames, kes tuuakse pettusega vanglasse asendama legendaarset sõitjat Frankensteini. Tegevus läheb kuumaks, põnevaks, kiireks ja ohtlikuks, sest Stathami film nõuab korralikku märulit.

6. "Grand Prix", 1966

Pole vaja lasta filmi valmimisaastast ennast häirida, sest filmil on mitmes mõttes täiesti tänapäevane kvaliteet. Lapsena nähtud ja hiljem üle vaadatud film pakub suurepärast elamust. Film räägib võidusõitjast Pete Aron, kes lastakse meeskonnast lahti peale õnnetust, mis tema meeskonnakaaslase haiglasse paneb. Saades endale uue meeskonna, hakkab Pete'il tekkima suhe oma endise meeskonnakaaslase naisega, mis tekitab kirgi nii rajal kui rajalt väljas.

5. "Autod" ("Cars", 2006)

Äärmiselt nauditav animatsioon, mida saatis hullumeelne edu nii meie kui ka maailma erinevates kinodes. Film, mis on sobilik igas vanuses vaatajale tõi meile ka järjed ja hunnik kloone, mida aastate jooksul on vaadatud. Väga lihtsa sisuga film keskendub Pikne McQueenile, kes on kuulus ja nipsakas rallisõitja. Teel viimasele suurele sõidule, rikub Pikne ära väikese külatee, mille peab ise ka korda tegema. Elu seal linnas annab talle sõbrad ja uued vaated maailmale, mis ainult parandavad tema oskust kui kiirusemongol.

4. "TT3D: Closer to the Edge",2011

Minu jaoks täiesti võõras spordiala, mille olemasolust enne selle filmi vaatamist ei teadnud. Tegemist on dokumentaalfilmiga, mis täidab oma ülesande suurepäraselt. Väga hästi antakse edasi selle spordi ohtlikus ning mida need mehed elavad läbi, et üldse saada võistlema kõige ohtlikumale rajale maailmas. Film keskendub ühele konkreetsele grupile, kelle ajalugu ja teekonda jutustatakse. Võetakse läbi selle spordi suurimad rivaalid, sõbrad ja surmad, mis on saabunud eriti traagiliselt ning märkamatult, sest maailm ei ole selle spordiala suur sõber. Väga hea, kuigi kohati liialt emotsionaalne dokfilm.

3. "Redline", 2009

Kes iganes selle animatsiooni treilerit vaatab, soovib seda ka kohe näha. Täiesti imeliselt visuaalne teos on totaalne adrenaliinilaks. Üüratu tempoga film, mida saadab veelgi tempokam muusika, on peaaegu ideaalne võiduajamise film. Väga kõrgelt hinnatud animatsioon on täielik maius igale inimesele, mitte ainult žanri austajale. Film keskendub hooletule ja hullule juhile, kes tahab võitsa surmavat kord viie aasta jooksul peetavat turniiri. Kujutage ette sellist kiirust, et silmadest ja ninast hakkab verd tulema? Või kurv nii järsk, et silme eest läheb mustaks!

2. "Võidu nimel" ("Rush",2013)

2013. aasta üks parimaid filme teeb midagi, mida ei oleks vormel-1 filmist kunagi oodanud - on ideaalne. Olgu, filmil on mõned väikesed vead, kuid selle vaatamine on omaette elamus. Film räägib 1970. aastal olnud suurest riivalipaarist - James Hunt ja Niki Lauda. Äärmiselt põnevas filmis ei saa silmi ekraanilt ära võtta ning Hans Zimmeri muusika taob emotsioonid koos klimbiga kurku.

1. "Senna", 2010

See 10-ne punkti dokumentaalfilm räägib Ayrton Senna elust ning rivaalitsemisest Alain Prostiga. Esimene on kolmekordne meister, teine on neljakordne. Film võtab kokku Senna võitluse bürokraatia ja poliitikaga, tema staatuse kui lootuse sümbol. Kõikide lemmikmees alustas kardiga ning liikus edasi kõige kiiremasse ja ohtlikumasse sarja, mis lõppeb tema surmaga. Ayrton Senna surm oli selle sarja viimane ning kõige traagilisem ja kurvem. "Senna" dokumentaalfilm on selle nimekirja kindel võitja, sest suudab tabada spordi vaimu kõige paremini.

Usutavasti leiab mõni filmisõber siit midagi endale vaatamiseks, kuid kindlasti pean ära mainima mõned filmid, mis kahjuks nimekirja ei mahtunud : "Heart Like a Wheel", "Snake & Mongoose", "Le Mans", "Winning" ja "Dust to Glory".