Thanos on Marveli võimuahne koomiksitegelasega, kelle eesmärk on koguda igavikukindale kokku kõik igavikukivid. Nii saab Thanos endale allutada kogu universumi.

Sellel nädalal alustavas Marveli superkangelaste filmiuniversumi 19. filmis “Tasujad: Igaviku sõda” (“Avengers: Infinity War”, 2018) kutsutakse kokku pea kõik Marveli koomiksikangelased, et takistada Thanost, kes soovib hävitada pool universumit.

Ei saa aga tähelepanuta jätta, et kogu asi lõhnab vägagi selle järele, mida Marveli emafirma Disney on viimastel aastatel päriselt teinud. Kui arvestame erinevaid meelelahutusbrände igavikukividena, siis on Disney nagu kuri Thanos, kes neid kokku ostab ja allutab aja jooksul endale kogu meelelahutusmaailma.

2013. aastal ostis Disney 4 miljardi dollari eest Lucasfilmi, millele kuulusid "Star Warsi" õigused, aga ka näiteks "Indiana Jonesi" omad. 2009. aastal osteti üle 4 miljardi dollari eest Marvel. 2006. aastal saadi endale Pixar, käies selle eest välja 7,4 miljardit dollarit. Hetkel on aga käimas läbirääkimised, mille tulemusena ostetakse ilmselt 52 miljardi dollari eest konkurendiks olnud filmistuudio 21st Century Fox. Sellega saab Disney endale paljud Marveli kangelased, kelle üle enne õiguseid polnud. Sinna hulka kuuluvad näiteks “X-Mehed”, “Fantastiline nelik”, “Deadpool”. Filmistuudio ostuga saab Disney õigused ka näiteks “Simpsonitele”.

Näiteks tõi “Lumekuninganna ja igavene talv” (“Frozen”, 2013) Disneyle piletimüügitulu miljard dollarit, kuid veelgi rohkem tõi raha sisse kõik muu filmiga seonduv, milleks on näiteks fännidele mõeldud vidinad, riided jne. Filmidest enam toovad Disneyle tulu ka erinevad maailmakuulsad teemapargid. Lisaks plaanib Disney ehitada “Star Warsi” stiilis teemahotelli ja hakata pakkuma ka Netflixile sarnast teenust.

Samuti võime sellest tulenevalt ennustada, milline saab olema Disney filmirepertuaar lähitulevikus - veel rohkem superkangelastefilme, Han Solo film, “Imeliste” järgmine osa. Järg tehakse kindlasti ka hittanimatsioonile “Lumekuninganna ja igavene talv” ning valmimas on ka “Star Warsi” üheksas osa ja teised lisaosad. Tulemas on ka uued versioonid sellistest multikaklassikatest nagu “Karupoeg Puhh”, “Aladdin”, “Mulan”, “Mary Poppins” ja mitmed teised veel.

Nii et mingis mõttes on Disney nagu Thanos, kes on aastate jooksul saanud enda käpa alla pool läänemaailma tulutoovatest ja tuntud filmitööstustest. See aga tähendab Disneyle meeletut kasumit ja edu.

Allikas: The Guardian