T-Rexi tegelikku nägu kirjeldatakse 100-66 miljonit aastat tagasi Montana kandis elanud värskelt avastatud türannosauruse liigi Daspletosaurus horneri põhjal.

Carthage'i kolledži palentoloog Thomas Carr ja tema meeskond avaldas Scientific Reports vahendusel, et uue türannosauruse nägu oli kaetud suurte, lamedate soomustega. Tema koon, lõuad ja pisikesed sarved olid kaetud soomuselaadse nahaga. Silma taga asunud suur sarv oli kaetud sama materjaliga, millest moodustuvad inimeste sõrmeküüned. Väiksed kühmud lamedatel soomustel omasid hoopis teistsugust eesmärki: sarnaselt krokodillidele olid ka need mõeldud saakloomade liikumisega tekkinud vibratsioonide tuvastamiseks.

See tähendab, et türannosauruse näol olnud väga tundlikel soomustel ei saanud olla sulgi. Varasemalt teatati, et saurustel võisid olla suled, kuid türannosauruse puhul lükati see väide ümber. Türannosaurused kasutasid sarnaselt krokodillidele neid tundlikke soomuseid näiteks pesapaiga temperatuuri tuvastamiseks ja säilitamiseks. Need aitasid neil ettevaatlikult mune ja võsukesi üles tõsta. Nad võisid oma nägusid kokku hõõruda ka paaritumistseremoonia ajal.

Türannosauruste uue liigi Daspletosaurus horneri järgi võis maailmakuulsa sauruse nägu välja näha hoopis selline.

Me jääme T-Rexi tõenäoliselt alati mäletama aga sellisena:

"Jurassic Park", 1993

2018. aasta suvel linastuv "Jurassic World: Langenud kuningriik ("Jurassic World: Fallen Kingdom") ei võta tõenäoliselt neid uusi avastusi arvesse, sest seda ei teinud ka enimteeninud filmide hulgas neljandale kohale tõusnud esimene osa "Jurassic World: Sauruste maailm".

Allikas: Scientific Reports