1. Grace Kelly

GRACE KELLY

Vahest üks kuulsamaid Hollywoodi staare Grace Kelly teenis maailma tähelepanu, kui mängis Gary Cooperi kõrval üheks parimaks vesterniks peetavas filmis "High Noon". Hiljem võitis naine Oscari 1954. aasta filmi "The Country Girl" eest.

Temast sai legendaarse Alfred Hitchcocki lemmiknäitleja: Kelly osales sellistes klassikalistes Hitchcocki filmides nagu "Dial M for Murder" ja "Rear Window". Tema ekraanipartneriteks olid näiteks James Stewart, Cary Grant, Frank Sinatra ja Bing Crosby. Kelly karjäär õitses ning kõik uksed olid valla, kuid siis juhtus see, mis alati juhtub: armastus.

Ta kohtus Monaco printsi Rainieriga, nad abiellusid ning Kelly loobus 1956. aastal näitlemisest. Temast sai Monaco printsess, mis kahjuks lõppes 1982. aastal, kui Kellyt tabas autot juhtides insult. Ta suri autoõnnetuses saadud vigastuste tagajärjel, jättes maha abikaasa ja kolm last ning ühe kõige põnevama Hollywoodi karjääri.

Kelly elust on valminud mitmeid filme, kuid vahest kõige kuulsam neist on "Grace of Monaco", milles kehastas nimitegelast Nicole Kidman. Filmi ei kiidetud heaks: seda materdasid nii kriitikud kui ka Monaco kuninglik perekond. Siiski soovitan filmi vaadata.

2. Joe Pesci
Card
Martin Scorsese "Raevunud härg", "Goodfellas" ja "Kasiino", Sergio Leone "Ükskord ammu Ameerikas", Richard Donneri kolm viimast "Surmarelva" filmi, Chris Columbuse "Üksinda kodus" esimesed kaks osa, Oliver Stone'i "JFK": need filmid iseloomustavad kõige paremini Joe Pesci legendaarset karjääri. Ta teenis Oscari nominatsiooni "Raevunud härg" eest ning "Goodfellas" tõi talle parima kõrvalosa Oscari. Pesci loobus näitlemisest 1999. aastal, sest talle ei meeldinud enam, mis rolle kippus Hollywood talle pakkuma.

Ta oli selles osaliselt ise süüdi, sest varasemalt vägivaldsete gängsterite kehastamise eest tuntud Pesci näitas "Surmarelva" filmidega, et ta on ka suurepärane komöödianäitleja. Pesci loobus küll näitlemisest, kuid naases 2006. aastal sõbra Robert De Niro palvel filmis "Hea karjane" ning 2010. aastal filmis "Love Ranch".

Nüüd aga tundub, et 74-aastane veterannäitleja on valmis naasma: 2018. aastal linastub Martin Scorsese umbes 125 miljoni dollari suuruse eelarvega "The Irishman" ning filmis lööb kaasa ka ei keegi muu kui Joe Pesci. Peaosades on veel Robert De Niro, Al Pacino ja Harvey Keitel.

Näitleja võis tagasi meelitada tõsiasi, et tegu on Scorsese filmiga, milles osalevad samad näitlejad, kellega tegi kunagi oma parimad filmid ning muidugi ka see, et tegu on gängsterifilmiga.

3. Sean Connery

Archival Entertainment

James Bondi filmid, "Äraostmatud", "Kaljukindlus", "Jaht Punasele Oktoobrile", "Roosi nimi", "Indiana Jones ja viimane ristiretk" ning paljud teised kuulsad filmi -, teatri - ja telerollid kinnistavad Connery parimaks elavaks näitlejaks, kuid 2003. aastal loobus ta näitlemisest ning sarnaselt Joe Pescile tulenes ka tema põhjus rahulolematusest filmitööstusega.

Karjääri jooksul ühe Oscari ("Äraostmatud") võitnud näitleja loobus tegelikult pärast koomiksifilmi "Liiga" ("The League of Extraordinary Gentlemen"), mille eest maksti näitlejale 17 miljonit dollarit.

Film olevat Connery jaoks olnud tõeline õudusunenägu, mis pani näitlejat omakorda mõtlema kogu filmitööstuse peale ning sellele, kuidas ta ei taha enam idiootidega koos töötada. Connery olevat ähvardanud keset võtteid lahkuda, kuid tõelise härrasmehena ta seda siiski ei teinud.

"Liiga" teenis kinodes üsna korraliku kassatulu, kuid väga negatiivne kriitika ning tõsiasi, et film kujunes põhjuseks, miks Connery näitlemisest loobus, pani pausile kõik plaanid järgede jaoks. Nüüd tagasi vaadates pole film muutunud mitte kuidagi paremaks: see on halb koomiksifilm, mis ei vääri Alan Moore'i ja Kevin O'Neill samanimelise koomiksiseeria nime.

4. Audrey Hepburn

Audrey Hepburn

Hollywoodi kuldajastu nägu, moe -, filmi - ja kultuuriikoon Audrey Hepburn teenis oma esimese Oscari 1953. aastal filmiga "Roman Holiday". See avas talle omakorda kõik uksed, millele järgnesid klassikalised filmid "Sabrina", "My Fair Lady", "The Children’s Hour" ja "Breakfast at Tiffany’s".

1960ndate lõpus kaotas Hepburn näitlemise vastu huvi ning eelistas keskenduda perekonnale ja oma heategevuslikule tööle UNICEF-is. Hepburn loobus ametlikult 1968. aastal, kuid naases hiljem sellistes filmides nagu "Robin & Marian" ja "They All Laughed".

Tema viimaseks rolliks jäi väga väike roll filmis "Always". Hepburn suri 1992. aastal vähki.

5. Shelley Duvall
Duvalli tuntakse kõige rohkem Stephen Kingi raamatu põhjal valminud Stanley Kubricku filmi "Hiilgus" ("The Shining") järgi ja seda põhjusega: tema piinatud rollisooritus Jack Nicholsoni kõrval on lausa legendaarne, kuigi Stanley Kubrick olevat näitleja vastu olnud niivõrd karm, halastamatu ja õel, et mitmed Duvalli ahastama panevad stseenid, pisarad ja õudust täis silmad tulenesid hoopis režissööri poolt tekitatud psühholoogilisest terrorist.

Duvall oli Robert Altmani üks lemmiknäitlejaid ning osales kokku režissööri kuues filmis: "Brewster McCloud", "Nashville" ja "3 Women". Ta töötas pikka aega ka teleprodutsendina, tema kõige tuntum seriaal oli HBO "Faerie Tale Theatre". Duvalli viimaseks filmiks jäi 2002. aasta "Manna from Heaven".

Tundmatuseni muutunud Duvall andis hiljuti USA telesaates "Dr. Phil" intervjuu, milles tunnistas, et kannatab vaimuhaiguse all.