1. "See imetabane elu" ("It's a Wonderful life",1946)

Eelarve: 3.18 miljonit

Tagasi teenis: 3.3 miljonit

"See imetabane elu" kuulub filmiklassikasse, on kohustuslik jõulufilm ning kandideeris omal ajal 5 Oscarile, kuid filmi sünged temad ei meelitanud publikut kinodesse. Filmistuudio RKO Pictures kaotas üle poole miljoni dollari.

Kuidas sai filmist klassika? 1974. aastast jõudis film avaliku õiguse alla, mis tähendas, et kõik telekanalid hakkasid filmi oma kanalitel näitama ilma tasuta ning hiljem jõudis tänapäevane klassika ka videokassettidele, mis aitasid viia filmi publikuni.


2. "Blade Runner" (1982)

Eelarve: 28 miljonit

Tagasi teenis: 33.8 miljonit

Kui nüüdne ulmeklassika 1982. aastal linastus, polnud sellel võimalustki edukas olla, sest kinodes olid parasjagu "Star Trek II: The Wrath of Khan", "The Thing" ja "E.T. the Extra-Terrestrial", millest kujunes ka sama aasta edukaim film. "Blade Runnerit" nähti järjekordse ulmefilmina ja seda suuresti tänu filmistuudiole, mis lasi kinodesse "Indiana Jonesi" ja "Star Warsi" kuulsust nautiva Harrison Fordi ja kõigest 3 aastat enne "Tulnukaga" ("Alieni") ulmeõudust igaveseks muutnud režissööri Ridley Scotti soovide vastaselt kokku lõigatud versiooni.

Film avastati hiljem uuesti VHS kassettide ja DVD plaatide kaudu ning kõige suuremat rolli mängis muidugi 2007. aastal ilmunud The Final Cut versioon, millega oli režissöör ka päriselt rahul.

"Blade Runner" sai ka järje "Blade Runner 2048", mis teenis samuti alla ootuste vähe kassatulu.


3. "Shawshanki lunastus" ("The Shawshank Redemption", 1994)

Eelarve: 25 miljonit

Tagasi teenis: 16 miljonit

IMDB (Internet Movie Database) kasutajate poolt maailma parimaks filmiks hääletatud Stephen Kingi romaanil põhinev "Shawshanki lunastus" teenis 7 Oscari nominatsiooni, kuid suurema publikuni jõudis alles siis kui film jõudis DVD kaudu kodudesse ja telesse ning on praeguseks tagasi teeninud 58 miljonit.


4. "Inimlapsed" ("Children of Men", 2006)

Eelarve: 76 miljonit dollarit

Tagasi teenis: 70 miljonit

Üheks parimaks ulmefilmiks peetav "Inimlapsed" kandideeris 3 Oscarile. Filmis on seninägematu tehnoloogiaga loodud pikimate ja parimate katkematute kaadrite hulka kuuluv episood ning selle lavastas 2013. aastal ulmefilmiga "Gravitatsioon" ("Gravity") 7 Oscarit võitnud Alfonso Cuarón. "Inimlapsed" jäi kinodes suhteliselt märkamatuks, kuigi teenis hiljem korraliku kasumi DVD müügi vahendusel.


5. "Kodanik Kane" ("Citizen Kane", 1941)

Eelarve: 839 727 dollarit

Tagasi teenis: 1.6 miljonit

Maailma parimaks filmiks nimetatud ja üheks mõjukamaks režissööriks tituleeritud Orson Wellsi "Kodanik Kane" oli finantsiliselt läbikukkumine, sest meediamagnaadile William Randolph Hearstile ei meeldinud, et film sarnanes tema elule. Ta keelas filmi ja režisööri mainimise ära kõikides oma ajalehtedes ja raadiokanalites, mille tulemusena näitasid filmi ka väike arv kinosid.


6. "Hugo Cabret' leiutis 3D" ("Hugo", 2011)

Eelarve: 170 miljonit

Tagasi teenis: 185.8 miljonit

Martin Scorsese fantastiline film teenis kokku 11 Oscari nominatsiooni ja 5 võitu, aga publikut piisavalt ei leidnud, sest samal ajal linastusid "The Twilight Saga: Breaking Dawn" ja "The Muppets".


7. "Willy Wonka ja šokolaadivabrik" ("Willy Wonka and the Chocolate Factory", 1971)

Eelarve: 3 miljonit

Tagasi teenis: 4 miljonit

Gene Wilderi klassika oli kinodes nii ebaedukas, et õiguste omanik Paramount Pictures loobus neist enneagselt, kuid Warner Bros. ostis õigused ära poole miljoni dollari eest ja hakkas filmi levitama telekanalites, mille kaudu see jõudis lõpuks ka publikuni.


8. "Kaklusklubi" ("Fight Club", 1999)

Eelarve: 63 miljonit

Tagasi teenis: 100 miljonit

David Fincheri karjäärile ("Sotsiaalvõrgustik", "Kadunud", "Benjamin Buttoni uskumatu elu", "Lohetätoveeringuga tüdruk", "Sodiaak", "Seitse", "Paanikatuba") vägeva tõuke andnud väga mõjukal romaanil valminud väga mõjukas film polnudki kinodes edukas (Põhja-Ameerika ja Kanada kinodes teenis ainult natuke üle 37 miljoni), kuigi seda peetakse modernseks klassikaks. 1999. aastal ei osanud Twentieth Century Fox filmi kuidagi müüa ning tulemuseks olid segased signaalid reklaamist ja kriitikutelt, kellele film ka alguses väga ei meeldinud. Kassatulu koos rahvusvaheliste numbritega tuli kokku üle 100 miljoni. Fox teenis hiljem VHS ja DVD müügist 10 miljoni suuruse kasumi.


9. "Võlur Oz" ("The Wizard of Oz", 1939)

Eelarve: 2.7 miljonit

Tagasi teenis: 3 miljonit

"Võlur Oz" oli toona MGMi (Metro-Goldwyn-Mayer) kallim film, millega stuudio kaotas ligi 1.1 miljonit dollarit, kuigi film kandideeris 6 Oscarile, millest võitis kaks. "Võlur Oz" oli kriitikute seas nii kõrges hinnas, et MGM lasi filmi 1949. aastal uuesti kinodesse ning suurem osa kahjumist suudeti siiski tagasi teenida.


10. "Scott Pilgrim terve maailma vastu" ("Scott Pilgrim vs the World", 2010)

Eelarve: 60 miljonit

Tagasi teenis: 47.7 miljonit

Edgar Wrighti ("Shaun of the Dead", "Hot Fuzz", "At the World's End", "Baby Driver") "Scott Pilgrim terve maailma vastu" oli tema kõige kallim film ja kõige suurem läbikukkumine, kuigi fännid ja kriitikud seda armastasid. See polnud tavaline koomiksifilm, see tegi midagi uut ning tundus, et publik ei mõistnud filmi võlu ning hoidis pigem eemale.


11. "Raudhiiglane" ("The Iron Giant", 1999)

Eelarve: 80 miljonit

Tagasi teenis: 31 miljonit

"Raudhiiglane" on kummaline juhtum: selle Rotten Tomatoes hinnang on 96% ja lavastajaks oli Brad Bird ("Ratatouille", "Mission Impossible: Ghost Protocol", "The Incredibles"), kuid kinodes kukkus film läbi. Hiljem sai animatsioonist VHS, DVD ja televisiooni vahendusel koheselt klassika.


12. "Donnie Darko" (2001)

Eelarve: 6 miljonit

Tagasi teenis: 5 miljonit

Praegune kultusfilm ja Jake Gyllenhaali karjääri alustaja "Donnie Darko" sai kohe pärast linastumist kultusfilmiks ning on seda tänase päevani. Filmi teemasid, sümboleid ja isegi kõige väiksemaid detaile hakati fännide poolt analüüsima, et üritada mõista, millest film tegelikult räägib ja mis seal tegelikult toimub. Jake Gyllenhaal tõusis tänu filmile Hollywoodi superstaariks ning režissöör Richard Kelly karjäär sai ka vajaliku tõuke. Kelly jätkas filmidega "Southland Tales" ja "The Box" - kumbki ei saavutanud sama edulugu, neid ei võetud kriitiliselt hästi vastu ning režissööri fännid ei mõistnud, kuhu kadus mees, kes tõi neile "Donnie Darko".


13. "Fantaasia" ("Fantasia", 1940)

Eelarve: 2.28 miljonit

Tagasi teenis: nüüdseks 76.4–83.3 miljonit

Kui Disney suurprojekt "Fantaasia" 1940. aastal esmakordselt linastus, siis võeti see kriitikute poolt suurepäraselt vastu, kuid tänu Teisele maailmasõjale ei pääsenud film Euroopa kinolevisse, mis tähendas aga viletsat kassaedu. Film lasti muudetud kujul mitu korda uuesti kinodesse ning on 2012. aasta seisuga suutnud kodupubliku seas tagasi teenida 76.4 miljonit dollarit.

Filmile valmis ka järg "Fantasia 2000", mida omal ajal näidati ka kino Sõpruses. See suutis vähemalt raha tagasi teenida, kuid kasumisse jäämisest ei saa ikkagi rääkida.


14. "Vertigo" (1958)

Eelarve: 2.5 miljonit

Tagasi teenis: 7.3 miljonit

Omal ajal leigelt vastu võetud Alfred Hitchcocki "Vertigot" loetaks nüüd aga klassikaks ja meistri üheks parimaks filmiks, kuid teenis kinodes linastudes oluliselt vähem tagasi kui teised Hitchcocki filmid.

15. "The Thing" (1982)

Eelarve: 15 miljonit

Tagasi teenis: 19.6 miljonit

John Carpenter võib olla küll see režissöör, kes tegi "Halloweeni", aga tema parimate filmide hulka kuulub ka "The Thing", mis põhines 1938. aasta John W. Campbell, Jr. novellil "Who Goes There?". mille põhjal valmis ka 1951. aastal ekraniseering nimega "The Thing from Another World".

Carpenteri 1982. aasta versioonile tehti ka 2011. aastal suhteliselt kõlbulik eellugu, mis oleks olnud parem, kui stuudio poleks viimasel hetkel lasknud välja vahetada kõik praktilised koletised digitaalsete vastu.

Kui sinu filmi eelarve on 15 miljonit ja tagasi teenid 19.6 miljonit, siis ühelt poolt said tagasi selle, mida kulutasid, aga kasumist sel juhul väga rääkida ei saa. Filmi kahjuks rääkis tõsiasi, et toonased kriitikud polnud selle vastu kuigi helded ning et samal ajal valitses edetabelite tippu kaks nädalat varem linastunud Spielbergi "E.T. the Extra-Terrestrial". Huvitav on ka see, et "The Thing" linastus samal päeval, mil Ridley Scotti "Blade Runner" ja ka see praegune kultusfilm ei meeldinud siis kriitikutele ning selle kassaedu kannatas "E.T." pärast.

Loe ka ühe hämmastava fakt kohta, mida sa John Carpenteri kultusfilmi "The Thing" kohta ei teadnud.

16. "Jesse Jamesi tapmine argpüks Robert Fordi käe läbi" ("The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford", 2007)

Eelarve: 30 miljonit

Tagasi teenis: 15 miljonit

Algselt 2006. aastal linastuma pidanud režissöör Andrew Dominiki luigelaul vesternitele jõudis kinodesse lõpuks 2007. aastal ehk pea kaks aastat pärast võtete lõppu, sest stuudiole ei meeldinud Dominiki lähenemine ning lasi filmi mitmete teiste monteerijate poolt ümber lõigata, et selles oleks ikka rohkem märulit.

Dominik on praeguseks filmist ammu lahti öelnud ega püüagi taastada tema algse nägemuse järgi loodud versiooni, mis oli rohkem kui kolm tundi pikk (kinoversioon oli 2 tundi ja 40 minutit) ja operaator Roger Deakinsi sõnul palju parem kui kinoversioon.

Ka praegune versioon on väga hea, sest ilmselgelt ei mõistnud filmi publik ja eriti stuudio. See meistriteos oleks pidanud juba siis tooma Deakinsile parima operaatori Oscari, aga ta pidi taaskord leppima kõigest nominatsiooniga. Ta on juba 14 korda nomineerinud ning võibolla sel aastal see kõik muutub, kui talle lõpuks antakse "Blade Runner 2049" hämmastava töö eest ammu välja teenitud kujuke.

Tegu on ka Brad Pitti ühe parima filmiga. Pitt tegi Dominikiga uuesti koostööd filmis "Killing Them Softly", mis on samuti vaikselt külge kasvav ja ajaga ainult paremaks muutuv meistriteos.

See video selgitab ülima põhjalikkusega, miks on "Jesse Jamesi tapmine argpüks Robert Fordi käe läbi" film, mida peaks igaüks nägema.