10. The Vow (2012) “Vanne”

Ameerika romantiline film „The Vow” tegi enda esimestel kinolinanädalatel Hamiltoni – hoidis tuimalt esikohta. Praeguseks püsib see enim vaadatud romantiliste filmide edetabelis kaheksandal kohal. Film rullib lahti loo noorpaarist, Paige'is ja Leost, kelle elu on pulmajärgselt fantastiline. Seda kuni hetkeni, mil veoauto sõidab talvisel linnatänaval sodiks nii nende pruuni SAABi kui ka naise mälu.
Pärast koomast ärkamist ei mäleta Paige enam kolbigi. Ei enda viimaste aastate sündmustest ega ka abikaasast. Ja lootust kaotamata hakkavad nad koos siis minevikku taastama.

Paige: „Ma loodan, et ühel päeval armastan ma sind sama palju kui sina mind.”
Leo: „Sa tegid seda juba korra. Sa teed seda uuesti.”

9. The Notebook (2004) “Päevaraamat”

Eelmise sajandi 40ndatel toimuv sündmustik viib kokku kõrvuni armunud noore Jack Potteri ja rikka naise, temast paar aastat vanema Phyllis Claysoni. Nad abielluvad. Film põhineb tõsielulool, kus 91-aastane Jack Potter käib selleks ajaks juba dementseks muutunud abikaasal hooldekodus külas, et talle enda päevikut ette lugeda.

„Ma tantsisin väga toreda tüdrukuga. Loodetavasti ma kohtan teda veel,” seisab 1941. aasta 4. oktoobril päevikusse tindiga tehtud sissekandes.

8. The Theory of Everything (2014) “Kõiksuse teooria”


Astrofüüsikanohik ja hilisem teadlane Stephen Hawking kohtab peol keeletüdruk Jane Wilde'i. Ning saab arstidelt üsna pea külma duši, mis lühistab ta erakordsele teaduskarjäärile paistva prožektori – nimelt diagnoositakse tal amüotroopne lateraalne skleroos. See on ravimatu ja hävitab järk-järgult nii lihased, hingamise kui ka rääkimisvõime. Elulootust on kaheks aastaks.
Lohutamatu eluväljavaate kiuste otsustavad noored abielluda ja annavad vande jääda kokku, milliseks iganes Stepheni haigus ka ei areneks.

Jane: „Hämmastav, see on ju poeesia!”
Stephen: „Ei, see on musta augu teooria.”

7. Boys Don’t Cry (1999) “Poisid ei nuta”


Traagiline lugu kerib end lahti USA Kesk-Läänes Nebraskas. Juba tüdrukuna end pigem poisiks pidanud Brandonist on saanud teismeline, kes riietub nagu mees ja kohtab Lana Tisdelit – armsat tüdrukut, kes ei tea Brandoni bioloogilisest soost esialgu midagi. Lana ringkonda kuuluvad aga paar kriminaalse minevikuga kaaki, kellele – sarnaselt tõelistele eestlastele – hakkab Brandoni ebaselge seksuaalidentiteet räigelt pinda käima. Kuna Brandon on ju tehniliselt tüdruk, saab teda grupiviisiliselt vägistada. Ja loomulikult läheb see võimalus loosi. Politseid vahejuhtum ei huvita, sest tegemist on jätkuvalt ultrakonservatiivse osariigiga. Järgneb purjuspäi tehtud konspiratsioon, natuke autosõitu, lask pähe ja suures plaanis nuttev Lana, kellele Brandon sobis ka sellisena, nagu ta oli.

Lana: „Milline sa olid... enne seda kõike? Kas sa olid nagu mina? Nagu TÜDRUK-tüdruk?”

Brandon: „Noh... see oli ikka ammu... aga ma arvan, et ma olin siis lihtsalt poiss-tüdruk. Ma olin siis lihtsalt mingi jobukakk.”

6. The Edge of Love (2008) “Armastuse piir”


Caitlin ja Vera. Kui kaks naist armastavad karismaatilist poeeti, läheb varem või hiljem jamaks isegi siis, kui need naised on vabameelsed. Ja iseäranis siis, kui üht neist seob selle mehega abielu, teist aga lapsepõlvearmastus.

Caitlin: „Sa lähed nüüd paksuks. Ja Dylan ei armasta sind siis enam.”
Vera: „Hea tropp oled ikka. Dylan armastab minevikku. Mind ei armasta ta üldse.”

5. A Beautiful Mind (1994) “Piinatud geenius”


Imeilusa pildikeelega lugu matemaatikageenius John Nashist, kes armub kõrvuni Alicia Larde'i. Loomulikult nad abielluvad, ent mõnda aega hiljem diagnoositakse mehel paranoiline skisofreenia. Lugu ongi sellest, kuidas Alicia aitab Johni läbi kõigi raskuste, pakkudes talle tuge ja tingimusteta armastust.

Alicia: „Kellega sa räägid?”
John: „Prügivedajaga.”
Alicia: „Prügivedajad ei käi öösiti.”
John: „Ma arvan, et siin kandis käivad.”

4. Eat, Pray, Love / 2010) “Söö, palveta, armasta”


32-aastasel Elisabeth Gilbertil kiilub enda argirutiini peale täiega kinni. Ühtlasi jõuab talle kohale, et ta abielu on tegelikult õnnetu ja et ta peab enda eluga mingis muus suunas liikuma. Ta lahutab ja võtab iseenda leidmiseks ette maailmarännu.

Elisabeth: „Mul on kopp ees nendest inimestest, kes räägivad, et mulle on meest vaja.”

3. It Could Happen to You (1994) “Juhuslik õnn”


Lugu sellest, kuidas New Yorgi politseinik Charlie lubab võlgades virelevale ja ettekandjana töötavale Yvonne'ile, et kingib poole enda lotovõidust talle, kui midagi sellist peaks kunagi juhtuma. Ja juhtubki. Loosimispäeval selgub, et Charlie' pilet on võitnud 4 miljonit daala ning sõnapidaja mees loovutabki poole sellest sisuliselt võõrale naisele. Õilsast žestist aga saab alguse kuum romaan.
Filmi aluseks olnud tegelikkus oli siiski veidi teine: nimelt oli politseiohvitser Robert Cunninghami võit 6-milline, ent mingit romaani pärast raha ärakinkimist ei järgnenud.

Yvonne: „Minu pärast pole sul nüüd midagi.”
Charlie: „Sinu pärast oled mul sina.”

2. Walk the Line (2005) “Nagu noateral”


Viis Oscarit skoorinud film algab Arkansas' puuvillafarmis, kust stardib kantristaar Johnny Cash'i tähelend. Sellele järgneb omakorda armastuslugu lauljatar June Carteriga.

Johnny: „Tule mulle naiseks, June.”
June: „Palun lõpeta see põlvitamine ära – sa näed niimoodi hale välja.”

1. Mrs. Soffel (1984)


On eelmise sajandi algus USA idarannikul Pennsylvania vanglas, kus Peter Soffel töötab valvurina. Enda naise Kate'iga on Peteril küll südamlik, kuid emotsionaalselt kaugevõitu abielu. Kogu pere elab vangla territooriumil. Ja kuigi vanglas on olemas kaplan, pakub seesama Kate kinnipeetavatele nõustamisteenust – teiste seas ka kahele surma mõistetud vennale. Neist ühest, Edist on ta korralikult sissevõetud ja Ed kallutab lõpuks Kate'i neile põgenemist korraldama. Nii lähebki – Kate paneb koos kahe kriminaaliga vanglast putku, jättes ühtlasi maha nii enda mehe kui ka neli last.

Kate: „Ära lase mind elusalt kinni võtta, Ed. Luba mulle.”
Ed: „Ma ei lase. Ma luban sulle, et ma ei lase sind kinni võtta.”