1. William Goldmani film "Butch Cassidy and the Sundance Kid" pidi esialgu kandma hoopis vastupidist nime "The Sundance Kid and Butch Cassidy". Nimed vahetati ümber, kui Paul Newman sai Butch Cassidy rolli.

2. Disney loobus võimalusest teha "Tagasi tulevikku" ("Back to the Future") filmi, sest filmis kujutatud ema ja poja suhe olevat neile tundnud liialt riskantne.

3. "Tavalised kahtlusalused" ("The Usual Suspects") filmipostri idee tuli filmitegijatel juba enne stsenaariumit.

4. Paul Schrader kirjutas "Taksojuhi" ("Taxi Driver") vaid viie päevaga. Käivad ka kõlakad, et mehel oli kirjutamise ajal laual laetud relv. Juhuks, kui inspiratsioon peaks langema.

5. Sarnaselt Facebookile kandis alguses ka "Star Warsi" seeria artiklit “the”.

6. Räägitakse, et 1994. aastal tulid Pixari filmitegijad John Lasseter, Pete Docter ja Joe Ranft juhuslikult lõunasöögil olles sellistele ideedele nagu “Putukalugu” (“A Bug’s Story”), “Kalapoeg Nemo” (“Finding Nemo”), “Kollide kompanii” (“Monsters Inc.”) ja “Wall-E”.

7. George Lucase koera nimi oli Indiana, mis inspireeris Lucast looma "Star Warsi" Chewbacca karakterit ja pani aluse ka Indiana Jonesi nimele.

8. Filmikompanii Paramounti produtsent Robert Towne soovis iga hinna eest, et “Ristiisa” (“The Godfather”) režissööriks saaks Francis Ford Coppola. Mees polnud aga asjast üldse huvitatud ja nõustus hakkama režissööriks vaid juhul, kui film tuleb rohkem kapitalismi kohta Ameerikas kui maffia kohta.

9. Dan Akroydi esialgne stsenaarium nägi ette, et "Tondipüüdjad" (“Ghostbusters”) toimub tulevikus ja filmis kehastatud tegelased on igapäevane nähtus.

10. “Stairway to Heaven” pealkiri on Suurbritannias “A Matter of Life and Death”, sest inglased ütleksid “staircase”, kuid siis pole pealkiri enam sama. Tuli teha uus.

11. Stephen Kingi novellis “Shawshanki lunastus” (“Shawshank Redemption”) kujutatakse filmiversioonis Morgan Freemani kehastatud tegelaskuju Redi hoopis valge iirlasena.

12. Kui Christian Bale kehastas Patrick Batemani filmis “Ameerika psühho” (“American Psycho”), siis inspireeris teda Tom Cruise.

13. Räägitakse, et Stanley Kubrick helistas Stephen Kingile kell kolm hommikul, et küsida küsimusi “Hiilguse” (“The Shining”) võtete ajal. Ta küsis, et kas King usub jumalasse. Kui King vastas Kubrickule jaatavalt, ütles mees “ma teadsin seda!” ja viskas toru hargile.

14. Ian Flemingu raamatus “Elad vaid kaks korda” (“You Only Live Twice”) selgub, et Bondi vanemad olid pärit Šotimaalt ja Šveitsist.

15. Jason Bourne’i filmiseeria looja Robert Lundlum suri, kui esimene Bourne’i film polnud veel kinolinadele jõudnudki.

16. “Ristiisa” (“The Godfather”) filmimise ajal luges režissöör Coppola Vito Corleone’t kehastavale Marlon Brandole katkendeid Joseph Conrad’i raamatust “Pimeduse süda” (“Heart of Darkness”).

17. Raamatu “Lõuad” (“Jaws”) autor Peter Benchley mängib filmiadaptsioonis telereporteri rolli, aga ta oleks napilt võtteplatsilt minema aetud, sest ta vaidles alatasa režissöör Steven Spielbergiga filmi lõpu osas.

18. Raamatu “Choke” autorit Chuck Palahniukit võib samanimelise filmi lõpus vilksamisi lennukil Sam Rockwelli kõrval istumas näha.

19. Kirjanik Robert Harrise ("The Ghost", "Enigma") naisevend on kirjanik Nick Hornby ("High Fidelity", "About a Boy")

20. George Orwelli romaani “1984” ekraniseeringu operaatoriks oli legendaarne Roger Deakins, kes on oma töö eest kandideerinud 14 korda Oscarile, kuid pole kordagi võitnud.

21. Courtney Love’i sõnul palus ta Quentin Tarantinot, et heroiinidiiler Lance’i rolli saaks filmis “Pulp Fiction” endale Nirvana solist Kurt Cobain.

Olenemata Courtney Love’i kuulujutust, et Tarantino olevat pakkunud Kurt Cobainile narkodiileri rolli “Pulp Fictionis”, olid Cobain ja Tarantino omavahel veidike seotud küll. Nimelt tänas Nirvana solist Tarantinot laulus “In Utero”, sest talle meeldis “Marukoerad” (“Reservoir Dogs”). Tarantino tänas Cobaini ka “Pulp Fictionis”, kuid kahjuks jäi tänuavaldus postuumseks.

22. “Casablanca” pearollis pidi mängima Ameerika 40. president Ronald Reagan, kuid hiljem räägiti, et tegelikult oli see lihtsalt jutt, et mehe nime näitlejana pealkirjades hoida. Rolli sai endale muidugi Humphrey Bogart.

23. Paljud teavad, et Viggo Mortensen vahetas "Sõrmuste isanda" Aragorni rolli jaoks välja Stuart Townsendi üsnagi viimasel minutil, kuid paljud ei tea, et tegelikult ei tahtnud mees rolli võtta ja tegi seda vaid poja palumisel.

24. Spielbergi “Jurassic Parki” filmimise ajal oli Sam Neilli ja Laura Derni vanusevahe 20 aastat. Laura oli sel ajal 26-aastane.

25. "Indiana Jonesi" filmides isa rollis oleva Sean Connery ja Indiana Jonesi rollis oleva Harrison Fordi tegelik vanusevahe on vaid 12 aastat.

Allikas: nme.com