Sel ajal sündisid näiteks klassikalised tegelased nagu Mickey Mouse, Bugs Bunny, Donald Duck, Daffy Duck, Goofy, Popeye, Tom ja Jerry, Porky Pig, Betty Boop, Woody Woodpecker ja Droopy, kuid samal ajal toodeti ka rassistlike alatoonidega filme ning paljud neist töötasid ka Teise maailmasõja aegse propaganda tööriistana.

Need animatsioonid olid aga nii solvavad, et osad neist keelati ära või tsenseeriti ära nii, et kõige kohatumad osad muudeti ümber.

1930ndatel ja 1940ndatel toodetud solvavate ja praeguse ajaga mittesobivate animatsioonide hulgas oli 11 filmi, mida hakati nimetama "Tsenseeritud üheteistkümneks". Mis sorti animatsioonid need olid ja miks need ära keelati?

"Tsenseeritud üheteistkümne" hulka kuuluvad "Hittin’ the Trail for Hallelujah Land" (1931); "Sunday Go to Meetin’ Time" (1936); "Clean Pastures" (1937); "Uncle Tom’s Bungalow" (1937); "Jungle Jitters" (1938); "The Isle of Pingo Pongo" (1938); "All This and Rabbit Stew" (1941); "Coal Black and de Sebben Dwarfs" (1943); "Tin Pan Alley Cats" (1943); "Angel Pus"s (1944); "Goldilocks and the Jivin’ Bears" (1944).

Neid pole 1968. aastast saadik näidatud kordagi televisiooni vahendusel, kuigi linastuse aegu jõudsid need pea alati ka kinodesse. 2010. aastal näitas Warner Bros. nende hulka kuuluvat kaheksat filmi ühel erilinastusel, mille eesmärk oli testida, kas neid saaks ka kunagi DVD kujul välja anda.

Klipp animatsioonist "Uncle Tom’s Bungalow".

1969. aastal ostis nüüdseks pea 100 aastat vana filmistuudio United Artists, mis praegu kuulub MGM alla, Warner Brosi loodud filmide ja animatsioonide kogu 20 miljoni dollari eest. Sinna alla läksid ajavahemikul 1928 - 1949 toodetud animatsioonid, mille hulka kuulusid ka kõik sellel ajal toodetud Looney Tunesi ja Merrie Melodies aniamtsioonid.

Kui aga United Artists asus Warneri kogu läbi vaatama, leidsid nad sealt niivõrd palju solvavaid animatsioone, et suur osa neist tuli ümber monteerida. Nende hulgas oli aga 11 aniamtsiooni, mida polnud võimalik ümber monteerides enam parandada, sest need oli läbi ja lõhki solvavaid stereotüüpe täis.

Animatsioonide kohandamine muutuvate aegade tuultes polnud midagi erakordset. Seda tehti kogu aeg - näiteks lõigati lastele suunatud multikatest välja suitsetamine, alkoholi tarbimine, enese vigastamine jne. "Tom and Jerry" lühianimatsioonist "Mouse Cleaning" (1948) lõigati televisiooni jaoks välja näiteks stseen, kus Tomi nägu läks mustaks ja mustanahaline tegelane Mammy Two Shoes ei tundnud Tomi ära ja küsis, kuhu kass kadus. Tom vastas aga väga stereotüüpilist afroameerika aktsenti kasutades. Seda oli aga lihtne välja lõigata, aga ülal mainitud 11 animatsiooni puhul ei saanud eemaldada lihtsalt ühte stseeni, vaid ära pidi keelama kogu filmi.

Klipp animatsioonist "Mouse Cleaning"

Võtame näiteks "Coal Black and de Sebben Dwarfs" (1943), mis on tegelikult Disney klassikalise animatsiooni "Snow White" paroodia, aga kus on ainult mustanahalised tegelased.

Neli filmi "Tsenseeritud üheteistkümne" hulgas tegi Friz Freleng, kelle abil sündisid ka ühed kõige kuulsamad animatsioonide tegelased läbi aegade - Bugs Bunny, Porky Pig, Tweety Bird, Sylvester the Cat, Yosemite Sam ja Speedy Gonzales.

Kolm filmi tegi mainitud üheteistkümne hulgast Tex Avery, kaks Bob Clampett ning Chuck Jones ja Rudolf Ising tegid mõlemad ühe.

"Tsenseeritud üheteiskümne" hulka kuuluvad filmid võisid olla keelatud, aga need leiab ka tänasel päeval hea soovi korral üles. "Hitting the Trail for Hallelujah Land","Uncle Tom’s Bungalow", "Jungle Jitters" ja "All This and Rabbit Stew" kuuluvad üldkasutatavate filmide alla ja neid saab vaadata tasuta ka internetist.

Aastaid hiljem ilmunud DVD kollektsioonidel olid ka need keelatud filmid olemas, kuid neile läheneti tsenseerimise asemel natuke teistmoodi. "Looney Tunes Golden Collection: Volume 3" sissejuhatuses räägib näiteks näitleja Whoopi Goldberg, kes selgitab, miks on mõned kogumikul olevad animatsioonid niivõrd solvavad, kohatud ja rassistlikud, kuid samas tuletab meelde, et need multikad on osa ajaloost ja ajalugu ei tohi unustada.

Klipid 11 filmist, mis keelati ära.

Allikas: The Vintage News