1. Parima filmimuusika eest Oscari võitnud “Ükskord” ("Once",2006) - 7,9/10

Mees oli kidramees ja tänavamuusik. Naine oli lillemüüja, kel ei jätkunud klaveri ostmiseks raha. Imetlenud muusiku esinemist, palub naine tal ühtlasi oma tolmuimeja ära parandada. Suhtluse käigus selgub, et andekal kitarristil ja musikaalsel lillemüüjal on nii mõndagi ühist ja kui hingenoodid hakkavad kokku kõlama, on tulemuseks ühine plaat.

2. Samuti parima originaalmuusika eest Oscari pälvinud "Lepitus" ("Atonement", 2007) - 7,8/10

On aasta 1935. 13-aastane tulevane kirjanik Briony (Saoirse Ronan) tunneb salajast armastust oma pere luksusliku mõisa majapidajanna poja Robbie (James McAvoy) vastu. Kui neiu saab teada, et poiss armastab hoopis tema vanemat õde Ceciliat (Keira Knightley), süüdistab ta poissi kuriteos, mida noormees ei sooritanud.

3. Kahele Kuldgloobusele esitatud "(500) päeva armastust" ("500 Days Of Summer”, 2009) - 7,7/10

Tom (Joseph Gordon-Levitt) kirjutab õnnitluskaartide jaoks tekste, aga ta pole ise seejuures sugugi õnnelik. Tema rahulik elu keeratakse pea peale päeval, mil Summer (Zooey Deschanel) ta ootamatult maha jätab. Pärast seda kerib vaene poiss oma peas edasi-tagasi neid 500 päeva, mis nad koos olid, et mõelda välja, mis siis ikkagi valesti läks.

4. Kolmele Oscarile kandideerinud “Brooklyn” (2015) - 7,5/10

1951. aasta lõpus lahkub Eilis Lacey (Saoirse Ronan) Iirimaalt, et sõita Brooklyni, alustada seal uut elu ja toetada oma perekonda. Teda toetab preester Flood ning Eilis elab peatselt Brooklyni sisse, töötades kaubamajas ja õppides raamatupidamist. Kui neiu jääb silma Itaalia päritolu torumehele, võtab armastus ta üle tõsiselt võimust. Ent üks traagiline juhtum sunnib Eilist taas koju sõitma, kus tal tekib taas side endiste sõpradega. Nüüd peab ta otsustama, kus oma elu veeta.

5. “Kurb valentinipäev” (“Blue Valentine”, 2010) - 7,4/10

Lugu leitud ja kaotatud armastusest, mida jutustatakse läbi hetkede olevikust ja minevikust. Aus ja liigutav lugu jälgib abielupaari Deani (Ryan Gosling) ja Cindyt (Michelle Williams), kes veedavad ühe öö eemal kodust ja tütrest, et päästa oma abielu. Ritta on pandud mängulised stseenid alates kurameerimisest kuni julma südamemurdmiseni, millega kaasnevad hääbuv armastus ning murtud lubadused. Film nomineeriti 2011. aastal nii Oscarile kui ka Kuldgloobusele.

6. Kuuele Oscarile ja viiele Kuldgloobusele nomineeritud “Carol” (2015) - 7,2/10

Therese Belivet (Rooney Mara) töötab ühes Manhattani kaubamajas ja unistab millestki paremast. Seal kohtab ta kütkestavat Carolit (Cate Blanchett), kes on lõksus armastuseta abielus. Nende vahel koheselt tekkivast sädemest kujuneb suhe, mis muudab mõlema naise elukäiku ning puudutab ka inimesi nende ümber.

7. “Adaline'i aeg” (“The Age of Adaline”, 2015) - 7,2/10

Adaline Bowman (Blake Lively) on ime läbi kaheksa aastakümmet 29-aastane olnud. Ta on elanud üksilduses ning vältinud lähedust inimestega, kes võiks ta saladuse paljastada. Juhukohtumine karismaatilise filantroobi Ellis Jonesiga (Michiel Huisman) sütitab temas taas kire elu ja armastuse vastu. Kui aga nädalavahetus mehe vanematega (Harrison Ford ja Kathy Baker) ähvardab tõe päevavalgele tuua, langetab Adaline otsuse, mis muudab ta elu igaveseks.

8. “Ristunud teed” (“The Longest Ride”, 2015) - 7,1/10

Luke (Scott Eastwood) on endine rodeotšempion, kes üritab taas tippu tõusta. Õige peatselt satub ta teele aga Sophia (Britt Robertson), kes on asumas unelmate tööle New Yorgi kunstimaailmas. Nende vastastikune kiindumus kasvab kirglikuks armastuseks, ent peatselt ilmneb nende ideaalide vaheline vastuolu. Kui nende suhe aina keerulisemaks muutub, tekib Iral sõprussuhe Iraga (Alan Alda), kellele meenub mitme aastakümne tagune kirglik armulugu oma naisega. Ta hoiatab Sophiat, et Luke peab oma ohtlikust unelmast loobuma, enne kui on liiga hilja.

9. Oscari-võitja “Taani tüdruk” (“The Danish Girl”, 2015) - 7/10

See David Ebershoffi samanimelisel romaanil põhinev ebatavaliselt lummav armastuslugu Taani kunstnike Einar Wegeneri ja tema abikaasa Gerda vahel viib vaataja 20ndate aastate Kopenhageni ja Pariisi art nouveau ajastu boheemlaste ringkondadesse. „Taani tüdruk“ tegeleb inimese seksuaalsuse ja sisemise sootunnetuse küsimustega ajastu raamistikus, mil sellised teemad olid samahästi kui tabu ning millest üleastujat võidi sulgeda vaimuhaiglasse. Kui portreekunstnikust Gerda palub oma abikaasal naljatamisi tõmmata jalga siidsukad ja heita üll õhkõrn taftkleit, et poseerida poolelioleva maali jaoks, saab alguse Einari muutumise teekond. Mehe süvenev lembus daamirõivaste vastu viib Gerda peagi tõdemuseni, et Einari puhul on tegu mehe kehasse sündinud naisega. Nii algab lugu Lili Elbest, teerajajast transseksuaalsuse vallas. Just tema oli esimene inimene maailmas, kes eduka operatsiooni abil mehest naiseks sai.

10. “Pimekohting” (“Man Up”, 2015) - 6,8/10

Nancyl (Lake Bell) pole armastusega vedanud, kuigi ta on käinud mitmel pimekohtingul. Rongis teel vanemate pulma-aastapäeva tähistamisele kohtab ta Jessicat (Ophelia Lovibond), kes on teel pimekohtingule. Segaduste tulemusena satub hoopis Nancy tema pimekohtingule Jackiga (Simon Pegg). Nancy tunneb küll süüd Jessica identiteedi kaaperdamise pärast, kuid naudib tekkinud olukorda. Mida aga teeb Jack, kui saab teada, kes ta on tegelikult?

11. “Kirjad Juliale” (“Letters To Juliet”, 2010) - 6,6/10

Veronas, kaunis Itaalia linnas, kus kohtusid Romeo ja Julia, on koht, kuhu murtud südamega inimesed jätavad kirjakesi, paludes Julialt oma muredele abi. Ambitsioonikas kirjanik Sophie leiab sealt 50 aastat vana kirja, mis muudab tema elu igaveseks. Ta asub kirja autori, nüüdseks juba vanaema Claire’iga, ning tema nägusa lapselapsega romantilisele teekonnale, mille käigus peavad kõik kolm tõdema, et maailma kõige suurem armastuslugu on tegelikult nende endi oma.

12. “Talvemuinasjutt” (“Winter’s Tale”, 2014) - 6,2/10

Elukutseline murdvaras Peter Lake (Colin Farrell) tungib kauni Beverley Penni (Jessica Brown Findlay) koju. Hoolimata täiesti erinevast taustast, armuvad nad kiiresti ja sügavalt, ent Beverley on surmavalt haige. Peatselt otsib nad üles Pearly Soames (Russell Crowe) - deemon, kes on maskeerunud inimesest gangsteriks. Kas armastus suudab võita kurjust, aega ja surma?

13. “Lihtsalt sõbrad” (“Just friends”, 2005) - 6,2/10

Chris kohtub taas oma keskkooliaegse ihalusobjektiga, kellelt korvi saamine tegi temast apla seelikuküti. Praegu on mees Hollywoodis tuntud plaadiprodutsent ja kooliaegse iseenda täielik vastand. Ta ei oska aimatagi, et kohtub tüdrukuga, keda üritas meeleheitlikult unustada…

14. “Viiskümmend halli varjundit” (“Fifty Shades of Grey”, 2015) - 4,1/10

Kui kolledžit lõpetav Anastasia Steele oma haigestunud toakaaslase asemel kolledži ajalehe jaoks prominendist ärimees Christian Greyd küsitlema läheb, ei aima ta, mis kursi ta elu võtab. Christian, kes on samavõrd mõistatuslik kui rikas ja mõjuvõimas, tunneb Ana suhtes kummalist tõmmet, nagu neiu ka tema suhtes. Olles seksuaalselt kogenematu, sööstab Ana siiski pea ees armusuhtesse ning avastab peagi, et Christiani tõelised seksuaalsed kalduvused liiguvad mööda valu ja naudingu piire. Film nomineeriti 2016. aastal nii Oscarile kui ka Kuldgloobusele.