1. "Lämbe pärastlõuna" ("Dog Day Afternoon", 1975)

Sonny (Al Pacino) ja Sal (John Cazale) röövivad ühel eriti kuumal pärastlõunal panka, kuid kogu ettevõtmine kukub läbi, nad jäävad panka lõksu ning meedia ja politsei hakkavad jälgima iga nende liigutust. Üks põhjus, miks Sonny üldse panka röövida tahtis, seisnes soovis saada piisavalt raha tema elukaaslase soovahetusoperatsiooni jaoks.

2. "Elujanu" ("Dallas Buyers Club", 2013)

"Elujanu" põhineb tõsielul ning jutustab loo Ron Woodroofist (Kuldgloobuse võitja Matthew McConaughey). Texasest pärit Ron on elektrik ja rodeokauboi, kes elab metsikut elu, mis pööratakse 1985. aastal pea peale kui tal diagnoositakse HIV ja arstid annavad talle 30 päeva eluaega. Kuid mees ei mõtlegi surmaotsusega leppida.

Kuna USAs on AIDSiravi alles eksperimentaalfaasis, põrutab ettevõtlik mees viimases hädas Mehhikosse, kust saab infot alternatiivravimite kohta ning hakkab neid üle piiri USAsse smugeldama, esitades sellega väljakutse ravimifirmade mõju all olevale meditsiinikogukonnale, kelle hulka kuulub ka tema murelik arst Eve Saks (Jennifer Garner).

Kuna heterost Ron ei ole geikogukonnaga seotud, saab tema ootamatuks liitlaseks AIDS-i põdev transseksuaal Rayon (Jared Leto). Nad ei saaks olla erinevamad, kuid ühises hädas ühendavad nad jõud ning asutavad "ostuühistu", mis hakkab vahendama HIV-positiivsetele ravimeid, mida kodumaal müüa ei lubata. Uuendusliku põranda-aluse ettevõtmise klientide ring aina kasvab ning Roni elu jätkub diagnoosile järgnevate aastate jooksul jätkub rinnal nagu ei iial varem.

Filmi lavastajaks on Jean-Marc Vallée ("Café de Flore"), stsenaariumi autoriteks Craig Borten ja Melisa Wallack.

3. "Salahimu" ("Mysterious Skin", 2004)

8-aastane poiss on ääretult kiindunud oma pesapallitreenerisse. Kümme aastat hiljem kohtub ta oma meeskonnakaaslasega. Kohtumine viib paljastuseni, mis viimaks seletab tema müstilist mälukaotust ning korduvaid traumasid.

4. "Minu oma isiklik Idaho" ("My Own Private Idaho", 1991)

Gus Van Santi draama keskendub sõprusele kahe Portlandis elava noormehe vahel, Mike (varalahkunud River Phoenix) ja Scott (Keanu Reeves), kes koos retkele, et leida üles Mike'i ema.

5. "Kõrbekuninganna Priscilla seiklused" ("The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert", 1994)

Kaks drag quueni ning transseksuaal asuvad pikale teele Alice Springsi kuurorti, et seal esineda. Selleks peavad nad läbima teekonna kõrbes.

6. "Poisid ei nuta" ("Boys Don't Cry", 1999)

Teena Brandon (Hilary Swank) on tahab olla poiss ning pärast uude linna kolimist muudab ta oma nime ning esineb kohalike seas poisina. Heasüdamlik ning lahke poiss saab kiiresti väikelinnas kõigile heaks tuttavaks, kuid saladuse ilmsiks tulemisel on kohutavad tagajärjed.

7. "Adele elu" ("Blue Is The Warmest Colour", 2013)

Nooruke keskkoolineiu Adèle on võluvalt õrnas seksuaalse ärkamise ja enesotsingute eas ning esimeseks armastuseks kogu keha ja vaimuga valmis. Põgus suhe temasse armunud noormehega saab kiire lõpu, kui Adèle näeb ootamatult siniste juustega saladuslikku neidu.
Sinijuukselise Emmaga kohtumisest saab alguse keeruline, liigutav ja sügav armastuslugu, mis kõnetab oma universaalsuses igat inimest, kes on kunagi armastanud.

8. "Lastega on kõik korras" ("The Kids Are All Right", 2010)

Kaks teismelist (Mia Wasikowska ja Josh Hutcherson) tulevad mõttele otsida üles oma bioloogiline isa (Mark Ruffalo) ning tutvustada talle perekonda, mille venna ja õe kaks ema (Julianne Moore ja Annette Bening) on nende jaoks rajanud. Pärast seda, kui nad kunagise doonori leiavad, ei ole nende majapidamine enam iialgi samasugune, kõik suhted saavad korrapealt uppi löödud ja ümber kujundatud, sageli tragikoomiliste tagajärgedega.

9. "Üksik mees" ("A Single Man", 2009)

Colin Firth kehastab Los Angeleses inglise keelt õpetavat professorit George Falconeri, kes üritab leida elu mõtet pärast oma pikaaegse elukaaslase Jimi (Matthew Goode) hukkumist autoõnnetuses. Ühe lämbe päeva jooksul kerib George minevikku, kohtub inimeste ja situatsioonidega, mis ei suuda veenda teda tuleviku mõttekuses, ning otsib lohutust oma pikaaegse sõbra Charlie (Julianne Moore) seltskonnast, kes maadleb omaenda saatust puudutavate probleemidega.

10. "Philadelphia" (1993)

Homoseksuaalne advokaat Andrew Beckett (Tom Hanks) vallandatakse töölt, kuid tööandjad saavad teada, et mees põeb t AIDS-i. Viimse rahu leidmiseks otsustab mees enda endise tööandja kohtusse kaevata, milles aitab teda advokaat Joe Miller (Denzel Washington).

11. "Koletis" ("Monster", 2003)

Film põhineb tõestisündinud lool, mille peategelane on üks kurikuulsamaid nais-sarimõrvare USA ajaloos. Ta hukati 2002. aastal Floridas.

12. "Milk" (2008)

Oma 40. sünnipäeval avastab Harvey Milk, tagasihoidlik New Yorgi ametnik, et ta ei ole oma elus millegagi hakkama saanud. Juhuslik kohtumine noore Scott Smithiga annab Milkile justkui uue elu, mis viib kolimiseni San Franciscosse, kus ta asutab fototarvete poe peamiselt homoseksuaalidega asustatud Castro linnaosas. Peagi leiab Harvey Milk oma tõelise kutsumuse inimõiguste eest võitleja ja rahva sütitajana. Milk võtab oma südameasjaks kaitsta enda linnaosa tavaliste elanike, sealhulgas arvuka geikogukonna huve. 1977. aastal valitakse ta San Francisco linnavalitsusse, kus ta inimõiguste ja nii enda kui linnakodanike huvide eest seistes peab vastu võtma ka ebapopulaarseid otsuseid. Milki saatuslikuks vaenlaseks saab tema endine kaasvõitleja ja kolleeg Dan White.

13. "Halb kasvatus" ("Bad Education", 2004)

Noor lavastaja Enrique Goded (Fele Martínez) otsib ideed oma uue filmi jaoks. Hea mõtte annab talle kunagine koolikaaslane (Gael García Bernal). Filmi sisuks saab lugu kahest poisist, nende vahelisest armastusest ning kuidas üks neist tema kalduvuste pärast koolist välja visati.

14. "Taevalikud olendid" ("Heavenly Creatures", 1994)

Kaks tüdrukut - Pauline (Melanie Lynskey) ja Juliet (Kate Winslet) elavad väga intensiivses kujuteldavas fantaasiamaailmas. Nende vanematele see ei meeldi, mistõttu nad lahutatakse. Tüdrukud otsustavad neile väga veriselt kätte maksta.

15. "Seotud" ("Bound", 1996)

Lesbist eksvang kohtub Violetiga, kelle mees Caesar tegeleb rahapesuga. Nad armuvad ja otsustavad mehelt kaks miljonit dollarit maffiaraha varastada, lavastades mehe süüdi.

16. "Nädalavahetus" ("Weekend", 2011)

Nottinghamis elav noor Russell (Tom Cullen) kohtub geiklubis Gleniga (Chris New). Kahe mehe üheöösuhtest saab midagi enamat - mehed jagavad teineteisega homoksolemuse kogemusi ja raskusi ning nende vahel tekib eriline side. Siis teatab Glen, et on lahkumas kaheks aastaks USA'sse.

17. "Brokebacki mägi" ("Brokeback Mountain", 2005)

Wyoming, 1961. Kauboid Jack (Jake Gyllenhaal) ja Ennis (Heath Ledger) palgatakse Brokebacki mäel tööle lambakarjustena. Kahe mehe vahel arenevast sõprusest saab peagi armastus.

18. "Carol" (2015)

1950ndate aastate New York. Kaks täiesti erineva taustaga naist astuvad üle ajastu normidest, andes järele tugevale vastastikusele külgetõmbele.

Therese Belivet (Rooney Mara) töötab ühes Manhattani kaubamajas ja unistab millestki paremast. Seal kohtab ta Carolit (Cate Blanchett), kütkestavat naist, kes on lõksus armastuseta abielus. Nende vahel koheselt tekkivast sädemest kujuneb suhe, mis muudab mõlema naise elukäiku ning puudutab ka inimesi nende ümber.

19. "Armastus on kummaline" ("Love is Strange", 2014)

Ben (John Lithgow) ja George (Alfred Molina) on kaks soliidset vanahärrat – maalikunstnik ja muusikaõpetaja. Kui nad otsustavad oma aastatepikkuse suhte põlistada abieluga, saabuvad viimaks tõsisemad tagasilöögid. George’i kirikuisadest tööandjad ütlevad lepingu üles ja härradel tuleb elamisega koomale tõmmata. Nad otsustavad oma Manhattani korteri müüki panna ning uut elukohta otsides ajutiselt lahku kolida. George maandub politsenikest naabrite diivanil, Ben aga vennapoja pereringis. Elustiili vahetus ja kitsikusest kerkivad pinged panevad nende suhte tõsiselt proovile. Muutused ei möödu jälgi jätmata.

Ennast avaliku geina määratleva Ira Sachsi indie-film on nukker ja helge ühekorraga. Selle märgusõnad on empaatia ja sallivus, tähelepanelikkus ja ausus. Film püüab tabada aastate möödumisel säilivaid emotsioone, tõstes eetilise ja üldinimliku ettepoole samasooliste suhetest tõusvatest probleemidest.

20. "My Beautiful Laundrette" (1985)

Daniel Day-Lewis näitlejaameti maha panna, aga filmid jäävad tema meisterlikku karjääri veel pikaks ajaks meenutama.

Üheks neist on Day-Lewise neljas filmi roll 1985. aasta filmis, milles Pakistani pärioluga britt ja tema valge poiss-sõber üritavad elus hakkama saada, avades glamuurse selvepesula.