Barcelona dokumentalistide Laura Collado ja Jim Loomise dokumentaalfilm “Alberti leiutamine” portreteerib maailmakuulsa restorani elBulli omaniku ja gastronoomiamaailma jumalaks peetava tippkoka Ferran Adrià nooremat venda Albert Adriàt. Nüüdseks suletud elBulli ajal püsis “maailma alahinnatuim kokk” Albert peidetud geeniusena vanema venna varjus, kuid nüüd on temast endast saamas gastronoomiamaailma uus täht.

SXSW näol on tegemist mitmest alafestivalist koosneva interdistsiplinaarse hiigelfestivaliga, mis toob kokku interaktiivsed tehnoloogiad, filmi, muusika, komöödia- ning mängutööstuse. Festivali konverentsiosas esinevad ettekannetega maailma suurkujud erinevatest valdkondadest – sel aastal näiteks filmirežissöör Darren Aronofsky, filantroop Melinda Gates, Londoni linnapea Sadiq Khan, psühhoterapeut Esther Perel jpt.

“Alberti leiutamine” linastub 25. SXSW-l Festival Favorites programmis, kuhu on koondatud valik aasta jooksul teistel festivalidel esile tõusnud filme. “Alberti leiutamise” maailma esilinastus toimus eelmise aasta septembris San Sebastiáni filmifestivalil Baskimaal, Hispaanias. Jaanuari alguses linastus “Alberti leiutamine” täissaalidele veel teiselgi USA juhtivatest filmifestivalidest - Palm Springsis, Californias. Filmitööstust kajastava väljaande IndieWire arvates maailma kümne olulisema filmifestivali hulka kuuluv SXSW toimub 9.–18. märtsini Austinis, Texases.

“Filmi autorid Laura Collado ja Jim Loomis on viis aastat pühendunult jälginud Albert Adriàt Barcelonasse oma gurmeeimpeeriumi rajamas ning püüdnud filmi ühe loomingulise geeniuse mõttekäigud, toimimise ja arengu selle aja jooksul. Mul on väga hea meel, et oleme saanud selle filmi valmimisele kaasa aidata ning et “Alberti leiutamine” linastub järjest niivõrd mainekatel filmifestivalidel. Filmil on ees ootamas veel kaks olulist festivali Ladina-Ameerikas, mille programmid ei ole veel avalikustatud,” kommenteerib koostööd filmi Eesti-poolne kaasprodutsent Marianne Ostrat.

Filmi Eesti esilinastus toimub 3. veebruaril DocPointi festivalil. 2.–3. veebruaril viibib Tallinnas filmi üks režissööridest – Laura Collado ning on kättesaadav intervjuudeks. 11. veebruaril kell 18 on kinos Sõprus kavas üritus sarjast “Linastus & kohtumine tegijatega”, kus publikuga kohtuvad filmi helilooja Arian Levin ja Eesti-poolne kaasprodutsent Marianne Ostrat. Pärast seda on film kättesaadav ka Telia ja Starmani videolaenutustes.

“Alberti leiutamise” peatootja on Barcelonas asuv Trueday Films ning Eesti-poolne kaastootjaAlexandra Film. Produtsent Marianne Ostrati eelmine kaastootmine, Rootsi-Eesti lühianimafilm “Amalimbo”, esilinastus 2016. aasta Veneetsia filmifestivalil, võistles maailma olulisimal animafestivalil Annecy’s, Prantsusmaal ning kandideeris Euroopa Filmiauhinnale.

SXSW filmifestivali, mille programmi kuulub seekord 132 filmi, avafilm on näiteks "Kena vaikne kohake" ("A Quiet Place"), mis alustab Eesti kinodes 6. aprillil.