Mis juhtus?
Oscari-gala vimast auhinda, parima filmi Oscarit, kutsuti üle andma klassikalise ja väga mõjuka krimifilmi "Bonnie ja Clyde" 50. aastapäeva puhul staarid Warren Beatty ja Faye Dunaway. Nad astusid õhtujuht Jimmy Kimmeli sissejuhatuse järel lavale, tegid kohustuslikud kommentaarid ning asusid kõige tähtsamat filmiauhinda välja kuulutama. Kohe kui Beatty ümrbiku avas, mõistis mees, et midagi on valesti. Ta oli sel hetkel ainuke inimene maailmas, kes teadis, et tal on vale ümrbik, sest sedeli peale oli kirjutatud hoopis parima naispeaosa võitja nimi ja see auhind jagati hetk tagasi Emma Stone'ile.

Ülekandest pärit videotest on näha, kuidas Beatty vaatab ümbrikut, rahvast, Dunaway'd ja siis jälle ümbrikku. Ta ei teadnud, mida teha. Dunaway, kohal olnud publik, tseremoonia produtsendid ja ülekannet kodust vaatanud fännid olid ühiselt veendunud, et Beatty hoiab lihtsalt pinget üleval ja viivitab võitja välja kuulutamisega. Eriti rõhutas meie kõigi ühiseid emotsioone Dunaway, kes ütles laval, et mees on võimatu, mille peale ulatas Beatty ümbriku naisele, kes võttis seda kui ilusat žesti, mis tähendas, et just tema kuulutaks võitja välja ja naine tegigi seda, lugedes maha nime, mida olid kõik õhtu ja ka aasta jooksul kõige rohkem kuulnud: "La La Land" ja see osutus muidugi Oscarite ajaloo suurimaks veaks.

Edasist on juba ohtralt analüüsitud ja vea üle arutletud, aga selge on see, et välja kuulutati vale nimi. Pigem tekib küsimus, miks Warren Beatty midagi kohe ei öelnud? Ta lootis ilmselt Dunaway peale, kes annaks rahvale teada, et meile on vale ümbrik, aga nii nagu kõik teised, oli ka tema ootusärevust täis ja valmis võitja kohe välja kuulutama, panemata seejuures tähele, et sedelil oli vale nimi.

Beatty astus päraste segaduse klaarimist laval mikrofoni taha ning selgitas, et sattus ümbrikust vale võitjat lugedes segadusse ning lootes, et Dunaway toob asjasse selgust, andis ta selle naisele, kuid ta kuulutas hoopis võitja välja.

Lava taha jõudes ütles Beatty ABC News andmetel, et see oli kõige kummalisem asi, mis temaga on kunagi juhtunud ning keeldus vale ümbrikku käest andmast, öeldes, et annab selle "Kuuvalguse" režissöörile.

Edasist teame juba kõik: "La La Landi" meeskond tuli lavale, kõik olid rõõmsad, tegid kõnesid, kuni nende selja taga toimuv sagimine hakkas kõiki häirima. Nad pöörasid pead ja selgus tõde: võitja on hoopis "Kuuvalgus". Ümbrikute eest vastutajad lükati pärast šokimomenti lavale, et asi korda ajada. "La La Landi" endast väljas, erutatud ja otseloomulikult šokeeritud, aga väga väärikalt käitunud produtsent Jordan Horowitz haaras lavale toodud õige ümbriku enda kätte ja kuulutas võitja välja: selleks oli muidugi "Kuuvalgus" ("Moonlight")

See video võtab toimunu hästi kokku:

"Kuuvalguse" režissöör Barry Jenkins ja kogu tema meeskond oli tekkinud segadusest sõnatu ning seetõttu jäi esitlemata plaanitud tänukõne.

Jenkins avaldas ka oma esialgse tänukõne, mida ta ei saanudki esitada:

"Tarell [Alvin McCraney] and I are Chiron. We are that boy. And when you watch Moonlight, you don't assume a boy who grew up how and where we did would grow up and make a piece of art that wins an Academy Award. I've said that a lot, and what I've had to admit is that I placed those limitations on myself, I denied myself that dream. Not you, not anyone else — me. And so, to anyone watching this who sees themselves in us, let this be a symbol, a reflection that leads you to love yourself. Because doing so may be the difference between dreaming at all and, somehow through the Academy's grace, realizing dreams you never allowed yourself to have. Much love."

Miks juhtus?
Häälte lugemise, võitjate kinnitamise, välja kuulutamise ja muidugi ümbrikute turvalisuse eest vastutanud audiitorfirma PricewaterhouseCooper (PwC) vabandas, et auhinna üleandjatele oli tõesti antud vale ümbrik, kuid viga parandati kohe. Muidugi alustas PwC kohe uurimist, et välja selgitada, kes vastutas ja kuidas sai see juhtuda. Selgus, et viimane ümbrik võeti juba välja kuulutatud auhindade ümbrikute koopiate kuhjast ja see läkski otse Beatty kätte ja seejärel lavale. PwC esindajad olid tol õhtul Brian Cullinan ja Martha Ruiz. Cullinan on olnud osa häältelugemise meeskonnast 2014. aastat saadik.

Muidugi on aasta kõige olulisem filmisündmus närvesööv ettevõtmine ning kõik asjaosalised lootsid, et vigu ei tehta, kuid avalikkuse ette jõudnud info kohaselt leidis Brian Cullinan aega, et teha pilti Emma Stone'ist pärast näitleja esimese Oscari võitu ning postitada see Twitterisse. Postitus on nüüdseks kustutatud, aga pilt säutsust on endiselt alles.
Card

Cullinan tegi postituse hetk enne Warren Beatty ja Faye Dunaway lavale astumist ning siit saab välja lugeda, millest tekkis saatuslik viga: teiste asjadega tegelemine võttis korraks tähelepanu kõige tähtsamalt ära ja oligi tulemus käes.
Card
PwC kinnitas hiljem, et Cullinan vastutas ainuisikuliselt segaduse eest. "Ta andis ekslikult vale ümbriku, mis oli tegelikult koopia parima naispeaosa Oscari omast. Vea ilmnemisel ei viidud Cullinani ja tema partneri poolt antud olukorra lahendamiseks mõeldud protokolle piisavalt kiiresti läbi", andis PwC avalduses teada.

PwC ametlik vabandus ilmus esialgu Twitteris.

Kes on süüdi?
Ameerika filmiakadeemia juht Cheryl Boone kinnitas, et võitjate ümbrikute eest vastutanud audiitorfirma PricewaterhouseCoopers (PwC) on tekkinud olukorras täielikult süüdi: täpsemalt vastutavad nüüdseks Oscaritel osalemise keelu saanud Brian Cullinan ja Martha Ruiz, kes ei saanud ülesandega hakkama.

Mis edasi saab?
Oscari-gala ajal ümbrikute eest vastutanud Brian Cullinan ja Martha Ruiz ei saa enam Oscaritel osaleda. Ameerika filmiakadeemia võib otsustada, et loobub ka PwC teenustest. Akadeemia president tagas, et süüdlased enam Oscaritel ei osaleks ning edaspidi viiakse läbi ka vajalikud muudatused, et sarnane olukord enam ei korduks, kuid hetkel pole teada, kas audiitorfirma vahetatakse välja või mitte. PwC on koos Akadeemiaga töötanud 83 aastat ning kui töösuhe lõpetatakse, siis võib see kaasa tuua ka kohtuasja.

PwC palkas Cullinani ja Ruizi jaoks isegi ihukaitsjad, sest nende näod on tänu juhtunule kõigile teada ja nende kodude ette kogunes isegi vihane rahvamass.

Kas seda on varem juhtunud?
Ühe korra on tõesti vale võitja ka varem välja kuulutatud, aga toona ei tekitanud see nii suurt skandaali, sest õige võitja kuulutati uuesti välja silmapilkselt. 53 aastat tagasi astus Oscari-gala ajal lavale Sammy Davis. Jr., kes kuulutas välja parima filmimuusika auhinna ning andis selle ümbrikus oleva info kohaselt John Addisonile filmi "Tom Jones" eest, kuigi ta isegi ei kandideerinud selles kategoorias.

Auhind oli mõeldud Andre Previnile filmi “Irma La Douce" eest. Toona lahenes olukord kiiresti ilma suurema kärata, sest enne kui keegi üldse lavale oma auhinna järele tuli, tekkis selgus majja ja Davis Jr. sai õige ümbriku ning õhtu võis edasi minna.

Küll aga on see ainuke kord Oscarite ajaloos, mil kõige olulisem auhind anti esialgu valele filmile. See on hetk, mis läheb ajalukku ja sellest räägitakse veel pikalt, sest selliseid asju ei juhtu otseülekannetes väga tihti, kuid samas muudavadki sellised sündmused otseülekanded huvitavaks ja tegu võis olla hoopis kavala strateegiaga tekitada rohkem huvi, sest tänavu oli vaatajate arv rekordiliselt väike.