Avalikus ruumis liikumine on meie jaoks igapäevane ja enesestmõistetav asi. See on meie kooseksisteerimise alus. Sellest, milline on avalik ruum, sõltub nii üksikisiku individuaalne areng kui ka vaba ühiskond tervikuna. Selle taustal ja ka Eesti Vabariigi juubeliaasta tähistamiseks pühendab Goethe Instituut avalikule ruumile erilist tähelepanu ja loob oma kevadprogrammi raames uusi kohtumispaiku.

KUNSTIPLAKATITE NÄITUS „ANFACHEN AWARD“

Tallinn astub välja sallivuse eest. Goethe Instituut esitleb alates 9. aprillist Vabaduse väljaku tunnelis rahvusvahelise plakativõistluse „Anfachen Award“ võiduplakateid. Hamburgis sellel aastal juba esitletud näituse algataja on Hamburgi mittetulundusühing Frappant. Kõik teosed käsitlevad sallivuse teemat, mis on üleilmse põgenikevoo ja soodiskussioonide ning natsionalismi ja populismi taastärkamise taustal Euroopas põletavam kui kunagi varem.

RAAMATU(KÜLM)KAPID – VAHETUSKAMPAANIA

Uute „raamatu(külm)kappidega“ loob Goethe Instituut kohad, kus saab murda igapäevarutiini, suhelda ja kirjandushuvi äratada. Alates 9. aprillist seisavad raamatutega täidetud külmkapid Eesti Rahvusraamatukogu ja Telliskivi Loomelinnaku ees. Igaüks saab sealt tasuta raamatu võtta ja selle pärast tagasi tuua ja/või mõne enda raamatu asemele panna. Raamatu(külm)kappide kujunduse on loonud Sally Stuudio kunstikooli õpilased.

RUUMIINSTALLATSIOON „FRIEND“ KUMU SISEHOOVIS

Hamburgi kunstnik Franziska Opel lõi Saksa Kevade jaoks avaliku ruumi installatsiooni, mida saab alates 12. aprillist vaadata Kumu sisehoovis.

TÄNAVAKINO „A WALL IS A SCREEN“

14. aprillil alates kella 21 asub publik koos kunstirühmitusega „A Wall is a Screen“ Tallinna tänavatele kineastlikule avastuskäigule. Ühendades ainulaadsel viisil linnaekskursiooni ja lühifilmide programmi, näitab rühmitus ebaharilikes kohtades lühifilme, mis on tehtud Hamburgis ja Hamburgi kohta. Nii muutuvad avalikud kohad kinoks ja majaseinad kinolinaks.

INTERAKTSIOON „CORAM PUBLICO“ AVALIKUS RUUMIS

Saksa etenduskunstnik Stephanie Felber ja Eesti teatritegija Barbara Lehtna kutsuvad oma programmiga „Coram Publico“ Tallinna kesklinna kohtuma avaliku ruumi eri kohtades etenduskunstnike meeskonna ja ajutiste kohalviibijatega ning nendega suhtlema. Urbanistlikku koreograafiat saab vaadata 21. aprillil Telliskivi Loomelinnakus ja 22. aprillil Harju tänaval ja Musumäel.

KOMMUNIKATSIOON AVALIKUS RUUMIS – SÜMPOOSION

Kui palju toetavad internet ja sotsiaalmeedia ühiskonna polariseerumist ning radikaliseerumisprotsesse? 19. aprillil Tallinna Kunstihoones toimuv arutelu „Populism, natsionalism ja radikaliseerunud diskursused – identiteedi kujunemise sotsiaalsete protsesside teaduslikud perspektiivid (ajaloos ja tänapäeval)“ keskendub nendele dünaamikale ja jõududele, mis taolisi protsesse käivitavad. Õhtu kuulub näituse „Riik on kunstiteos“ juurde.e Prozesse vorantreiben. Der Abend ist Teil der Ausstellung „Der Staat ist kein Kunstwerk“.

SAKSA KEVADEST

Programmisarja Saksa Kevad korraldavad alates 2010. aastast Goethe Instituut Eestis, Tallinna Saksa saatkond ja teised Saksa vahendusorganisatsioonid. Selleaastane Saksamaa-poolne partner on hansalinn Hamburg. Ajavahemikus 9. aprillist 29. aprillini korraldab Goethe Instituut Tallinnas enam kui 25 üritust, sh kontserdid, näitused, teatrietendused ja kinoseansid.

Lähem info ürituste kohta Goethe Instituudi kodulehel.