1. "The Bad Batch"

Jim Carrey ja Keanu Reeves'i uus film “The Bad Batch" linastus esmakordselt Veneetsia filmifestivalil ja kuigi film meie kinodes tõenäoliselt ei linastu, paistab see ikkagi olevat piisavalt veider ja kummaline, et see kohustuslikku vaatamisjärjekorda panna. Texase kannibalide kommuunis lahti hargnev armastuslugu režissöörilt Ana Lily Amirpour ("Tüdruk läheb öösel üksi koju") ei saa olla halb, vaid pigem veidralt hea.

Filmi peaosas on Suki Waterhouse ning kõrvalosades Jason Momoa, Giovanni Ribisi, Yolonda Ross, Diego Luna ja juba mainitud Jim Carrey ja Keanu Reeves.

"The Bad Batch" linastub USA-s 23. juunil. Eesti linastusaeg pole teada.

2. "Toorelt" ("Raw")

Toronto filmifestivalil esilinastunud õudusilm "Toorelt", milles taimetoitlasena elanud naine hakkab kannibaliks, kõige verisemad stseenid mõjusid nii rängalt, et mitmed vaatajad minestasid ning neile kutsuti lausa kiirabi. Kõige verisemad stseenid on loodud nii reaalselt, et õrnema närvikavaga filmifännid peaksid "Toorelt" vahele jätma.

Prantsuse režissööri Julia Ducournau õudushitt taimetoitlasest veterinaartudengist, keda sunnitakse rebaste ristimispeol toorest liha sööma ning mille maitse saab neiu üle võimust. Viimase aasta üks sensatsioonilisemaid mängufilme on pannud vaatajad nii vaimselt kui ka füsioloogiliselt proovile alates selle esilinastusest 2016. a Cannes’i filmifestivalil.

"Toorelt" linastub Eestis Haapsalu Õudus - ja Fantaasiafilmide Festivalil reedel, 28. aprillil.

3. "It Comes At Night"

Filmiga "Krisha" areenile tõusnud režissöör Trey Edward Shults järgmiseks projektiks kujunes õudusfilm "It Comes at Night", mille kohta pole palju teada, sest linastub USA-s 9. juunil. Seni ainuke väga hea treiler annab mõista, et tulemas on midagi erilist.

Lugu räägib maailmast, mis on sattunud ebaloomuliku ohu terrori alla. Pereisa üritab oma naist ja poega kaitsta, muutes nende maja reeglite abil kindluseks, kuhu väljas inimesi ohustav õudus ei pääse. See kõik pannakse proovile, kui nende ukse taha satub noor pere, kes vajab nende abi.

"It Comes At Night" linastub USA-s 9. juunil. Eesti linastusaeg pole teada.

4. "Päästik põhja" ("Free Fire")

Alati uuendusliku lähenemisega kultus-režissöör Ben Wheatley (High Rise, Kill List) toob vaatajate ette kurdistavast kuulirahest laetud stiilse ja rajult humoorika krimi-thrilleri, mille süžeeline ülesehitus, või õigemini selle puudumine, ei sarnane ühegi teise žanrikaaslasega. Wheatly sõnul sai ta filmi ainese jaoks inspiratsiooni üht FBI Miami juhtumiraportit lugedes.

Lugu räägib relvatehingust 1970. aastal ühes Bostoni mahajäetud laohoones. Kaks IRA liiget Chris (Cillian Murphy, Inception) ja Frank (Michael Smiley, Kill List) ilmuvad kohale suure veokiga, et osta relvi Vernonilt (Sharlto Copley, District 9), emotsionaalselt ebastabiilselt Rodeesia ettevõtjalt, kel ärritav komme alatasa enesekeskseid relvakaubanduse teemalisi õpetlikke sõnamänge pilduda. Verniga kaasas on tema nutikas äripartner Martin (Babou Ceesay, Eye In The Sky) ning Ameerika poolne vahendaja Ord (Armie Hammer, The Man From U.N.C.L.E.), kes on oma eriala kohta üllatavalt sõbralik mees. Kogu Iirlaste kaubatehingu on aga korraldanud salapärane naine Justine (Brie Larson; Kong: Skull Island), keda alahindavad kõik asjaosalised. Mõistagi ei kulge tehing sugugi plaanipäraselt, sest asjameeste hiljutised eraelulised seigad ruineerivad ärisuhted ja koos isiklike solvangutega hakkavad peagi lendama ka tinavalangud. Kes on kelle poolt ja kelle huvisid on rikutud, tuleb terasel vaatajal endal välja nuputada.

Suurepärase dialoogi ja üdini cooli hoiakuga linaloo stsenaariumi kirjutas lavastaja Ben Wheatley kahasse oma abikaasa Amy Jumpiga (Kill List, High-Rise). NB! Executive produtsendina hoidis filmi valmimisel silma peal vanameister Martin Scorsese (Wolf of Wall Street) isiklikult.

"Päästik põhja" linastub HÕFF-il juba reedel, 28. aprillil.

5. "A Ghost Story"

David Lowery viies täispikk film näitab taaskord, kuidas üks indie-filmide režissöör võib vabalt liikuda väikeste ja suurte filmide vahel ilma et kaotaks seejuures oma stiili ja nägemuse. Terrence Malicku ("Vojage of Time") filosoofilistest, unenäolistest ja seeläbi meisterlikest filmidest inspireeeritud "Ain't Them Bodies Saints" oli Lowery jaoks film, mis avas talle Hollywoodi uksed. 2016. aastal linastus tema käe all valminud Disney "Minu sõber lohe" ("Pete's Dragon"), mis oli Disney filmidele omaselt lastesõbralik, aga ka nostalgiahõnguline neile, kes mäletavad veel Miki-Hiire stuudio klassikalisi filme.

Lowery karjääri järgmiseks etapiks ei kujunenud veel üks suurema eelarvega teos, vaid hoopis väike indie-film "A Ghost Story", mille peaosades on sarnaselt draamale "Ain't Them Bodies Saints" jälle Casey Affleck ja Rooney Mara.

"A Ghost Story" võib tunduda tobe ja lausa naeruväärne, sest lugu räägib meest leinavast naisest, keda külastab valge linaga kaetud mehe vaim. Filmi esimene treiler maalib aga nii liigutava, melanhoolse ja ilusa pildi kahe inimese katkenud suhtest, et valge linaga kaetud kummitus muutub selle väga loomulikuks osaks.

"A Ghost Story" linastub USA-s 7. juulil. Eesti linastusaeg pole teada.

6. "Kadunud Linn Z" ("The Lost City of Z")

The Lost City of Z" põhineb David Granni raamatul "The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon", mis omakorda põhineb tõsielulistel sündmustel Percy Fawcettist, kes otsis Amazonase džunglis taga müütilist linna Z ning kadus seda tehes 1925. aastal koos oma pojaga.

Osades: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Tom Holland ja Angus Macfadyen.

7. "Tüdruk ja koletis" ("Colossal")

Hispaania lavastaja Nacho Vigalondo on kultusrežissöör, kellest teavad vähesed: tema käe valmisid ulmefilmid "TimeCrimes" ja "Extraterrestrial" ning Elijah Woodi õudusfilm "Open Windows". Vigalondo karjääri esimesed kaks filmi väänasid ulmežanri piire, olles ühteaegu tõsised, humoorikad ja uuenduslikud ning samas hoides kätt peal sellel, mis teeb ulmefimid nauditavaks: tulnukad ja ajas rändamine. Režissööri uusim film "Tüdruk ja koletis" võtab ette koletisefilmid nagu "Godzilla", "Vaikse ookeani võitlus" ("Pacific Rim") ning lugematud kaiju žanri esindajad ning annab neile täiesti uue pöörde.

Kui töötu neiu Gloria (filmi “Hüljatud” eest Oscari võitnud Anne Hathaway) poiss-sõber ta korterist välja viskab, on ta sunnitud New Yorgi eluga hüvasti jätma ja kodulinna tagasi kolima.

Kuuldes uudiseid Lõuna-Koreas Souli hävitavast hiiglaslikust olendist, mõistab Gloria tasapisi, et ta on selle kaugel toimuva fenomeniga mingil moel seotud. Kui sündmused üha pöörasemaks muutuvad, peab Gloria tuvastama, miks tema näiliselt tähtsusetu eksistents maailma saatusele nii tohutut mõju avaldab.

8. "Lubadus" ("The Promise")

Ottomani impeerium lasi 1915. aastal süstemaatiliselt tappa 1.5 miljonit armeenlast. Seda tuntakse tänapäeval Armeenia genotsiidi nime all

1915. aasta sündmused on enda kanda võtnud režissöör Terry George, kelle varasemate tööde hulka kuulub ka 1994. aasta Rwanda genotsiidi kujutanud "Hotell Rwanda" ("Hotel Rwanda").

Filmi keskmes on armukolmnurk kolme peategelase vahel - Oscar Isaac, Christian Bale ja Charlotte Le Bon. Lugu leiab aset 1915. aastal ehk ajal, mil Ottomani impeerium alustas Armeenia rahva massilise hävitamisega. Hävitustöö oli nii ulatuslik, et selle ja holokausti kirjeldamiseks võeti 1943. aastal kasutusele sõna genotsiid.

9. "Petetud" ("The Beguiled")

"Petetud" on Sofia Coppola ("Bling Ring", "Kusagil", "Marie Antoinette", "Tõlkes kaduma läinud", "Süütud enesetapud") uus kauaoodatu film, mille peaosades on Colin Farrell, Nicole Kidman, Kirsten Dunst ja Ellen Burstyn.

Ameerika kodusõja ajal peidavad end Virginia tüdrukute koolis nende ümber toimuvate koleduste eest mitmed noored naised. Kui haavatud Uniooni sõdur (Colin Farrell) satub nende ukse taha ning ta halastusest vastu võetakse, muutub ka kooli senine rahu aina hapramaks.

"Petetud" valiti ka 17. mail algava Cannes'i filmifestivali põhivõistlusprogrammi.

10. "Põgenemise rütm" ("Baby Driver")

SXSW (South by Southwest) filmifestivalil suurepärase vastuvõtu osaliseks saanud "Põgenemise rütmi" ("Baby Driver") on juba nimetatud imeliseks kihutamismuusikaliks ning seda suuresti tänu maailma paremikku kuuluvale režissöörile Edgar Wrightile ("Scott Pilgrim terve maailma vastu", "Valusad võmmid", "Maailmalõpp", "Shaun of the Dead"), kelle firmamärgiks on eksentrilised tegelased, visuaalse komöödia meistriklass ning unikaalne arusaam märulist.

11. "Salaagent" ("Unlocked")

"Salaagent“ on märulipõnevik, mille lavastas Michael Apted ("Agent 007: Liiga kitsas maailm") ja stsenaariumi kirjutas Peter O’Brien. Filmis mängivad Noomi Rapace, Orlando Bloom, Toni Collette, John Malkovich ja Michael Douglas.

Alice Racine (Rapace), raske lapsepõlvega CIA ülekuulaja, elab nüüd Londonis ja töötab seal salaagendina. Kui terrorist Alice’ilt üliolulist infot välja petab, satub Alice tahtmatult sündmuste keerisesse, mille tulemuseks on laastav biorünnak Londonile. Järgneb tappev kassi-hiire mäng, mille käigus elu eest võitlev Alice ei tea, keda ta usaldada võib.

12. "Wind River"

"Wind River" on stsenarist Taylor Sheridani ("Sicario", "Hell or High Water") režissööridebüüt ning samaaegselt on tegu ka omamoodi triloogia viimase filmiga. See triloogia koosnebki filmidest "Sicario", "Hell or High Water" ja "Wind River".

Sünopsis: FBI agent uurib üheskoos kogenud jäljekütiga mõrva, mis leidis aset indiaani kaitsealal.

13. "Valerian ja tuhande planeedi linn" ("Valerian and the City of a Thousand Planets")

4. augustil linastub legendaarse Luc Bessoni ("Viies element", "Lucy", "The Messenger: The Story of Joan of Arc") seni kõige ambitsioonikam film: Euroopa kõige suurema eelarvega (200 miljonit dollarit) valminud film "Valerian ja tuhande planeedi linn", mis põhineb 60ndatel alguse saanud prantsuse ulmekoomiksil "Valérian and Laureline", mis oli omakorda Bessoni "Viienda elemendi" ja näiteks George Lucase "Star Warsi" suur mõjutaja.

14. "Tulip Fever"

Filmi peaosas on "Taani tüdruku" eest Oscari võitnud ning peatne Lara Croft Alicia Vikander. Tegemist on romantilise draamaga kunstnikust, kes armub abielunaisesse.

Teistes osades on Cara Delevigne, Dane Dehaan, Christoph Waltz, Tom Hollander ja Judi Dench.

15. "American Made"

Režissöör Doug Liman (“Bourne’i identiteet”, “Hr. ja pr. Smith”, "Hüppaja") naaseb kinodesse koos ei kellegi muu kui Tom Cruise'iga. Liman töötas Hollywoodi staariga viimati koos ulmefilmi "Homse piiril" ("Edge of Tomorrow") juures ning seekord on meestel soolas hoopis midagi muud.

"American Made" on tõsieluline lugu Ameerika lennufirma endisest piloodist Barry Seal (Tom Cruise), kes värvati CIA poolt, et ta aitaks Kesk-Ameerikas kasvava kommunistliku ohu vastu võidelda, kuid kellest sai hoopis Medellini kartelli heaks töötav kokaiinivedaja.

"Terminaator 2: Kohtupäev 3D" ("Terminator 2: Judgment Day 3D")

Terminaator on tagasi – 3D formaadis!

Kui kuulsime veerand sajandit tagasi raudse kangelase sõnu "I'll be back!" ("Ma tulen tagasi!"), ei kujutanud me ettegi, et peagi kõlavad need taas kinoekraanil. Režissöör James Cameron, kes sai edukalt hakkama "Titanicu" ruumilise variandiga, otsustas anda uue elu ka filmile "Terminaator 2", mille austajate seas on igas vanuses inimesi.

Maailma kõige edukamast ulmefilmide režissöörist sai ka 3D filmide isa. James Cameron, hariduselt insener, tegi oma kaamerad ringi. "Terminaator 2. Kohtupäev" linastus aastal 1991 ning üllatas mõjuvate heli- ja visuaalefektidega. Filmi 3D-variandi eriefektid on märksa kõrgemal tasemel ja küllap leiab terminaator tänu neile XXI sajandil terve põlvkonna uusi austajaid.

On 1997. aasta. Tuumaapokalüpsise üle elanud inimkond peab julma lahingut inimeste endi valmistatud robotite ja masinate vastu. Et likvideerida inimkonna vastupanuliikumise juht John Connor (Edward Furlong), saadavad küborgid minevikku kaks robotiprototüüpi, mille ülesanne on tappa John juba lapsepõlves.

1984. aastal ei saanud mudel T-800 sellega hakkama. Teine küborg, täiustatud mudel T-1000 (Robert Patrick), on valmistatud vedelmetallisulamist, mis võimaldab tal kuju muuta. 1990. aastal hakkab see jälitama Johni ja tema ema Sarah Connorit (Linda Hamilton). Tulevikuinimeste noort juhti saadetakse kaitsma teine terminaator (Arnold Schwarzenegger). Tulevik on tema kätes. Robotite võimas duell kujuneb lausa ajalooliseks. Poiss õpetab terminaatorile inimlikkust, tema ema aga püüab hävitada mõtlevate masinate esimesi näidiseid. Hea terminaatori kaitse all muudavad Connorid inimkonna tulevikku.

"Terminaator 2" on kõigi aegade suuremaid ja tulusamaid filmifrantsiise. Film on saanud neli Oscarit ja kaks BAFTA auhinda eri- ja visuaalsete efektide eest. Terminaatori saaga populaarseim osa tõstatab küsimusi tuleviku, saatuse, vaba tahte ja tehnoloogiate kohta. Filmi Facebooki-lehel on neli miljonit jälgijat.