1. Alustaks kohe pealkirjast “300: Impeeriumi sünd”. Kas peetakse silmas Ateena impeeriumit? Tegelikult hakkas Ateena impeerium kasvama ja tähtsaks muutuma alles kaks aastat pärast neid sündmusi, millele filmis keskendutakse. Artemisia ja Salamise merelahingud leidsid aset 480 e.Kr.

"300: Impeeriumi sünd"

2. Filmitegijad toovad televaatajani ühe eriti pika heteroseksuaalse seksistseeni vaenlaste Themistokelesi ja Artemisia vahel ja seda kõike vaid diplomaatilistel kaalutlustel, tähistamaks Kreeka alistumist. Ajaloost saame aga teada, et tegelikult jäid mõlemad pooled viiki.

3. Filmis laseb Ateena kangelane, Themistokles, Maratoni lahingus välja noole, mis tapab Pärsia suure kuninga Darius I, kelle kõrval seisab Surematu Xerxes. Tegelikult ei võtnud nad kumbki antud lahingust osa.

4. Kuigi kuninganna Artemisia oli olemas ja ta võitles omal ajal pärslaste eest, polnud ta kaugeltki Pärsia merelaevastiku komandör ning tema kangelasteod olid pigem tagasihoidlikud.

"300: Impeeriumi sünd"

5. Koomiliseks faktiks on filmis tõsiasi, et selleks, et Themistokles ja tema ateenlased võidaksid lahingu, oli neil vaja Sparta ülisuure merelaevastiku abi, mis ilmselgelt jõudis just õigel ajal neile appi. Tegelikult on ajaloost teada, et Sparta andis omalt poolt vaid 16 laeva, mis ei omanud suurt tähtsust Kreeka 400 laeva juures. Ateena võit oli nagunii ilmselge.

Põnevale märulile saad kaasa elada juba täna, 18. veebruaril kell 20 filmikanalil TV1000 Premium, mida näeb teleoperaator Viasati vahendusel või läbi suuremate kaabeloperaatorite. Küsi oma teenusepakkujalt!