1. "Saag" ("Saw")

"Saag" ("Saw") oli alguses väike õudusfilm, kuid stuudio soovis kohe võimalikult väikese eelarvega teha võimalikult palju järgesid juurde, sest need kutsuvad alati inimesed kinno. Üks viimaseid "Sae" filme oli lausa 3D-s ning sellest tegi väikse rolli ja Linkin Parki varalahkunud ninamees Chester Bennington. Pärast seda tekkis pikem vaikus, kuid pärast möödunud aasta oktoobris linastunud kaheksandat osa "Jigsaw" sai selgeks, et isegi see vaikus ei aidanud seeria tulevikule mitte kuidagi kaasa.

"Jigsaw" oli vaimu - ja fantaasiavaene järg, aga kuna eelarve oli taaskord väga väike (10 miljonit dollarit) ja film teenis tagasi üle 100 miljoni, siis on üheksas osa juba töös.

Tegemist on siiski seeriaga, millega tegid endale nime režissöör James Wan ("Astraali" ja "Kurja kutsumise" seeria, "Kiired ja vihased 7", "Aquaman") ning Wani koostööpartner ja nende ühiste filmide stsenarist Leigh Whannell on samuti muutumas aina suuremaks tegijaks, sest juba on valminud tema teine lavastajatöö "Upgrade". Kõike seda arvesse võttes on kurb vaadata, et "Sae" seeria pole suutnud säilitada sama kvaliteeti, mis Wani "Kurja kutsumine" ja "Astraal", aga eks seda põhjendab ka see, et pärast esimest osa polnud ta "Saega" enam otseselt seotud.

2. "Bourne'i" saaga

Režissöör Doug Limani alustatud ja väga edukalt Paul Greengrassi poolt kahe osaga jätkatud Matt Damoni "Bourne'i" filmide triloogia oli spiooni - ja märulifilmide meistriklass, mis tõestas, et Damon on võimeline kandma filmiseeriat. Triloogia koosnes esialgu kolmest osast ("Bourne'i identiteet", "Bourne'i ülemvõim", "Bourne'i ultimaatum") ja mis veel hämmastavam, need läksid iga osaga aina paremaks, kuid siis otsustati teha veel üks osa "Bourne'i pärand", aga kahjuks ei naasnud peaossa Matt Damon ning lavastajatooli istus seeria stsenarist Tony Gilroy. Tegemist polnud tegelikult neljanda osaga, vaid lisaosaga, kus peaosas uus agent, aga tulemus oli kehv ja tõestas, et "Bourne'i" saaga pole kerge lüpsta.

2016. aastal linastus aga ikkagi seeria viies osa, mis põhimõtteliselt eitas "Bourne'i pärandi" olemasolu ja jätkas sealt, kus "Bourne'i ultimaatum" pooleli jäi. Tagasi tulid nii Matt Damon kui ja režissöör Greengrass, kuid tulemus polnud ikka päris see sama.

"Jason Bourne" astus küll edukalt modernsesse maailma, kuid kahjuks muutis filmitegijate soov rõhutada liialt tänapäevaseid poliitilisi sündmusi Bourne'i vähemhuvitavaks. See on üks asi, mida poleks filmilt mitte kunagi oodanud - Jason Bourne pole tegelasena enam nii huvitav. Isegi kui viies osa jääb viimaseks, on "Jason Bourne" suurepärane meelelahutus, mis kõditab eriliselt tõsiste märulifilmide austajaid, aga tundub, et see seeria ei pea enam jätkuma.

3. "Indiana Jones"

Me kõik mäletame "Indiana Jonesi" neljandat osa "Kristallpealuu kuningriik", kus Dr. Jones elas külmkapis tuumaplahvatuse üle, ebarealistlikke ahve ja suure peaga tulnukaid. Spielberg ja Ford on mõista andnud, et nemad on valmis tegema ka viiendat osa ja kuuendas võib Indiana Jones olla hoopis naine, sest Harrison Ford on vana ning enam ei jaksa, aga Spielberg tahab seeriaga ikkagi jätkata.

Indiana Jones sattus kriitikutel peksa saanud, aga kinodes üliedukas olnud seeria neljandas osas parajasse plindrisse, kui viibis tuumapommide testimisalal ajal, mil parasjagu testiti tuumapommi. Et ellu jääda, puges leidlik seikleja ja arheoloog külmkappi, mis lennutati plahvatuse tagajärjel mitmesaja meetri kaugesele. Jones jäi ellu ning ronis kapist välja nagu poleks midagi juhtunud. Reaalsuses oleks ta aga kohe kindlasti surma saanud, sest ta oleks juba õhulennu tagajärjel murdnud kõik kondid või kuumuse tõttu loiguks muutunud.

4. "Fantastiline nelik" ("Fantastic Four")

Väga kurb saatus tabas 2015. aasta "Fantastilist nelikut". Nimelt palgati lavastajatooli 12 miljoniga valminud "Chronicle" režissöör Josh Trank, kellel olid ligi 126 miljonit maksma läinud "Fantastilise neliku" jaoks suured plaanid, mis kõik lükati nurka, kui filmistuudio Fox hakkas kartma, et Trank ei saa hakkama ja kui stuudio avastas, et neile ei meeldigi Tranki versioon filmist.

Stuudio võttis ohjad üle ehk enamus filmist lasti viimasel hetkel ümber kirjutada ja uuesti üles võtta, režissööri tabasid seetõttu võtetel paanikahäired ja sügav depressioon. Päev enne filmi esilinastumist kirjutas Trank oma Twitteris (nüüd kustutatud), et tema versioon oleks olnud suurepärane. Sama kinnitas ka filmis näidelnud Toby Kebbell, kelle hinnangul tegi Trank väga sünge ja huvitava filmi, mida keegi kunagi ei näe. "Fantastiline nelik" kukkus kinodes läbi nii rahalises kui ka kriitilises mõttes.

Fox on üritanud aastaid "Fantastilist nelikut" seeriaks teha, aga tundub. et nüüd ei pea nad enam pngutama, sest Marvel ostis Foxi filmi - ja teleosakonna ära, mis tähendab, et Marvelil on ka nüüd lõpuks "X-Meeste", "Deadpooli" ja "Fantastilise neliku" õigused. Uuest filmist pole veel kuulda, aga eks tulevik näitab.

5. "Terminaator" ("The Terminator")

Seeria viies osa oli niivõrd vilets, et stuudio oli sunnitud kuuenda ja seitsmenda osa plaanid pausile panema. Stuudio andis teada, et järgesid enam ei tule, kuid "Terminaator 6" on siiski valmimas ning kahe esimese ja senini kõige parema osa staaride hulgast naaseb peale kõikides järgnevates osades mingil kujul kaasa teinud Arnold Schwarzeneggeri ka inimeste vastupanuliikumise juhi John Connori võitlejast ema Sarah Connor ehk Linda Hamilton. Veel enam: 2019. aasta suveks valmiv film on teise osa otsene järg.

Viimane "Terminaatori" seeria film oli 2015. aasta viies osa "Terminaator Genisys", mis oli pehmelt öeldes kehv ning nii arvasid ka pea kõik ülejäänud kriitikud, kes võisid natuke kaasa aidata sellele, et film ei teeninud kinodest tagasi nii palju kui stuudio lootis. Pärast viienda osa linastumist selgus kurb tõde: stuudio loobus kiiresti uute osade planeerimisest ning "Terminaatori" tulevik sattus ohtu.

Paus ei kestnud õnneks kaua, sest esimese kahe osa režissöör James Cameron otsustas nelja uue "Avatari" filmi loomise vahele mahutada ka "Terminaatori" seeria päästmise. Cameron polnud seotud kolme viimase filmiga, sest režissöör müüs "Terminaatori" õigused maha juba 1984. aastal, kui üritas teha esimest osa. Pärast "Terminaator 2: Kohtupäev" valmimist, mis oli tema jaoks viimane osa, tegid stuudiod ikka seda, mida nad kõige paremini oskavad: lüpsta seeriast viimane välja.

Cameron saab õigused tagasi 2019. aastal ning valmistab praegu produtsendina ette uut triloogiat, mis peaks seeria tuhast tõstma ja panema selle tagasi kvaliteetsete ulmemärulitega samale riiulile. Selleks on tal abiks üllatushiti "Deadpool" režissöör Tim Miller, kes teebki plaanitava triloogia esimese osa. Triloogiat kirjutavad David Goyer ("Terasmees"), Chris Eglee ("Dark Angel"), Justin Rhodes ("Green Lantern Corps") ja Josh Friedman ("The Sarah Connor Chronicles").

Nüüd on selge, et peale Arnold Schwarzeneggeri, kes näeb niikuinii kurja vaeva, et osaleda kõikide oma vanade filmide uuendustes, ei tule tagasi üksi, sest "Terminaator 2" tõeliseks märulikangelaseks kujunenud Sarah Connorit kehastanud Linda Hamilton on samuti valmis nii filmiseeria kui ka inimeste tuleviku nimel võitlema.

"Praegu on igal pool 50- ja 60-aastased meesnäitlejad, kes tapavad märulistaaridena pahasid, aga sama ei saa öelda naiste kohta", kommenteeris Cameron Hamiltoni naasmist.

Cameron kinnitas, et seeria kuues osa on otsene järg 1991. aasta teisele osale "Terminaator 2: Kohtupäev" ("Terminator 2: Judgment Day") ning kõiki pärast teist osa ilmunud filme ei arvestata.

"Me teeskleme, et need olid osa halvast unenäost või alternatiivsest reaalsusest, mis meie seeria suhtes on isegi loogiline", kinnitas Cameron.

Sellega andis Cameron mõista, et "Terminaator 3: Masinate mässu", "Terminaator: Lunastuse" ja "Terminaator: Genisys" puhul teeseldakse, et neid polegi olemas. Põhjus on lihtne: need polnud Cameroniga seotud ja on kehvad "Terminaatori" filmid, aga samas head meelelahutuslikud ulmekad.

"Terminaator 6" jõuab kinodesse 2019. aasta 26. juulil.

Kui aga see osa samuti läbi kukub ja fännidele pettumuse valmistab, siis peaks "Terminaatori" seeria viimaks rahule jätma.

6. "Resident Evil"

"Resident Evili" filmiseeria sai lõpuks 2016. aastal läbi: "Resident Evil: Viimane peatükk" ("Resident Evil: The Final Chapter") oli viimane film kuuest osast koosnevas ja ligi 15 aastat kestnud seerias.

Alles hiljuti teatati, et Milla Jovovichi seeria võib läbi olla, aga juba on plaanis uus nägemus, mida produtseerib kahe "Kurja kutsumise", esimese "Sae", "Kiired ja vihased 7" ja tulevase "Aquamani" režissöör James Wan. See käis küll kiiresti, aga siinkohal ei saagi imestada, sest seeria on seni stuudiole sisse toonud üle 1 miljardi dollari.

"Resident Evili" videomängude seeria suutis end hiljuti suurepärase "Resident Evil 7" abil taaselustada. Võibolla suudetakse teha sama ka filmidega, aga võibolla oleks parem asi katki jätta.

Kinoveebis kirjutas Raiko Puust seni viimase filmi kohta nii:

"Paul W. S. Anderson on osav märulikino looja ning tema abikaasa ja filmi staar Milla Jovovich on erakordselt karismaatiline ja ülimalt usutav füüsiline näitleja, seega nende koostöös valminud kõik kuus õudusmärulit on suhteliselt lõbusalt veedetud aeg - tingimusega, et seda tüüpi filmid on meelepärased. Anderson suudab tuua ekraanile mitu vägagi võimsat momenti, mis isegi tänapäevases märulite ja zombifilmide maailmas on täiesti arvestatavad, näiteks kui torni otsast lastakse alla nö "tulevihma", suure kaadriga näidatakse tankide taga liikuvaid zombisid või võitlusstseen esimesest filmist tuntud laserite keskel.

Suureks probleemiks siiski on teose monteerimine, milletaolist halba kvaliteeti pole juba ammu näinud. Kaklusstseenid on frantsiisile ebaloomulikult nukrad, aeglased ning jubedalt monteeritud, olles varasemalt üks põhiline põhjus, milleks neid filme vaadati. Mitte midagi ei ole näha, sest löögid kõik on väljaspool kaadrit ning kogu märul on üldiselt lõigatud niivõrd kiirelt, et raske on saada reaalset pilti sellest, mis tegelikult ekraanil toimub. Isegi lihtsad asjad nagu noa ära panemine on 4-5 võtet ja kiiret kaamera vahetust või mootorratta käivitamine, mille jaoks oli vaja 12 erinevat võtet - lugesin üle ja naersin. Raske uskuda, et suurstuudio lasi filmi sellisel kujul välja. Päris kindlasti on tegemist seeria nõrgima lüliga."