Disney ei saanud Lucasfilmi ostmisega endale mitte ainult "Star Warsi" õiguseid, vaid ka George Lucase esialgsed plaanid seeria kolmanda triloogia jaoks. Lucase esialgne (1977, 1980, 1983) ja eellugude (1999, 2002, 2005) triloogia näitasid, et mida aeg edasi, seda enam hakkas manduma kunagi blockbuster kino teejuhina alustanud seeria.

Õnneks tegi Lucas pausi, müüs oma loodu maha, teenis suure varanduse ja saab nüüd pealt vaadata, mida Disney tema lapsukesega teeb. Lucase kohta võib palju öelda, aga tal oli "Star Warsi" plaanid paigas ja seda näitas ka tõsiasi, et hiljem selgus ka tema nägemus kolmandast triloogiast.

Lucasfilmi ostu järel teatas stuudio uus juht Kathleen Kennedy aga üsna kiiresti, et Lucase plaanid käiku ei lähe ning režissöör J. J. Abramsi abiga alustati uue triloogiaga hoopis teistmoodi ning nii sündiski uue triloogia avafilm, 2015. aasta "Star Wars: Jõud tärkab".

Star Wars: The Rise of Skywalker (2019) - filmstill

Disney "Star Wars"

Uue triloogia alguspunkt nõjatus siiski väga palju 1977. aasta originaalile, milleks oli muidugi "Star Wars: Uus lootus". Asi läks isegi nii kaugele, et "Jõud tärkab" mõjus nagu "Uue lootuse" uusversioon, kuhu palgati uued näitlejad ning mille sündmustik muudeti varasemast suuremaks ja lärmakamaks ja efektid kallimaks.

Kolmanda triloogia teine film, 2017. aasta "Viimased jedid" valmistas küll fännidele pettumuse, aga kriitikutele film meeldis ning kassaedu oli samuti stuudiole vägagi meeltmööda.

2016. aastal linastus ka uue triloogia esimene lisaosa, täitsa viisakas "Rogue One: Tähesõdade lugu", millele järgnes 2018. aastal suure pettumuse valmistanud "Solo: Tähesõdade lugu". Kuna see osutus niivõrd suureks läbikukkumiseks, võeti vastu otsus lisalugude osas pidureid vajutada ja seriaalidele keskenduda.

Tulemuseks on värskelt alustanud voogedastusteenuse Disney+ "Star Warsi" seriaal "The Mandalorian", mis on igas mõttes suurepärane ja lausa hädavajalik värske tuul ennast kordama hakanud kosmosesaagas.

Plaanis on veel mitmed seriaalid seeriast tuntud tegelastest ja kolm uut triloogiat, mis ei räägi enam Skywalkeri perekonnast.

"Star Wars: Skywalkeri tõus" - kinodes 20. detsembrist

Kolm uut triloogiat

"Viimased jedid" režissöör Rian Johnson määrati kuulujuttude põhjal juba 2017. aastal neljandat triloogiat välja arendama, kuigi ta ise väidab siiani, et pole asjaga kunagi seotud olnud.

Seejärel selgus, et HBO seriaali "Troonide mängu" loojad David Benioff ja D. B. Weiss palgati samuti ühte triloogiat kirjutama, aga oktoobris tuli välja, et nad loobusid sellest kohustusest, sest neil polnud aega. Põhjuseks olevat 200 miljoni dollari suurune Netflixi leping ja kohustused voogedastusgigandile sisu luua. Benioffi ja Weissi triloogia filmid pidi linastuma aastatel 2022, 2024 ja 2026. See plaan lükkus nende lahkumisega edasi.

Ühtlasi hakkasid levima kuulujutud, et stsenarist Laeta Kalogridis ("Sõjaingel Alita", "Alexander", Suletud saar") kirjutab samuti ühte triloogiat või vähemalt selle esimest osa. See põhineb väidetavalt BioWare'i videomängul "Knights of the Old Republic".

Viimaste kuulujuttude kohaselt on Disney väga rahul, mida on Jon Favreau ("Lõvikuningas", "Raudmees", "Raudmees 2", "Džungliraamat") ja Dave Filoni (seriaal "Star Wars: The Clone Wars") teinud Disney+ seriaaliga "The Mandalorian", mistõttu soovitakse just neid näha kõikide tulevaste "Star Warsi" filmide loominguliste juhtidena.

Me teame, et Lucasfilm plaanib pärast "Skywalkeri tõus" kinodesse jõudmist uusi triloogiaid, aga me ei tea, kes neid teeb ja millal need nüüd täpselt ilmuvad.

"Star Wars: Skywalkeri tõus" - kinodes 20. detsembrist

George Lucase nägemus

Milline oli siiski George Lucase algne nägemus kolmandaks "Star Warsi" triloogiaks? Seda ei pruugi me kunagi teada saada, aga väiksed detailid on olemas näiteks raamatus "Art of Star Wars: The Last Jedi", kust selgub, et mitmed Lucase visiooni osised jõudsid siiski nii VII kui ka VIII episoodidesse, nagu näiteks jedi rüütlite tempel, mis "Viimased jedid" filmis asus Ahch-to planeedil ja nägi välja hoopis teistsugune.

Lucase nägemuses oli jedi rüütlite tempel hoopis teistsugune ajal, mil VII episoodil polnud veel nime ega režissööri.

Raamatust selgub, et Lucas esitas 2013. aastal pärast Lucasfilmi ostu Disney'le oma ideed ja joonistused, mis kujutasid ka vanemat Luke Skywalkerit õpetamas tegelast nimega Kira, kellest sai hiljem hoopis suure tõenäosusega Rey.

Lucase idee kohaselt läks Luke Skywalker 30 aastat pärast impeeriumi langust peitu teisel planeedil asuvale jedide termplisse, sest tema üks õpipoistest pöördus pimeduse poole. See kõik on olemas ka "Viimastes jedides" ja tõestab, et mitmeid Lucase ideid kasutati uues triloogias siiski ära, kuigi Lucase nägemuses alustati Kira või siis Rey treenimist juba uue triloogia esimeses filmis, aga reaalsuses jõuti sinna alles teises episoodis.

Kira pole aga kuhugi kadunud. Sellenimelist karakaterit pole küll põhiseeria filmides, aga "Troonide mängu" Emilia Clarke'i kehastatud tegelaskuju kannab peaaegu täpselt seda sama nime Han Solo filmis "Solo: Tähesõdade lugu". Seal oli tema nimi siiski Qi'ra.

"Star Wars: Skywalkeri tõus" - kinodes 20. detsembrist

Paljud Lucase kolmanda triloogia visiooni kujutavast raamatust pärit pildid ei meenuta küll uusi filme, aga tuletavad hoopis meelde Lucase eellugude triloogiat. Need on siis Lucase kinnitatud kavandid triloogia jaoks, mis sellisel kujul kunagi käiku ei läinud.

Lucas rääkis juba 1976. aasta esimese "Star Warsi" filmi võtteplatsil, et tal on kokku plaanis 12 filmi ning teoorias filmiks 9. osa 2011. aastal. Ta jõudis kokku filmida kuus episoodi, enne kui kogu asja maha müüs. Seegi näitab, et tal olid plaanid paigas. Disney triloogia on näidanud, et nende plaanid muutusid vastavalt režissööride vahetumisele ja fännide vastukajale.

Lucas alustas "Star Warsi" järjelugude triloogia peale mõtlemisega alles siis, kui plaanis Lucasfilmi maha müüma hakata. Tema eesmärk oli kolmas triloogia välja mõelda, see kõik maha müüa ja loota, et ostja kasutab tema ideid. Disney seda ei teinud.

Lucase järjelugude triloogia oleks rääkinud Anakin Skywalkeri lastelastest. Anakin oli siis Luke Skywalkeri isa, enne kui temast sai Darth Vader.

Raamatust "The Art of The Force Awakens" selgub, et Lucase 7. episood, mis ilmus Disney all nimega "Jõud tärkab", oleks rääkinud 20-aastastest Kirast ja Samist (Anakini lapselapsed), kellest kujunes J.J. Abramsi filmis Rey (Daisy Ridley) ja Finn (John Boyega).

Lucasel oli plaanis edasi arendada ka fännide poolt vihatud ideed, mida tutvustati 1999. aasta eellugude triloogia avafilmis "Nähtamatu oht", et jedide Jõudu põhjendab bioloogiliste olendite "midi-chlorians" olemasolu.

James Cameroni 2018. aasta raamatus "Story of Science Fiction" avaldas Lucas, et ta oleks edasi uurinud ka Jõu päritolu ning ühel hetkel oleks loosse kaasatud ka iidsed ülivõimsad olendid "The Whills", kellest Jõud pärinebki.

Lucase arvamus Disney "Star Warsist"

Disney ei kasutanud Lucase ideid VII, VIII ja IX episoodide jaoks, aga siiski jõudsid triloogiasse tema ideede mitmed väiksemad ja suuremad osised.

Lucasele meeldis 2015. aasta "Jõud tärkab" ning tema hinnangul oli film täpselt see, mida fännid ootasid. Lucas tahtis teha seebiooperit pereprobleemidest, aga Disney tegi filmi fännidele.

Lucas on öelnud, et kui ta poleks Lucasfilmi maha müünud, oleks ta ise kogu seeria uue triloogiaga ära lõpetanud ja see poleks tõenäoliselt kõigile meeldinud, sest fännidele ei meeldinud ka tema eellugude triloogia.

Mida arvas Lucas aga Rian Johnsoni VIII episoodist "Viimased jedid, mida fännid igal võimalusel jälestavad? Tema hinnangul oli see kenasti tehtud.

Sellest võib järeldada, et Disney uuel triloogial ja Lucase tegemata jäänud nägemusel on üks ühine nimetaja ja selleks on rahulolematud fännid.