1. "Tume Torn"

Stephen Kingi "Tumeda torni" raamatuseeria esimese ekraniseeringu probleeme täis telgitagustest oleme juba kirjutanud ning filmi kassaedu ja vastuvõtu järgi võib ennustada, et stuudio soov teha sellest uus seeria on väga ebatõenäoline, kuigi endiselt käivad jutud teleseriaalist, mis peaks katma filmile eelnevat sündmustikku ehk tegelikult planeeritakse raamatute seriaalipõhist ekraniseerimist, mis minu silmis pole üldse halb idee, aga seda oleks võinud teha juba filmiga.

Selle asemel saime kummalise hübriidfilmi, mille puhul väideti ühelt poolt, et tegu on kogu Kingi raamatuseeria järjega, mis lihtsalt ei vasta tõele, sest need, kes on raamatuid lugenud, said filmi vaadates kohe aru, et see oli hoopis kogu raamatuseeria lihtsustatud kokkuvõte.

11. augustil Eestis linastunud "Tume torn" valmis 60 miljoni dollariga ning on seni tagasi teeninud 113.2 miljonit dollarit. Film hävitati kriitikute poolt ning selle avanädalavahetuse tulemus oli samuti väga nõrk.

Mis juhtus? Põhimõtteliselt tehti rida valesid otsuseid ning suurepärase romaaniseeria ekraniseeringu asemel ilmus filmitegijate oma nägemus Kingi meistriteosest, mis ei lähe korda seeria fännidele ning kõikide ülejäänute jaoks on tegu keskpärane fantaasiafilmiga, kuigi on ka neid, kes peavad filmi suurepäraseks. Neid on siiski vähe ning suurtest tulevikuplaanidest on praeguse seisuga kujunenud olukord, kus stuudio tegi pausi ja hakkas asju uuesti läbi mõtlema.

King ütles hiljem, et teleseriaal alustaks "Tumeda torni" lugu uuesti nullist.

Veebruaris ostis Amazon seriaaliõigused ära, kuid nüüd pole jälle midagi pikalt kuulda olnud.

Kingi "Tume torn" väärib enamat, Roland Deschain väärib enamat, tema ka-tet väärib enamat.

2. "Tulnukas"

"Tulnuka" seeria esimene suurem paus saabus pärast seeria põhimõtteid labastanud "Alien vs. Predator" filme, kuid Ridley Scott otsustas oma loodud seeria surmast päästa ning tegi suurepärase "Prometheuse", mis polnud mitte seeria viies osa, vaid algupärase "Tulnuka" filmi esimene eellugu.

Eelmisel aastal ilmus ka "Prometheuse" järg "Tulnukas: Covenant" ja kuigi see polnud ikka see film, mida fännid tahtsid, plaanis Scott veel kuus osa (pärast oli see hoopis kaks), enne kui lugu jõuab ajaliselt esimese "Tulnuka" filmi sündmusteni.

Scotti suured plaanid pandi kuulujuttude kohaselt stuudio poolt pausile, sest filmi kesine kriitiline vastuvõtt ning USA publiku leige huvi (film teenis USA-s ainult üle 74 miljoni dollari) andis mõista, et midagi peab teistmoodi tegema.

97-111 miljoni dollariga valminud "Tulnuka" saaga kuues film (teine eellugu) teenis maailmast tagasi küll 240.9 miljoni dollari ning seda saab nimetada seetõttu edukaks, aga kuna tegemist on eelkõige USA publikule suunatud teosega, siis võis stuudio hakata kartma, et "Covenanti" kesine tulemus kodukassas võib järgede puhul korduda.

Kahjuks ei tule ka "Tulnuka" seeria järge "Tulnukas 5", mis tegelikult polnudki otseselt järg, sest plaanide kohaselt ei leidnud lugu aset pärast neljanda osa "Tulnuka taassünni" sündmusi, vaid paigutus kuskile teise ja kolmanda osa vahele.

"Tulnukas: Covenanti" peaosalist kehastanud Katherine Waterston andis hiljuti teada, et tema pole järjest enam midagi väga kaua aega kuulnud, kuigi see võib olla ka põhjusega, sest Scott olevat tahtnud järjes keskenduda aina enam android Davidi tegelaskuju loole, mis oli ka "Tulnukas: Covenanti" põhiteema.

3. "Autod"

Esimene "Autod" ("Cars") oli Pixari ja Disney jaoks niivõrd suur hitt, et muidugi tehti kohe ka teine osa, mis võeti väga halvasti vastu, kuigi teenis korralikult. Möödunud aastal ilmus ka kolmas osa, mis võeti suurepäraselt vastu, kuigi teenis eelnevate osadega võrreldes kõige vähem.

Umbes 175 miljoni dollariga valminud kolmas osa teenis tagasi 384 miljonit, kuigi USA kassaedu põhjal on iga osa teeninud aina vähem. Summad on endiselt suured, aga näitavad publiku vähenevat huvi.

Kindlasti tuleb ka "Autod 4", kuid see võib tähendada, et seekord keskendutakse rohkem filmile ja vähem mänguasjade müümisele, et tõestada laialt levinud arusaama: "Autod" on muidu suurepäraste filmide poolest tuntud Pixari stuudio halvim seeria.

4. "Transformerid"

"Transformerid 6" on küll juba plaanis, kuid enne ilmub seeria ühe tegelase Bumblebee seiklusi kujutav film ja kui see on piisavalt edukas, mida see võib värskete asjaosaliste tõttu ka olla, siis ei tasu üldse imestada, et Paramount otsustab põhiseeria pooleli jätta ja keskenduda kõrvalosadele.

See tundub ebatõenäoline, sest seni viimane osa "Viimane rüütel" teenis 217-260 miljoni suuruse eelarve juures tagasi 605.4 miljonit dollarit, kuigi kujunes nii maailma kui ka USA kodupubliku kassaedu arvestuses kõige vähem edukamaks osaks seerias.

Autod muutuvad robotiteks filmiseeria lugude autori Akiva Goldsmani jaoks jäi "Viimane rüütel" viimaseks, mis tähendab kahte asja: kes iganes tema rolli üle võtab, saab seeriat ainult paremaks teha või loobutakse põhiseeriast täiesti, kuigi juba käivad jutud Transformers Cinematic Universe laiendamisest, mis tähendab, et nende filmide lõppu ei näe me mitte kunagi.

2018. aasta detsembris linastuv "Bumblebee" tundub aga huvitav, sest režissöör pole Michael Bay ning loo autor pole Akiva Goldsman. Selle asemel on režissöör Travis Knight, kes on end korduvalt tõestanud suurepärase Laika animatsioonistuudio peaanimaatorina ja ka "Kubo ja kaks pillikeelt" režissöörina.

"Transformerid" võiksid kaduda, aga "Bumblebee" tundub tänu uuele talendile palju huvitavam.

5. "Kuningas Arthur: Mõõga legend"

Minu jaoks möödunud aasta üheks suurimaks üllatuseks kujunenud Guy Ritchie "Kuningas Arthur: Mõõga legend" ei läinud korda kriitikutele ja publikule, mida toetas ka väga nõrk kassaedu.

"Kuningas Arthur: Mõõga legend" oli esimene osa plaanitavast kuueosalisest seeriast, mis vaatleb Arthuri legendi erinevaid peatükke. Esimese osa lavastajatoolis istus rohkem krimikomöödiate poolest tuntud legendaarne briti režissöör Guy Ritchie ("Hunnik pappi ja suitsev kaheraudne"), kuid tõenäoliselt andis kahe "Sherlock Holmesi" filmi haldamine talle piisavalt julgust, et ette võtta legendil põhinev ajalooline seiklusfilm.

Film kandis algselt pealkirja "Knights of the Roundtable: King Arthur" ning pidi linastuma juba 2016. aasta juulis, kuid pärast nimevahetust tõsteti filmi linastusaeg kaugemale ning pärast pikka aega montaažilaual sitsimist ilmuski film, mis kukkus igas mõttes läbi ja järgmised viis osa tunduvad väga ebatõenäolised, sest esimene osa teenis 175 miljoni suuruse eelarve juures tagasi ainult 148.7 miljonit dollarit.

6. "Muumia"

"Muumial" ("The Mummy") ja uuel "Transformerite" filmil on kriitikute hinnanguid koondavas Rotten Tomatoes peaaegu sama madal hinnang - 15% ja 16%. Kui "Transformereid" tuleb võtta sellisena nagu need on alati olnud, siis Universali värskelt loodud koletisefilmide universumi "Dark Universe" avafilmi suhtes olid vähemalt mingidki lootused, aga tulemuseks oli hoopis ebamäärane Tom Cruise'i ja Russell Crowe märul, mis üritas olla õudne ja naljakas, kuid lõpuks polnud kumbagi. 1999. aasta "Muumia" on sellega võrreldes meistriteos.

Dark Universe on Universal Picturesi filmiuniversum, kuhu kuuluvad klassikaliste koletisefilmide ("Muumia", "Nähtamatu mees", "Huntmees", "Van Helsing", "Musta laguuni koletis", "Frankensteini pruut" jpt) tänapäeva kohandatud uued nägemused. Koletiseuniversumi esimene film oli möödunud aasta 9. juunil linastunud seiklusmärul "Muumia" ning järgmiseks pidi olema 2019. aastal linastuv "Bride of Frankenstein", mille režissööriks osutus "Kaunitari ja koletise" lavastaja Bill Condon, kuid võtted lükati pärast "Muumia" põrumist edasi, et filmi stsenaariumi kallal veel tööd teha.

Peaosades olid toona ja peaksid ka praegu olema ikka veel Javier Bardem ja Angelina Jolie. Bill Condon on samuti endiselt lavastajatoolis. Selle aasta jaanuaris selgus, et võtete ettevalmistustega hakati jälle peale, aga uue linastusaja kohta pole endiselt midagi teada.

Asi läks veel hullemaks, kui "Dark Universe" loojad, Alex Kurtzman ja Chris Morgan, liikusid edasi teiste projektide juurde.

"Dark Universe" on ehe näide sellest, et filmiuniversumit ei saa ette planeerida, vaid selle loomiseks tuleb Marveli stiilis 10 aastat vaeva näha.

Universal läks aga kohe nii kaugele, et "Muumia" linastumise ajal lasti välja ka pilt kõikidest nendest näitlejatest, kes hakkavad tulevastes koletisefilmides peaosi mängima - Javier Bardem (Frankesteini koletis), Johnny Depp (Nähtamatu mees) ja siis kolm "Muumia" peategelast Tom Cruise, Russell Crowe ja Sofia Boutella.

Tundub, et kogu selle kiirustamise ja filmiuniversumi plaanimise ajal unustati teha ka hea film, mis oleks pidanud olema ilus algus helgele tulevikule. Nüüd tulevik aga üsna sünge.