1. Stephen Kingi "Tumeda torni" raamatuseeria koosneb seitsmest põhiosast ("Laskur", "Kolm saatusekaarti", "Ahermaad", "Võlur ja klaas", "Calla hundid", "Susannah' laul", "Tume torn"), ühest lisaosast ("The Wind Through the Keyhole") ning 2007. aastal alanud Marveli koomiksiseeriast.

2. Raamatud segavad kokku ajas edasi ja tagasi kulgeva fantaasia, ulme ja vesterni ja teised kõikvõimalikud žanrid nii eepilisse vormi, et 11. augustil linastuvat filmi oli aastaid võimatu töösse saada.

"Tume torn"

3. Film on olnud töös 2007. aastast. Algselt olid sellega seotud stsenarist Damon Lindelof ("Lost", "Prometheus", "The Leftovers") ja režissöör J.J. Abrams ("Super 8", "Star Wars: Jõud tärkab"), kes pidi istuma ka lavastajatooli, kuid mõlemad langesid projektist välja.

4. Seejärel võttis ohjad üle Ron Howard ("Piinatud geenius", "Apollo 13", "Võidu nimel", "Han Solo"), kes soovis teha filmiks raamatuseeria esimesed kolm osa, tuua ülejäänud rahvale telesarja kujul ning palgata Rolandi rolli Javier Bardemi. Ka see versioon vajus kokku, sest kolme filmi ja telesarja tootmine viis eelarve liiga suureks ning filmistuudiod ei näidanud seetõttu ka projekti vastu huvi, kuigi nüüd on teada, et "Elavate surnute" teleseriaali produtsent Glenn Mazzara on siiski arendamas "Tumeda torni" teleseriaali, mis leiab aset enne filmis aset leidnud sündmusi.

5. Suure rahaga ostetud raamatu ekraniseerimise õigused liikusid kogu aeg erinevate stuudiote, stsenaristide ja režissööride vahel käest kätte, kuni Sony ja Media Rights Capital lõid käed filmi rahastamise osas.

6. Filmi esialgne linastusaeg oli 17. veebruar, seejärel 28. juuli ning nüüd on selleks lõpuks 11. august.

"Tume torn"

7. Film "Tume torn" pole ühegi konkreetse raamatu otsene ekraniseering, sest Kingi õnnistusel otsustasid filmitegijad läheneda raamatule teise nurga alt. Režissööri Nikolaj Arceli sõnul on filmi puhul tegu järjega kogu raamatuseeriale.

8. "Tumeda torni" režissöör on taanlane Nikolaj Arcel (parima võõrkeelse filmi Oscarile ja Kuldgloobusele kandideerinud "A Royal Affair"), kes oli ka "Lohetätoveeringuga tüdruku" algupärase filmiversiooni stsenarist.

9. "Tumeda torni" eelarve on erinevate allikate kohaselt üle 60 miljoni dollari.

10. Kui režissöör Arcel näitas Variety andmetel filmi esmast versiooni Sony ja Media Rights Capital juhtidele, siis olid nad tulemusest nii heitunud, et plaanisid isegi mõne kogenud režissööri palkamist, et ta lisavõtete ja montaaži abil filmi paremaks teeks. Väidetavatl asi selleni siiski ei jõudnud.

"Tume torn"

11. Eelmise aasta oktoobris tehti filmi jaoks kolm seanssi publikule, kes asjast midagi ei teadnud, et näha, mida nemad filmist arvavad: publik ei saanud toonase versiooni põhjal filmist aru ning hindasid tulemust üsna madalalt.

12. Sony ja MRC kulutasid 6 miljonit dollarit lisavõtete peale, et filmida juurde materjali, mis muudaks loo arusaadavamaks.

13. Kaheksast raamatust koosneva seeria põhilised elemendid suruti järje nimel all kokku ühte filmi, mis kestab ainult 95 minutit.

14. "Tumeda torni" romaanides ütleb peategelane Roland, kes Kingi nägemuse kohaselt meenutas esialgu pigem Clint Eastwoodi stiilis kauboid, vääritult käitunud inimeste kohta, et nad on unustanud oma isade näod.

King olevat kirjutanud pärast "Tumeda torni" viimase versiooni nägemist režissöör Arcelile, et ta on meeles pidanud oma isade nägusid, mida peaks võtma väga suure kiitusena.

15. USA kinodes 4. augustil alustanud film põrmustati sealsete kriitikute poolt (Rotten Tomatoes: 18%) ning teenis avanädalavahetusel tühised 19 miljonit dollarit, kuigi tundub, et Kingi mõju on filmil endiselt olemas, sest number 19 kannab seerias viiendast osast ("Calla hundid") alates väga suurt tähendust.

Sünopsis: Viimane laskur Roland Deschain uitab mööda müstilist maailma. Roland püüab leida salapärast Tumedat torni, et päästa kogu maailm.