1. "Fargo" (1996)

Joel ja Ethani Coeni üks parimaid filme "Fargo" algab lausega "See film on tõestisündinud lugu" ning sellele järgneb vägivaldne krimilugu, mida on raske tõepähe võtta, kui seda lauset poleks filmi alguses olnud.

Muidugi oli see lause eksitav, sest sellega ei öeldud, et film põhineb tõestisündinud lool, vaid et see on tõestisündinud lugu. "Fargo" sündmusi tegelikult ei juhtunud, aga filmitegijad leidsid, et lause lisamine muudab filmis toimuva publiku jaoks veelgi häirivamavaks.

Jah, mõned osad filmist juhtusid ka tegelikult: 1960. aastal palkaski Minnesotas elanud mees kellegi oma naise tapmiseks ning tegelikult tappiski üks Connecticuti mees oma naise ta puiduhakkurisse lükates, kuid need on siiski eraldiseisvad tõestisündinud juhtumid, mida film kasutas ühe loo jutustamiseks.

See muidugi tekitas olukorra, kus inimesed ikkagi arvasid, et film põhines reaalsetel sündmustel ning leidsid, et lumme maetud suur kogus raha on siiani kuskil Minnesotas.

"Fargo" pani aluse ka linnalegendile, mille kohaselt külmus 2001. aastal Minnesota metsades surnuks Takako Konishi, kes läkski fiktiivset raha otsima. Hiljem selgus, et naine sooritas enesetapu ning filmist pärit raha ta tegelikult ei otsinudki, kuid see omakorda kõlas niivõrd traagilise loona, et see tehti 2014. aastal ka filmiks "Kumiko, the Treasure Hunter".

2. "Cannibal Holocaust" (1980)

1980. aastal valminud "Cannibal Holocaust" kuulub kindlasti filmiajaloo skandaalsemate filmide hulka, sest see "dokumentaalfilmina" reklaamitud šokeeriva sisuga film jättis mulje, et grupp inimesi läks tõesti džunglisse, puutus kokku kannibalistliku hõimuga ning nad tapetigi julmalt.

Seda muidugi ei juhtunud, aga paljud just seda kartsidki, sest filmi linastumise eel olid näitlejad, kelle "tegelased" filmis surid, kadunud ning režisöör isegi vahistati, sest teda kahtlustati mõrvas.

Hiljem selgus, et ükski näitleja siiski surma ei saanud, aga mitmete loomade tapmine, mis jõudis ka filmi, juhtus siiski päriselt, mistõttu keelati film ka paljudes riikides ära.

3. "The Fourth Kind" (2009)

See Milla Jovovichi õudusfilm pani paljud uskuma, et tegu on tõestisündinud juhtumil põhineva dokumentaalse filmiga, mis kasutab reaalseid kaadreid, kuid tegelikult oli kõik välja mõeldud.

Film reklaamis, et 2000. aastal uuris psühholoog Alaska linnas väidetavalt tulnukate röövitud inimesi, pannes nad hüpnoosi alla, et mõista, mis nendega juhtus. Filmitegijad nägid kurja vaeva, et kasutada reaalseid kohti, nimesid, kadunud inimeste juhtumeid, et siduda need kokku täiesti välja mõeldud looga inimesi röövivatest tulnukatest

Meelelahutuslikus võtmes on "The Fourth Kind" väga hea ning eksitav, kuid siiski tähelepanu köitev reklaamikampaania aitas filmi levikule ka väga palju kaasa.

4. "The Amityville Horror" (1979)

Ronald DeFeo Jr. tappis Amityville'i piirkonnas asuvas majas 1974. aastal oma isa, ema, kaks venda ja kaks õde ning väitis hiljem, et deemonlikud hääled käskisid tal seda teha. DeFeo istub siiani vanglas ning ei saa tõenäoliselt kunagi välja.

Inimesed surid ja see oli kohutav, kuid 1979. aastal ilmunud esimene film "The Amityville Horror" ei keskendunud reaalsetele sündmustele, vaid aasta pärast mõrvu majja kolinud uuele perekonnale, kes puutub kokku välja mõeldud deemonitega, kes olevat siis viinud DeFeo oma perekonna mõrvamiseni.

Majas toimunu ümber käivad senini jutud, et kõik, kes on sinna läinud, on kogenud ka midagi paranormaalset, kuid kuna sellest on niivõrd palju aega möödas ja igaüks on algsele loole oma versiooni juurde lisanud, arvab suur osa publikust senini, et majas on tõesti pesitsemas mingisugune kurjus.

Kui on soov teada, mis majas tegelikult juhtus, siis saab sellest natuke aimu dokumentaalfilmist "My Amityville Horror", milles Danny Lutz üritab mõista, mis juhtus, kui ta kolis oma isa ja emaga kõigest aasta pärast DeFeo mõrvu Amityville'i majja sisse ja põgenesid sealt 28 päeva hiljem.

Lutzi perekond väitis, et neid piinasid vaimud ja deemonid, kuid Danny jutu põhjal saab väita, et temaga juhtus seal midagi palju hullemat - tema kasuisa tekitatud psühholoogiline vägivald, mille mõjude all kannatab Danny siiani.


5. "Enemy at the Gates" (2001)

Sõjafilm "Enemy at the Gates" põhineb tõelisi sündmusi kajastanud raamatul "Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad", kuid Jean-Jacques Annaudi ("Seven Years in Tibet", "The Name of the Rose") film Jude Law, Joseph Fiennesi, Rachel Weiszi ja Ed Harrisega peaosades on enamjaolt väljamõeldis, millel pole raamatuga otseselt midagi ühist

Lugu räägib Nõukogude Liitu snaiprist Vassili Zaitsevist, kes asub Stalingradi lahingu ajal võitlusse Saksamaa parima snaipriga Erwin König.

Zaitsev oli reaalne inimene, aga mitte sellisel kujul nagu film teda kujutas ning saksa snaiper Erwin König on täiesti välja mõeldud. Põhimõtteliselt võeti tõestisündinud lugu ning muudeti see söödavamaks, mõned asjad lisati ja paljud eemaldati, et filmist saaks tõeliselt klišeeline ja eepiline näide sõjast.