Esialgu polnud kohalikel filmilevitajatel kriitikute poolt heaks kiidetud tunnustatud USA režissööri James Gray seitsmendat linateost meieni tuua. Selle taga oli lihtne põhjus: film alustas USA turul väga vähestes kinodes ning teenis eelarve suurust arvestades tagasi suhteliselt nutused sendid.

Kriitikud on sättinud James Gray filmi ühte patta Werner Herzogi ("Fitzcarraldo"), Terrence Malicki ("Uus maailm" või "Peenike punane joon"), Francis Ford Coppola ("Tänapäeva apokalüpsis") ja Peter Weiri ("The Mosquito Coast") töödega, mis leiavad samuti aset hullumeelsust esile kutsuvates ja inimvõimekuse piire proovile panevates džunglites.

"Kadunud linn Z" võeti üles tänapäeval juba haruldasele 35 mm filmilindile kolme kuu jooksul 2015. aastal Põhja-Iirimaal ja Colombias. Džunglis filmimine polnud meelakkumine: moskiitod, vihm, kuumus ja võtteid põrguks muutvad teised tegurid olid igapäevased. Peategelast kehastav Charlie Hunnam ärkas ühel hommikul selle peale, et põrnikas ronis talle kõrva. Kui see tundub veel väike asi, siis filmimeeskonna liikmeid hammustasid mürgised maod, mitmed haigestusid malaariasse ning mõned kannatasid moskiitode levitatud Dengue-viiruse mõjul tekkinud eluohtliku palaviku käes.

Režissöör James Gray on intervjuudes öelnud, et tundis ennast võtetel nagu Percy Fawcett: mõlemaid sundis tagant kinnisidee ning kõik ohverdused olid lubatud. "Kadunud linn Z" peaks mõjuma sama kurnavalt kui filmi valmimine ja seda muidugi heas mõttes.

Brad Pitti produktsioonifirma Plan B Entertainment kaasabil rahastatud "Kadunud linn Z" põhineb David Granni raamatul "The Lost City of Z: A Tale of Deadly Obsession in the Amazon", mis omakorda põhineb tõsielulistel sündmustel Percy Fawcettist, kes otsis 20. sajandi alguses Amazonase džunglis taga müütilist linna Z ning kadus seda tehes 1925. aastal koos oma pojaga.

Filmi peaosades on Charlie Hunnam ("Vaikse ookeani võitlus", "Kuningas Arthur: Mõõga Legend"), Robert Pattinson ("Tee tähtedeni", "Rover", "Cosmopolis"), Sienna Miller ("Öö seadus", "Alt üles"), Tom Holland ("Ämblikmees: Kojutulek", "Mere südames", "Ilmvõimatu"), Angus Macfadyen ("Kartmatu", "Tasakaal"), Ian McDiarmid ("Star Wars") ja legendaarne Franco Nero ("Django", "Django Strikes Again", "Visa hing 2").

"Kadunud linn z" linastub Eesti kinodes 2. juunil. Filmi toob meile ACME Film.

Klipp filmist: