Me teame, et Stephen Kingi "Hiilguse" romaani järje "Doctor Sleep" põhjal tehakse film, aga praegu vaatame tagasi hoopis 1980. aasta filmiklassiku "Hiilgus" suunas, sest seda loetakse maailma parimaks õudusfilmiks, Jack Nicholsoni üheks parimaks osatäitmiseks ja Stanley Kubricku hiilgavamaiks filmiks.

Muidugi mängib tähtsat rolli ka tõsiasi, et filmi üks ikoonilisemaid stseene sündis hoopis näitleja peas: Nicholsoni kehastatud tegelaskuju lause "Here's Johnny!" polnud stsenaariumisse sisse kirjutatud, selle mõtles koha peal kirvega vannitoa ust maha lüües näitleja ise välja ning muidugi sobis see košmaarsesse olukorda suurepäraselt.

Marlon Brando mängis maffiafilmide paremikku kuuluva "Ristiisa" peategelase Vito Corleone tegelaskuju koheselt filmiajalukku, kuid paljud ei tea, et stseenis, kus Bonasera palub Vitolt karistust kohtust vabade meestena pääsenud kurjategijate eest, ronis Brandole sülle võtetel ringi jooksnud hulkuv kass ja jäigi sinna. Brando läks muidugi asjaga kaasa ja jäi rolli edasi ning mängis kassiga, kes ei plaaninudki näitleja sülest lahkuda.

Sofia Coppola karjääri parim film "Tõlkes kaduma läinud" pidi stsenaariumi kohaselt lõppema Bobi (Bill Murray) ja Charlotte'i (Scarlett Johansson) kallistusega, kuid seda kunagi ei juhtunudki, sest viimast stseeni filmides sosistas Murray midagi Johanssonile kõrva ja nad suudlesid filmis esimest ja viimast korda. Isegi režissöör ei tea, mida Murray kaasnäitlejale sosistas.

Videos alates 0:48

Filmi ühes humoorikamas stseenis räägib Sean Maguire (Robin Williams) loo oma surnust naisest Will Huntingile (Matt Damon), kuigi seda lugu polnud isegi stsenaariumis. Williams mõtles loo Seani tegelaskuju lahkunud naise peeretamisest koha peal välja. See oli nii naljakas, et isegi võttemeeskond ei suutnud naeru pidada. Kui klippi tähelepanelikult vaadata, siis märkate, et kaader väriseb, sest kaameramees ei suutnud kaamerat suunates naeru tagasi hoida.

Videos alates 0:58

Me kõik mäletame, kuidas lõppes Bruce Willise legendaarne märul: Hans Gruber (varalahkunud Alan Rickman) kukkus Nakatomi Plaza kõrghoonest alla.

Stseeni filmides pidi Rickman kukkuma umbes 8 meetri kõrguselt õhkpatjade peale. Selleks lepiti kokku, et loetakse kolmeni ja siis Rickman kukub, kuid hiljuti videomängule reklaami teinud ja superkangelase filmide loojaid fašistideks nimetanud režissöör John McTiernan lükkas näitleja patjade peale juba number ühe juures, et saada kaadrisse Rickmani ehe reaktsioon.

Bryan Singeri karjääri taevastesse kõrgustesse viinud unikaalse struktuuri ja lõpupöördega "Tavalised kahtlusalused" on väga tõsine film, kuid filmi üks esimesi stseene ei vasta üldse ülejäänud karmile toonile.

Stsenaariumi ja režissööri idee kohaselt pidid kahtlusalused lihtsalt seisma ja lugema oma teksti, kuid nad ei suutnud naeru pidada. Miks? Näitleja Benicio Del Toro olevat nii palju järjest peeretanud, et ükski näitleja ei suutnud end kokku võtta isegi siis kui režissöör nende peale karjus, et nad ometi lõpetaksid ja võtaksid stseeni tõsiselt.

Lõpuks jäi lõbus stseen filmi sisse ja töötab ideaalselt, sest näitab kuivõrd ükskõikselt suhtuvad kriminaalid politsei töösse.

Viggo Mortensen murdis "Kahe kantsi" ühe väga emotsionaalse stseeni käigus kaks varvast. Tegu oli näiliselt tavalise kaadriga, mille jooksul pidi Aragorn lööma maas olevat kiivrit, et väljendada väga selgelt tegelast valdavat leina ja viha, kui mõistis, et vangi võetud kääbikud on näiliselt surnud.

Mortensen tegigi, mida paluti ning andis endast kõik, et tuua vaatajateni võimalikult ehe emotsioon. Tulemus oli suurepärane, kuid mitte ainult Mortenseni näitlejaande pärast, vaid ka sellepärast, et näitleja murdis kiivrit lüües kaks varvast, kuid katkestamise asemel jätkas ta stseeniga ning kasutas valu maksimaalselt ära. Alles hiljem selgus, et näitleja oli tõsiselt viga saanud.

Ühes stseenis tõmbab Frank Costello (Nicholson) välja relva ja suunab selle Billy Costigani (Leonardo DiCaprio) suunas, aga DiCapriol polnud aimugi, et Nicholson seda teeb.

DiCaprio ehmatus jäi kaadrisse ning Nicholsoni improviseering muutis stseeni palju usutavamaks kui see oleks olnud ilma ootamatu lahenduseta.

Leonardo DiCaprio lõikas endale ühes väga intensiivses stseenis vastu lauda lüües kätte, kuid selle asemel, et katkestada, kasutas ta seda ära, et veel enam rõhutada Calvin Candie jõhkrust. DiCaprio improviseeris ning määris stseeni jätkates Kerry Washingtoni kehastatud tegelase näo oma verega kokku.

Schwarzeneggeri karakter polnud kultuslikus ulmemärulis kõige jutukam karakter, kuid näitleja otsustas ühes stseenis improviseerida ning muidugi jäeti nüüdseks ikooniline koht filmi sisse.

See kõik juhtus stseenis, kus Arnoldi kehastatud terminaator oli just T-1000 (Robert Patrick) käest peksa saanud ning proovis aeglaselt edasi liikuda, öeldes John Connorilt abi saades endamisi kuulsa lause "I need a vacation", mida praegu loetakse väga sobivaks humoorikaks hetkeks, mis näitab, kuidas arenes filmis roboti karakter aina inimlikumaks.

Uue 3D versiooni treiler: