1. "Süngeim tund" ("Darkest Hour") - 2. veebruar

"Süngeim tund" ("Darkest Hour") valmis huvitaval ajal, sest eelmisel aastal linastus ka kehvalt vastu võetud ja ajaloolise ebatäpsuse pärast kritiseeritud "Churchill", kus nimitegelast kehastas Brian Cox ning muidugi linastus juulis ka Christopher Nolani "Dunkirk", mis keskendus sõja poliitilise osa asemel sõduritele.

Filmi režissöör Joe Wright on ka varem sõda ja Dunkirki evakuatsiooni puudutanud: seda tegi ta seitsmele Oscarile kandideerinud ja ühe muusika eest võitnud draamas "Lepitus" ("Atonement", 2007), kust pärineb ka üks parimaid ühe võttega üles võetud stseene.

Sünopsis: "Süngeim tund" on dramaatiline ja inspireeriv lugu neljast nädalast aastal 1940, Teise maailmasõja alguspäevil. Ajal, mil Winston Churchill (Gary Oldman) on astumas Suurbritannia peaministri ametisse, seisab ta silmitsi ühe raskeima ja otsustavaima hetkega oma elus – kuidas pidada rahuläbirääkimisi Natsi-Saksamaaga ja kaitsta samas vankumatult oma rahva ideaale ning vabadust. Hitleri natsiarmee laastab peatumatult Lääne-Euroopat ning ka Ühendkuningriiki ähvardab Saksamaa sissetung. Situatsioonis, kus rahvas on sõjaks ettevalmistamata, kuningas olukorra suhtes skeptiline ja parteikaaslased õõnestamas tema positsiooni, peab Churchill sel ajaloo süngeimal tunnil oma südika juhtimise ja veenmisjõuga inimesi ühendama lootuses muuta maailma ajaloo kulgu.

2. "Kolm reklaamtahvlit linna servas" ("Three Billboards Outside Ebbing, Missouri") - 2. veebruar

"Ebbing" on seni kogunud IMDb andmetel 164 filmiauhinna-nominatsiooni ja 75 võitu. Viimaste hulgas on neli Kuldgloobuse võitu – parim film / draama, stsenaarium, näitlejanna draamas (Frances McDormand) ja meeskõrvalosatäitja (Sam Rockwell). Teos kandideerib ka seitsmele Oscarile, sh kui parim film, stsenaarium, näitlejanna McDormand ja isegi eraldi kaks meeskõrvalosatäitjad (nii Rockwell kui ka Woody Harrelson). Loe ka arvustust.

Sünopsis: Mildred Hayes (Oscari-võitja Frances McDormand) on eluraskuste poolt kõvaks keedetud lahutatud naine, keda piinab päevast päeva Missouri väikelinna Ebbingi politsei tegevusetus. Mildredi teismelise tütre mõrva uurimine pole kuhugi välja viinud ning mitme kuu jooksul pole kinni peetud ainsatki kahtlusalust. Naine paneb kohaliku konnatiigi lainetama, rentides linna toova maantee ääres kolm reklaamtahvlit, mille sisu on otseseks väljakutseks kohalikule korrakaitsele, täpsemalt šerif William Willoughbyle (Woody Harrelson). Kui sündmuste käiku sekkub šerifi parem käsi, ebaküps vägivaldne memmekas Dixon (Sam Rockwell), aitab see konflikti lahendamisele kaasa sama edukalt kui bensiiniga täidetud tulekustuti.

3. "Vaenulikud" ("Hostiles") - 2. veebruar

"Vaenulikud" režissöör on Scott Copper, kelle debüütfilm "Crazy Heart" kandideeris kolmele Oscarile, millest võitis kaks ning tõi 2010. aastal ka esimese kuldkujukese veterannäitlejale Jeff Bridges. Cooperi teine film "Out of the Furnace" enam sama edu ei nautinud, kuigi Christian Bale ja Casey Affleck väärisid oma töö eest siiski palju suuremat tunnustust. Kolmas film "Must missa" ("Black Mass") tõi Cooperi taaskord orbiidile, sest Johnny Depp roll James 'Whitey' Bulger oli väga meeldejääv. Cooperi filmide üks tähelepanuväärsemaid osiseid ongi oskus pigistada näitlejatest viimane välja.

Sünopsis: Filmi "Vaenulikud” tegevus toimub 1892. aastal ja jutustab loo legendaarsest sõjaväekaptenist (Christian Bale), kes nõustub vastumeelselt saatma surevat Cheyenne’i suguharu sõjapealikku (Wes Studi) ja tema perekonda tagasi hõimumaadele. Ohtlikul ja rängal teekonnal New Mexico sõjaväeosast Fort Berringerist Montana rohumaadele satub endiste rivaalide teele noor lesk (Rosamund Pike), kelle perekond lagendikel tapeti. Ühes tuleb neil ületada karm maastik ja seista vastamisi vaenulike komantšide ning pahatahtlike võhivõõrastega.

4. "Palged, paigad" ("Villages, Visages") - 2. veebruar

Sünopsis: Kui prantsuse kino grand old lady Agnès Varda (s. 1928) ja tundmatu tänavakunstnik JR (s. 1983) 2015. aastal tutvusid, otsustasid nad kohe, et peavad koostööd tegema. Paar nädalat pärast esmakohtumist oldigi JR fotograafikaubikuga teel. Omapärase ekraanipaari eesmärgiks sai teha portreefilm Prantsusmaast ja tema inimestest, liikudes suurlinnadest eemale, pisikeste paikade maailma. Juhuslikel kohtumistel külaelanikega tehakse neist ülisuuri fotosid, mis kinnitatakse seintele ja müüridele. See on Agnès Varda ja JR ühine kirg – kujutised üldisemalt ja piltide talletamine, esitamine ning jagamine. Agnès Varda teeb seda läbi filmikunsti, JR loob vabaõhufotogaleriisid. "Me tahtsime teha filmi tavalistest inimestest. Meile öeldi, et nende lood ei ole piisavalt huvitavad. Aga teil on võimalus ise tunnistada, et on küll," on öelnud Varda.

5. "Tibet Time (Episode 1 and 2)" - 8. veebruar

Sünopsis: 5 osaline dokumentaalfilm sai valmis 2017. aastal. See dokumentaalfilm räägib Tiibeti tavainimeste igapäevaelust, k.a. usust, traditsioonidest, sõprusest, unistustest ja kirest. Niisugused lood peavad paika Buddha ja nüüdisühiskonna vahel sellel kaugel maal. Meeskond otsustas valida ebaharilikku teed ning näitas inimloomust näidates tavainimeste elu makro tagaplaani kaudu. Selle dokumentaalfilmi väärtus seisneb selles, et see näitab Tiibeti ühiskonna elu kaasaegses kontekstis koos dokumentaalse lähenemisega, mis võimaldab vaatajal kogeda reaalset elu Tiibetis. Kaasaaegne Tiibet on tähelepanu keskpunkt, kuid traditsiooniline kultuur, religioosne usk, looduslik ümbrus ja isiklikud püüdlused on näidatud täielikult.

6. "Õnnelik lõpp" ("Happy End") - 9. veebruar

Filmi nimi võib olla "Õnnelik lõpp", aga kuna režissöör on legendaarne naha vahele pugeja ja osav manipuleerija Michael Haneke, siis ei saa tegelastele osaks tõenäoliselt midagi meeldivat.

Sünopsis: Filmiloo tegevustik leiab aset Prantsuse sadamalinnas Calais's, Euroopa pagulaskriisi ühes tulipunktis. See asjaolu ei oma aga oma heaolumulli privileegipimeduses elavate enesekesksete tegelaste jaoks mingit erilist tähtsust. Karmist karjäärinaisest peretütar Anne (Isabelle Huppert, „Elle“) on põduraks jäänud isalt (Jean-Louis Trintignant, „Amour“) üle võtnud perekonnäri juhtimise ning tema õlul on ka perekondlik suurmajapidamine. Uhkes häärberis elavad rõõmsalt koos veel Anne'i luuserist poeg (Franz Rogowski, "Victoria"), vend Thomas (Matthieu Kassovitz, "La Haine") koos oma uue perega ning kusagil taustal teevad nende eest kogu musta töö ära marokolastest teenijad.

Lisaks näitab Kino Sõprus Hanekese eelmist kinofilmi "Armastus" vaid ühel õhtul 6. veebruaril.

7. "Rodeo" - 9. veebruar

Sünopsis: Taasiseseisvunud Eesti esimesele põhiseaduslikule valitsusele, mis saab noore ja kogenematu peaministri Mart Laari juhtimisel võimule 1992. aasta sügisel, ei ennustata valitseva kaose keskel paari kuudki. Ometi suudetakse võimul püsida kaks aastat, viies ellu hulga radikaalseid reforme.

Film linastub enne DocPoint festivalil.

8. "Alberti leiutamine" - 11. veebruar

Sünopsis: Dokumentaalfilm “Alberti leiutamine” portreteerib legendaarse restorani elBulli omaniku ja gastronoomiamaailma jumalaks peetava tippkoka Ferran Adrià nooremat venda Albert Adriàt. Praeguseks suletud elBulli ajal hoidis peidetud geenius ja “maailma alahinnatuim kokk” Albert vanema venna varju, kuid nüüd on temast endast saamas gurmeemaailma uus täht. Inspireeriv film jälgib Alberti loomeprotsessi ning siseheitlusi nelja aasta jooksul, mil ta Barcelonas järjest uusi restorane avades end taasleiutab. “Alberti leiutamise” originaalmuusika on loonud Eesti helilooja Arian Levin ning helirežii eestlane Horret Kuus. Film linastus prominentsetel San Sebastiani ja Palm Springsi filmifestivalidel.

Film linastub 3. veebruaril ka DocPointi raames ja hiljem ka mainekal USA festivalil.

9. "The Funeral" - 12. veebruar

Abel Ferrara 1996. aasta "The Funeral" linastub kinos Sõpruse Filmikooli raames ainult ühe korra, aga juba Christopher Walkeni ja Benicio del Toro osatäitmiste pärast tasub seda vaadata, sest millal ikka selliseid filme kinos näeb?

10. "Klassikokkutulek 2: Pulmad ja matused" - 16. veebruar

Sünopsis: Eesti ühe armastatuima kinohiti mustast huumorist pakatav järg “Klassikokkutulek 2: Pulmad ja matused” toob kinodesse tagasi kolm kooliaegset sõpra, kes on otsustanud korraldada ägeda poissmeesteõhtu, aga satuvad ootamatult hoopis matustele. Unustamatust klassikokkutulekust on omajagu aega möödas ning kolme lustliku sõbra elus puhuvad uued tuuled. Kuum rokkstaar Toomas (Genka) on lõpuks otsustanud naise võtta, Mardi (Mait Malmsten) abielus on suured jamad ning Andres (Ago Anderson) on naissoole sõja kuulutanud hakates põhimõtteliseks poissmeheks.

11. "Puu all" ("Undir trénu") - 16. veebruar

Sünopsis: Baldwini ja Inga naabrid kurdavad, et paari tagahoovis kasvav suur puu varjab päikese nende krundil. Sellest saab alguse tüüpiline naabrite nägelemine, mis muutub peagi vägivaldseks kemplemiseks ning kasvab kõigil julmalt üle pea.

12. "Vaikusesse kõnd" ("Walk with Me") - 16. veebruar

Sünopsis: Film “Vaikusesse kõnd” jälgib zen-budistlike munkade ja nunnade kogukonda, kes on pühendanud oma elu ärksuse kunsti täiustamisele koos maailmakuulsa õpetaja Thich Nhat Hanhiga. Kolme aasta jooksul Prantsusmaal ja USA-s jäädvustatud intiimne ning meditatiivne film viib vaataja maailma, mis tundub meie omast väga erinev olevat ning näitab, kuidas kloostrielanikud läbi iseenda ning teiste inimeste kannatuste oma tõelise mina ja eksistentsi sügava mõistmise saavutavad.

13. "Lähedus" ("Tesnota") - 22. veebruar

Sünopsis: Filmi peategelane on 24-aastane juudi tütarlaps Ilana. Särtsakas neiu töötab päevast päeva oma isa autoremonditöökojas, õhtuti aga kohtub kabardi rahvusest noormehega. Kogukonnas hõõguvad etnilised pinged ning noortel on targem oma suhteid saladuses hoida. Uued probleemid tekivad ka perekonna sees: Ilana vend David teatab oma kihlusest, kuid samal ööl noorpaar röövitakse. Kohalik juudi kogukond seatakse raske valiku ette: kui emad-isad tahavad pruuti ja peigmeest veel elusana näha, tuleb neil tasuda suur summa lunaraha.

14. "Must panter" ("Black Panther") - 23. veebruar

Juba taevastesse kõrgustesse kiidetud Marveli järgmise filmi "Musta pantri" režissöör on tõsielulise draamaga "Fruitvale Station" ning Oscarile kandideerinud "Rocky" järjega "Creed" ilma teinud Ryan Coogler.

Sünopsis: Pärast Wakanda kuninga ootamatut surma naaseb tema poeg T'Challa (Chadwick Boseman) sellesse tehniliselt ülimalt arenenud, aga muust maailmast täielikult isoleeritud Aafrika riiki, et asuda oma kohale troonipärija ja müütilise Musta Pantrina. Mõlemad positsioonid pannakse proovile, kui ilmub välja võimekas vaenlane, kelle tegevus seab ohtu nii Wakanda kui terve maailma. Oma rahva tuleviku päästmiseks peab noor kuningas panema mängu kõik oma oskused ja kogu jõu.

15. "Koopainimene" ("Early Man") - 23. veebruar

Wallace ja Gromit" ja "Shaun the Sheep" eest vastutav Aardmani animatsioonistuudio uueks filmiks on "Koopainimene" ("Early Man"), mis vaatleb treilerist nähtuvalt kivi - ja pronksiaja üleminekut väga humoorikalt ja tänapäevaseid elemente minevikku sulandavalt.

Sünopsis: "Koopainimene” jutustab loo sellest, kuidas inimühiskonna koidikul, kui Maal elutsesid eelajaloolised olendid ja karvased mammutid, liitis koopainimene Dug ühes truu kaaslase Orikaga oma hõimu, et vägeva pronksiaja vastu võidelda. "Koopainimese” tegelaskujud on unustamatud ja hirmnaljakad. Tegu on Nick Parki esimese täispika filmiga pärast Oscari võitnud animafilmi "Wallace ja Gromit: Libaküüliku needus”.

16. "Vee puudutus" ("The Shape of Water") - 23. veebruar

Pole mingi saladus, et kahe "Hellboy" filmi, "Blade II", "Saatana selgroo", "Paani labürindi" ja "Vaikse ookeani võitluse" režissöör Guillermo del Toro armastab koletisi. Tema filmides on olnud nii hiigelsuured robotid, olendid teisest dimensioonist, vampiirid ja vaimud, kuid alles "Vee puudutusega" ("The Shape of Water") tegi ta oma esimese läbi ja lõhki armastusloo inimese ja "koletise" vahel. Loe ka arvustust.

Sünopsis: Meile tutvustatakse Eliza Espositot, kes on alandlik koristaja ja käib öösiti koos oma sõbranna Zeldaga (Octavia Spencer) koristamas ülikõrge turvalisusega valitsuslaborit. Elizal tekib kohe side olendiga, kelle vastiku loomuga agent Strickland on Amazonist kohale vedanud ja tanki pannud.

17. "Lady Bird" - 23. veebruar

Sünopsis: See on humoorikalt terav ja tugevatest tunnetest laetud lugu 17-aastase Sacramento tüdruku, kunstikalduvustega Christine “Lady Bird” McPhersoni (Saoirse Ronan) viimasest keskkooliaastast täis teismelisele omast kohmetust, unistusi ning jõulisi samme eneseleidmise teel. Loo sündmustik leiab aset 2002. aastal, mis on omamoodi põnev mentaliteetide muutumist peegeldav ajarännak Ameerika ühiskonda. Tüdruku provintsi-kompleks sunnib teda maha salgama sisimas kallist kodukanti - vaikset põllumajanduslinnakest Californias ning ihalema unistusi, kultuuri ning erutavat täiskasvanuelu lubavat New Yorki.