Maanteeameti liikluseksperdi Villu Vane hinnangul on kihutamisfilmidel kindlasti mingi mõju inimeste liikluskäitumisele. "Kasutatakse ju fraase filmidest, näiteks „Ikkagi inimene!“ ja matkitakse ka staarnäitlejate soenguid või riietust," lausus Vane. "Miks ei või siis ekraanil nähtud streetrace või lihtsalt kihutamine tekitada mõnes mehepojas soovi seda tänaval järele teha? Näiteks aastaid tagasi oli Harjumaal üks surmaga lõppenud õnnetus, kus kiirendati võidu. Kust see võidukiirendamise mõte noortel tuli, ei oska paraku täpselt öelda."

"Kiired ja vihased 8"

Siiski ei saa öiseid kihutamisi kaubanduskeskuste parklates pidada üksnes kihutamisfilmide teeneks. "Kunagi ei tea, kas see nähtus on saanud alguse filmist või on hoopis film võetud päris elust," selgitas Vane. "Mingil määral kutsuvad sellised filmid sõiduvõtteid kahtlemata jäljendama. Keegi kindlasti saab neist indu ja tahab ka kinolinal nähtut järele proovida."

Vane sõnul ei saa siiski filmide mõju ka üle tähtsustada. "Muidu jõuame aruteluni, kas sõjafilmid tekitavad vägivalda," ütles ta. "Siis ei tohiks üldse sõjafilme teha, ent ometi on tehtud selles vallas väga häid filme, kus sõjategevuse kujutamise kõrval on filmi väärtus hoopis inimlikel tunnetel või inimeste vahelistes suhetes."

"Kiired ja vihased 8"

Pikaajalise liikluspolitseiniku staažiga Villu Vanele meenus juhtum, kus ühes kodumaises telesarjas sõideti mitu osa järjest lahtiste turvavöödega. "Rääkisime toona seriaali tootjaga, et kui lahtine turvavöö pole telesarja sisu seisukohalt oluline, siis võiks näitlejad käituda ikkagi liiklusnõuete kohaselt," lausus ta. "Tõesti, kui tegelaskuju on halb, siis võib lahtise turvavööga sõitmine olla kunstiliselt põhjendatud. Kui aga mitte, peaks turvavöö olema kinni ka seriaali autosõidustseenides."

Liikluseksperdi hinnangul pole kihutamisfilmidel liikluskasvatuses ja ennetustöös kohta. "Film on ju kunstiline looming, kasutatakse trikke, kaskadööre ja arvutianimatsiooni. See ei ole päris elu. Ennetuses näidatakse üsna palju fotosid ja videomaterjali päris liiklusõnnetustest, mis on filmist märksa mõjusam," rääkis Villu Vane.