1. Natalie Portman ja "Star Warsi" eellood

Kolm korda Oscarile kandideerinud ja ühe korra võitnud Natalie Portman osales Hollywoodi edukaima filmiseeria eellugudes Padme Amidala rollis. Filmid olid küll suured kassahitid, kuid nii fännid kui ka kriitikud tegid eellugude triloogia maatasa, sest George Lucas huvitus rohkem arvutiefektidest ja mänguasjade müümisest kui heade filmide tegemisest.

Natalie Portmani, keda viimati nägime ulmefilmis "Häving" ("Annihilation"), oleks peaaegu tabanud Anakin Skywalkerit kehastanud Hayden Christenseni saatus: stuudiote soovimatus töötada näitlejaga, kes on tuntud ühe viletsa "Star Warsi" rolli eest. 2014. aastal New York Magazine artikli kohaselt arvas Portman, et kõik pidasid teda kohutavaks näitlejaks, kes osales dekaadi kõige edukamas filmis, kuid mille staariga ei tahtnud keegi koostööd teha.

Portmani "Star Warsi" rolli kehv tase polnud muidugi näitleja süü, sest Lucase eellood kubisesid probleemidest, mida ükski fänn ei arvanud, et peab kunagi "Star Warsi" filmides nägema.

Portmani jaoks muutus olukord pärast eellugusid aga nii halvaks, et tal oli vaja lausa soovituskirju, et teistes filmides rolle saada. Režissöör Mike Nichols kiitis Portmani näitlejavõimekust näiteks Anthony Minghellale, et naine saaks rolli suurepärase draamas "Külmale mäele" ("Cold Mountain"), mis teenis lõpuks 7 Oscari nominatsiooni.

Praeguseks on Portman üks nõutumaid näitlejaid, kes lavastab ka omaenda filme.

2. George Clooney ja "Batman ja Robin"

George Clooney on praegu üks tuntumaid näitlejaid, ihaldatumaid meesstaare ja kvaliteetsemaid režissööre, kuid see ei olnud nii 1997. aastal, mil mees oli tuntud veel ainult "Kiirabihaigla" ("ER") ja väiksemate filmide poolest.

Joel Schumacheri "Batman ja Robin" oli Clooney võimalus tõusta Hollywoodi nõutumaks staariks, sest milline vähetuntud näitleja poleks toona tahtnud osaleda Tim Burtoni alustatud Batmani filmiseeria neljandas osas. Juhtus aga midagi ootamatut: Clooney Bruce Wayne'i rolli peetakse üheks halvimaks, "Batman ja Robin" kukkus kinodes läbi ning seda vihkasid nii kriitikud ja fännid. See film on ka põhjus, miks järgneva 8 aasta jooksul ei ilmunud enne Christopher Nolani 2005. aasta "Batman alustab" ühtegi teist osa.

Clooney jaoks tähendas filmi läbikukkumine aga seda, et Hollywoodi silmis polnud ta järsku enam näitleja, kes suudaks kanda suuri filme. 1997. aastal ilmus ka Clooney teine film "The Peacemaker", mida ei võetud ka just väga hästi vastu. Õnneks järgnes halvale aastale kaks rolli filmides, mis teenisid mitu Oscari nominatsiooni.

Clooney on hiljem isegi Batmani rikkumise eest vabandanud, aga me kõik teame, kes on tegelikult süüdi: Joel "Batmani nibud" Schumacher.

3. Emma Watson ja "Harry Potter"

Emma Watson oleks peaaegu olnud see näitleja, keda tunneme ainult ühe filmiseeria poolest või see, kes lahkus filmitööstusest pärast väga edukat seeriat (umbes nagu "Troonide mängu" Jack Gleeson).

Kuigi Emma Watsonil oli "Harry Potteris" üks populaarsemaid rolle ning iga näitleja oleks tahtnud seda endale, polnud see tema jaoks alati lust ja lillepidu. Nimelt oli Potteri filmide viies osa "Fööniksi ordu" tema jaoks nii piinarikas, et nimetas The Maily Mail artiklis kogemust lausa kohutavaks, sest tema elu koosneski võtetel olemisest ja ajagraafiku järgi jooksmist.

Õnneks ei loobunud Watson filmidest, sest alles hiljuti miljardifilmis "Kaunitar ja koletis" osalenud näitleja karjääris on nüüdseks mitmeid eripalgelisi rolle, mida ei saa "Harry Potteriga" isegi võrrelda. Näiteks "My Week with Marilyn", "The Perks of Being a Wallflower", "Noah", "The Colony", "Regression" ja "Ring".

4. Daniel Day-Lewis ja "Viimane mohikaanlane"

Ülim karakternäitleja, kelle metoodiline rolli sisenemise stiil on lausa legendaarne, on nüüdseks näitlemisest loobunud, aga see oleks juhtunud juba palju varem. Michael Manni suurepärane "Viimane mohikaanlane" ("The Last of the Mohicans") oli näitleja jaoks niivõrd mõjuv kogemus, et ta ei suutnud enam isegi pärast võtteid rollist väljuda.

Day-Lewis jäi Nathaniel Poe ehk Hawkeye rolli isegi võtete vahele tekkinud pauside ajal. Ta võttis oma tegelase relva igale poole kaasa ning olevat režissöörile öelnud, et ta ei tea enam, kuidas mitte Hawkeye olla. Võtete lõppedes hakkas näitleja tavaeluga taaskord harjudes kogema hallutsinatsioone ja isegi klaustrofoobiat.

Day-Lewis veetis rolliks valmistumiseks mitu kuud metsas treenides ning läks rolli nii sisse, et harjus ära metsiku eluga. Kahju, et sellise kaliibriga näitleja filmidest loobus.

5. Joaquin Phoenix ja "I'm Still Here"

Joaquin Phoenix kujunes tänu "Gladiaatorile" ning Johnny Cashi eluloofilmile "Walk the Line" üheks Hollywoodi nõutumaiks draamanäitlejaks, kuid otsustas 2008. aastal hakata näiliselt räppariks, kujundades endale seejuures täiesti uue imago nii eraelus kui ka avalikkuse ees. Kõik arvasid, et näitleja on hulluks läinud, sest see, kuidas ta Miami ööklubis räpparina kedagi lõi ja kuidas David Lettermani saates ühe kõige kummalisema intervjuu tegi, jättis mulje, et näitlemisest on nüüdseks loobutud.

Muidugi tuli hiljem välja, et imagomuutus, räppariks hakkamine ja näitlemisest loobumine oli osa tema filmiprojektist "I'm Still Here", mis linastus lõpuks 2010. aastal. Ben Afflecki vend Casey, kes võitis "Manchester By the Sea" eest ka Oscari, tegi dokumentaalfilmi Phoenixi muutusest ning mõlemad väitsid, et see pole filmirolli jaoks, vaid toimub ikkagi päriselt.

Filmi linastumise järel selgus, et see kõik oligi vale ning Phoenixi muutumine oligi osa projektist. Film ei osutunud küll edukaks, kuid ei mõjunud õnneks ka Phoenixi karjäärile hävitavalt, nagu paljud kartsid.

Kõigest kaks aastat pärast kummalise dokfilmi valmimist teenis Phoenix Paul Thomas Andersoni filmi "Isand" ("The Master") eest Oscari nominatsiooni ning on osalenud mitmetes suurepärastes filmides nagu "Immigrant" ("The Immigrant"), "Temake" ("Her"), Andersoni "Inherent Vice", Woody Alleni "Irrational Man" ning hiljutine "Sind polnud kunagi siin".