1. Martin Scorsese - "Boxcar Bertha"

Martin Scorsese kuues film oli vilets "Bonnie & Clyde'i" stiilis krimifilm, mille kohta ütles legendaarne režissöör John Cassavetes toona veel noorele Scorsesele, et ta suudab paremini. Edaspidi pole Scorsese pikas karjääris olnud ühtegi läbinisti viletsat filmi. Tema seni viimase filmi "Silence" järgi on muidugi näha, et režissöör on jõudnud "Boxcar Berthast" väga kaugele.

2. Peter Jackson – "Minu armsad luud" ("The Lovely Bones")

Pärast "Sõrmuste isanda" triloogiat ja "King Kongi" eeldasid paljud, et Peter Jacksoni edulugu jätkub sarnastel radadel, kuid režissöör valis hoopis väiksema draama "The Lovely Bones", mis osutus liialt sentimentaalseks ja kehvavõitu draamaks.

Kolme "Kääbiku" filmi on ka nimetatud halvaks, aga mina nii kaugele ei läheks, sest ilmselgelt valati nende filmide loomisesse verd ja pisaraid, kuigi need pole kiirustatud produktsiooni ja vähese ettevalmistusaja tõttu tõesti nii head kui "Sõrmuste isanda" triloogia.

3. Vennad Coenid – "Ladykillers - surm vanamoorile" ("The Ladykillers")

Vendade Coenite pea kõik filmid kuuluvad omamoodi filmiklassikasse. Kui nimetada vaid mõned, siis nende hulka kuuluvad näiteks "Suur Lebowski", "Ei ole maad vanadele meestele" ja "Fargo".Kahjuks ei kuulu nende hulka 2004. aasta "Ladykillers".

Valem oli küll suurepärane: Tom Hanksi näitlejatöö, Roger Deakinsi operaatoritöö, Carter Burwelli muusika, kuid miski ei tahtnud filmis siiski väga töötada. Vendade Coenite varasemad ja hilisemad mustad komöödiad särasid alati ka stsenaariumi nutikuse poolest, aga "Ladykillers" oli pigem keskpärane krimikomöödia.

4. James Cameron – "Piraaja 2: Kudemine" ("Piranha Part Two: The Spawning")

James Cameroni karjäär on kestnud 35 aastat ning ta on selle aja jooksul lavastanud 7 suurepärast filmi. "Piraaja 2" on režissööri esimene film, mille juures puudus toona noorel hakkajal loominguline kontroll. Cameron lasti üsna pea režissööri ametist lahti, kuid filmi külge jäeti ikka tema nimi. "Piraaja 2" valmis kõigest 3 aastat enne kultusfilmi "Terminaator" linastumist, kuid 1981. aastal polnud Cameron mitte millegi poolest kuulus.

"Piraaja 2" on halb film, kuid selle loomisprotsess on siiski väga huvitav: näiteks olid nad sunnitud filmima päris surnukuuris, kus olid päris laibad. See on kõik nüüdseks möödanik ning praegu üks tuntumaid režissööre Cameron filmib juba "Avatari" järgesid.

5. Steven Spielberg – "Indiana Jones ja kristallpealuu kuningriik" ("Indiana Jones and the Crystal Skull")

"Indiana Jones 4" oli mitmeid aastaid üks oodatuimaid järgesid, kuid kui film 2008. aastal linastus, ei suutnud fännid uskuda, mida nad nägid: praktiliste efektide, nutika stsenaariumi, tabava huumori ja hoogsa seikluse asemel pakkus film ebausutavaid arvutiefekte, ebaloogilist sisu ning tunnet, et film loodi ainult raha pärast.

6. Luc Besson - "Perekond" ("The Family")

"Valeriani", "Viienda elemendi", "Lucy", "Leoni" ja "The Messenger: The Story of Joan of Ar" režissöör on oma ala meister, aga ilmselt mõjus temalegi halvavalt mitmete viletsate märulite oma EuroCorp firma kaudu produtseerimine ning mõjutas oskust head filmi lavastada. Õnneks oli "Valerian" suurepärane, aga kahjuks pigem vanamoodne ajal, mis eelistab uuenduslikke filme või vähemalt ulmefilme, mis segavad osavalt kokku vana ja uue.

2013. aasta "Perekond" paistis huvitav, sest peasades olid Robert De Niro, Michelle Pfeiffer ja Tommy Lee Jones, aga tulemuseks oli hoopis imelikult vägivaldne maffiafilm, mis polnud ühte ega teist.

7. Clint Eastwood - "Teisel pool" ("Hereafter")

Pika ja väärika karjääriga näitleja, stsenarist ja režissöör Eastwood on ka varem ämbrisse astunud ("J. Edgar"), aga 2010. aasta "Hereafter" Matt Damoniga peaosas on hea näide filmist, mille oleks pidanud tegemata jätma.

Esiteks ei mäleta seda keegi ja teiseks üritas Eastwood ulmežanri osiseid rakendades jutustada spirituaalset lugu vaimudega suhtlemisest, aga välja kukkus täiesti ebaühtlane draama, mis ei suutnud publikut leida.

8. Guillermo del Toro - "Mimic"

Hiljuti filmide lavastamisest puhkuse võtnud, aga õnneks meid veebruaris fantaasiafilmiga "The Shape of Water" õnnistav Guillermo del Toro 1997. aasta "Mimic" oli Mehhiko režissööri esimene USA film ja muidugi kukkus see halvasti välja, sest stuudio kohtles režissööri nagu kedagi, kes ei tea, mida teeb ja käskis tal teha filmi, mida nemad soovisid.

Guillermo del Toro põgenes seejärel Hollywoodist ning muidugi tegi järgmisena valmis karjääri ühe parima filmi, milleks oli Hispaania-Mehhiko õudusfilm "Saatana selgroog" ("The Devil's Backbone", 2001). Õnneks meelitati režissöör Hollywoodi tagasi ja tulemuseks olid rabavalt stiilne "Blade II" ja režissööri vaimustust koletiste vastu väljendanud "Hellboy".

9. Francis Ford Coppola - "Twixt"

Siinkohal võib muidugi vaielda, sest enamus leiavad, et "Ristiisa" triloogia, "The Conversation" ja "Tänapäeva apokalüpsise" režissööri halvim film on hoopis "Jack" Robin Williamsiga peaosas või mõnel juhul arvatakse nende hulka ka "Bram Stoker's Dracula". Kumbki mainitud film pole halb, vaid pigem ootasid fännid järgmist "Ristiisa".

Coppola halvim on siiski 2011. aasta "Twixt", mille ta ka kirjutas ja produtseeris, kuid isegi Val Kilmer, Bruce Dern ja Elle Fanning ei suutnud seda liiga "kunstilist" ja ilmetut filmi vaadatavaks muuta.

10. Robert Rodriguez - "The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3D"

Ma saan aru, et "El Mariachi", "Desperado", "From Dusk till Dawni", "The Faculty", "Sin City" ja selle järje, "Machete" ja selle järje ning tulevase "Alita: Battle Angel" režissöör tegi neli "Väikesed spioonid" ("Spy Kids") filmi, et kasutada ära alles arengujärgus oleva 3D tehnoloogia võlusid ja teha vahelduseks ka filme, mis sobiksid ka tema lastele, aga kui "Spy Kids" oligi tore meelelahutus, siis "The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3D" seda kindlasti polnud.

See nägi kohutav välja ning oli igast küljest raha nimel loodud "meelelahutus".

Loe lisaks:
10 režissööri, kes ohverdasid filmi nimel ka oma elu.
5 režissööri, kelle filmid on läinud aina halvemaks.