1. "Blade Runner 2049" - 6. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

35 aastat on möödas, mil 1982. aastal linastus peaasjalikult filmiklassika poolest tuntud Ridley Scotti ("Tulnukas", "Gladiaator") filmikarjääri kolmas film "Blade Runner", mille peaosas oli toona "Indiana Jonesi" ja "Star Warsi" populaarsuse valguses nõutud näitlejaks kujunenud Harrison Ford.

"Blade Runner" oli erakordne düstoopiline film, mis segas kokku film noir ja ulme žanritunnused ning näitas Philip K. Dicki 1968. aasta romaani "Do Androids Dream of Electric Sheep" abil tulevikku, mil ühiskonda valitsevad suurkorporatsioonid ning inimestele äravahetamiseni sarnaseid androide kasutatakse tavainimestele liiga ohtlike tööde juures. Film kukkus omal ajal kinodes läbi ja seda sallinud väga ka kriitikud, sest stuudio ei mõistnud filmi ning lasi selle ümber lõigata ja lisas palju ebavajalikku. Alles 2007. aastal ilmus Ridley Scotti enda loodud Final Cut versioon, mis ongi ainus õige variant.

"Blade Runner 2049" lugu leiab aset 30 aastat pärast esimese osa sündmusi ning toob tagasi ka Harrison Fordi, kuid lisab ka tänapäeva tuntuma staari Ryan Goslingu. Järje ei lavastanud enam Ridley Scott, vaid "Sicario", "Vangistatud" ja "Saabumise" abil maailma kinopubliku jäägitu tähelepanu haaranud Denis Villeneuve, kelle tööd kiidavad filmi näinud kriitikud taevani ning järge peetakse juba praegu aasta parimaks filmiks, suurepäraseks järjeks ja tõenäoliselt suureks Oscari-soosikuks.

Vaata ka treilerit ja filmi promoks loodud lühifilme "2036: Nexus Dawn" ja "2048: Nowhere to Run" ja loe, miks lõi Harrison Ford Ryan Goslingut võtetel rusikaga näkku.

Väga tore intervjuu, mis on hea vaheldus tavapärastele kuivadele küsimustele ja vastustele.

2. "Aukartust äratav" ("Redoubtable") - 12. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

Režissöör Michel Hazanavicius on just see mees, kelle 2011. aasta "The Artisti" vallutas terve kinomaailma ning võitis ka viis Oscarit, mille hulgas olid ka parima filmi ja režissööri auhinnad.

Hazanaviciuse uusim film "Redoubtable" räägib legendaarse Prantsuse-Šveitsi filmilavastaja, stsenaristi ja filmikriitiku Jean-Luc Godard elust pärast 1967. aasta "Hiinlanna" linastumist ja filmi vastuvõtust tulenenud eksistentsiaalsest kriisist.

3. "Võõramaalane" ("The Foreigner") - 13. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

Martin Campbell on režissöör, kes tõi meieni 2006. aastal uue nägemuse James Bondist filmiga "Casino Royale" ning muidugi valmis tema käe all ka Pierce Brosnani esimene Bondi-film "Kuldsilm". Nüüd on Campbell koos Brosnaniga tagasi ning kampa on seekord võetud ka alati fantastiline Jackie Chan.

4. "Tom of Finland" - 13. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

Soome ühe edukaima režissööri Dome Karukoski uus film "Tom of FInland" toob ekraanile 20. sajandi geikultuuri ühe tähelepanuväärseima isiku elu. Karukoski jaoks on "Tom of Finland" olnud juba niivõrd edukas, et lavastaja järgmiseks filmiks kujunes esimene Hollywoodi projekt "Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" autori J. R. R. Tolkieni noorusest ja läbielamistest Esimeses maailmasõjas, kus kirjanikku kehastab hiljuti J. D. Salinger rolliga maha saanud Nicholas Hoult.

5. "Lumememm" ("The Snowman") - 20. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

Michael Fassbender on uurija Harry Hole, kes asub taga otsima naist, kelle roosa sall leiti halvaendelise lumememme kaelast. Filmi režissöör on Tomas Alfredson, kes on meid õnnistanud näiteks suurepärase vampiirifilmiga "Lase see õige sisse" ("Let the Right One In"), mis põhines John Ajvide Lindqvist samanimelisel romaanil. Alfredsoni valvsa käe all valmis ka John le Carré romaanil põhinev "Plekksepp, rätsep, sõdur, nuhk" ("Tinker Tailor Soldier Spy").

6. "Keti lõpp" - 20. oktoober

Miks peaksid kinos vaatama?

Ilmselge põhjus on see, et Eesti filmi peab toetama, aga tegelikult on tore näha vahelduseks kinodes ka noortepärast filmi. Peaosades mängivad Maiken Schmidt ja Hendrik Toompere Jr. Paavo Piigi auhinnatud näidendil põhinev peenekoelise situatsioonikoomikaga vürtsitatud mängufilm räägib inimestest keset kriisi, mis valitseb nii hinges kui neid ümbritsevas maailmas ning soovist leida elus kindel pidepunkt ja mõistetud olemise tunne.

7. "Manifesto" - 20. oktoober

Miks peaksid kinodes vaatama?

Cate Blanchett, Cate Blanchett ja Cate Blanchett! Suurepärane näitleja kehastab 13 erinevat karakterit filmis, mida esitati Berliinis ja New Yorgis kunstiinstallatsioonina, kuid kinode jaoks lõigati film kokku 90 minuti pikkuseks elamuseks.

8. "Thor: Ragnarök" ("Thor: Ragnarok") - 27. oktoober

Miks peaksid kinodes vaatama?

Tegemist on Marveli uue filmiga, mida vaatavad niikuinii kõik kinos, aga kuidas erineb see näiteks teistest "Thori" filmidest või varasematest Marveli oopustest? Esiteks tundub see olevat esimene "Thori" filmiseeria osa, mis on ka hea ja teiseks meenutab suurepärase Taika Watiti ("What We Do in the Shadows", "Hunt for the Wilderpeople") lavastatud film oma värvikuse, retrohõngu, huumori ja visuaalide poolest rohkem James Gunni "Galaktika valvurite" senist kahte osa ja see saab olla ainult hea märk.

9. "Saag VIII: Jigsaw" - 27. oktoober

Miks peaksid kinodes vaatama?

Kaheksanda filmi lavastajad on režissööriduo Michael ja Peter Spierig, kes pälvisid žanrifännide heakskiidu vampiirifilmiga "Vampiirimaailm" ("Daybreakers") ning ajarändega vaatajaid segadusse ajanud ulmefilmiga "Ettemääratus" ("Predestination").

10. "Pihtimus" ("The Confession") - 27. oktoober

Miks peaksid kinodes vaatama?

Filmi režissöör on Zaza Urushadze, kelle 2013. aasta "Mandariinid" varalahkunud Lembit Ulfsakiga peaosas tõi Eestile esimese Eesti päritolu filmina parima mitteingliskeelse filmi Kuldgloobuse nominatsiooni ning kandideeris ka parima võõrkeelse filmi Oscarile.