Tolkieni lugude põhjal valmiv esimene teleseriaal hakkab koosnema mitmest hooajast ning sellest tehakse ka mitu lisaseriaali, mis räägib tõenäoliselt põhiseerias mõnel tähtsal kohal olevast tegelasest või sündmusest.

Ülipopulaarseks osutunud "The Man in High Castle" tootnud Amazon maksis Tolkieni valdusele, kirjastajale HarperCollins ja filmistuudiole New Line Cinema õiguste eest 250 miljonit dollarit ning eelmisel kuul teatas Reuters, et seriaali eelarve võib olla 500 miljonit dollarit.

Nüüd teatas The Hollywood Reporter, et viie hooaja pikkuseks planeeritud seriaali eelarve võib ületada hoopis miljardi dollari piiri. Võrdluseks nii palju, et "Sõrmuste isanda" filmitriloogia maksis kokku 281 miljonit ja "Kääbiku" triloogia 655 miljonit dollarit.

HBO mammutseriaali "Troonide mängu" 1. hooaja iga osa maksumus jäi näiteks kuskile 6 miljoni dollari juurde ning see tõusis 6. hooajaks 10 miljoni dollarini ühe osa kohta. 2019. aastal ilmuva 8. hooaja iga episoodi maksumus on juba 15 miljonit dollarit, mis on ühe episoodi kohta väga suur summa, kui arvestada, et Netflix maksis "The Crown" iga episoodi eest 10 miljonit dollarit ja "Stranger Thingsi" 2. hooaja iga episoodi eest 8 miljonit dollarit. "Troonide mängu" 8. hooajas on kokku kuus osa, mis teeb terve hooaja maksumuseks 90 miljonit dollarit. Kõik "Troonide mängu" hooajad lähevad kokku maksma aga 770 miljonit dollarit, mis on ikka väiksem kui arendusjärgus oleva "Sõrmuste isanda" seriaali miljard dollarit.

Kes suudaks niivõrd suurt ettevõtmist hallata? "Sõrmuste isanda" ja "Kääbiku" triloogia režissööri Peter Jacksoni advokaadi sõnul aitas ta luua dialoogi Amazoniga, et Jackson astuks kõigi aegade kallima seriaali produtsendi rolli. Jackson polnud Amazoni esialgsete plaanidega mitte kuidagi seotud, aga paistab, et aina suurenev eelarve ja eriti suurejoonelised plaanid suunavad nende pilgu mehe poole, kes on selle kõik kaks korda väga edukalt filmide kujul läbi teinud.

Veel valmimisjärgus olevat projekti ei saa tegelikult nimetada "Sõrmuste isanda" teleseriaaliks, sest see ei põhine J.R.R. Tolkieni "Sõrmuste isanda" raamatuseerial, kuigi omab ühiseid tegelasi ja lugusid, vaid suundub hoopis sellele eelnevasse aega. See omakorda tähendab, et seriaal põhineb Tolkieni teistel "Sõrmuste isanda" maailma kuuluvatel lugudel, mida on aastaid toimetanud tema poeg Christopher Tolkien.

Nende tööde hulgas on näiteks uskumatu lugude varasalv ning ühtlasi ka Keskmaa ja selle asukate sündi seletav "Silmarillion" ja "Keskmaa ajalugu". Lisaks on nii "Lõpetamata lood" ja sellest omakorda irdunud täiendatud lisalood "Beren ja Luthien" ja "Hurini lapsed" ekraniseerimiseks väga sobilikud.