"Surelikud masinad" tundub olevat läbi ja lõhki Peter Jacksoni film: Fran Walsh, Philippa Boyens ja Jackson kirjutasid stsenaariumi ning produtsentide hulgas on samuti Walsh ja Jackson. Need on täpselt samad nimed, kes seisid "Sõrmuste isanda" edu taga. Ainuke erinevus seisneb selles, et Jackson ei istu seekord lavastajatoolis, vaid sinna suundus hoopis Christian Rivers.

Kes on režissöör Christian Rivers? Ta on olnud Jacksoni koostööpartner alates 1992. aasta filmist "Braindead" ning vastutas näiteks "Sõrmuste isanda" osade eriefektide eest. Ühesõnaga, tal on kogemust efektide ja meisterlike režissööridega.

Mis on Philip Reeve'i "Surelikud masinad"? Eesti omas ulmeajakirjas Reaktor on olemas kena ülevaade kogu raamatuseeriast.

Reaktori üks peatoimetajatest Ove Hillep tegi Kinoveebile ka lühikokkuvõtte.

“Ühel hämaral ja tormisevõitu kevadisel pärastlõunal jahtis London kunagise Põhjamere kuivanud sängis väikest kaevanduslinna.“

Kas saab raamat, mis sedasi algab, olla midagi muud kui vägev? Philip Reeve’ "Näljaste linnade kroonika" esimene raamat "Surelikud masinad" viib lugeja võrratusse munitsipaaldarvinistlikusse maailma, kus tohututel (väidetavalt radioaktiivsetel) tasandikel sõidavad ringi roomikutel linnad, püüdes teisi linnu jahtides ellu jääda. Raamatu (ja sarja) peategelaseks on Thomas Natsworthy, Londoni ajaloolaste gildi kolmanda järgu õpipoiss, kes kistakse vastu tahtmist peadpööritavatesse seiklustesse. Juba oma esmasel kohtumisel noore õnnetu saatusega neiu Hester Shaw’ga, tõmmatakse poiss sõna otseses mõttes jalust ning kokkuvõttes ka tema kodulinnast maha. See aga on alles algus...

Autor on loonud huvitava ning ainulaadse maailma, kust ei puudu ohtlik iidne tehnika, nöök meie tänapäeva popkultuuri suunas ega väikeasumeid jahtivad piraatlinnad. Raamatu tegelased on hästi välja joonistatud ning nende tegemistele on lugejana põnev kaasa elada. Musta huumorit ning peidetud vihjeid võib raamatust küllaga leida.

Oma postapokalüptilises maailmapildis võib raamatut "Surelikud masinad" kõrvutada Miyazaki animefilmidega "Nausicaa" või "Laputa: Castle in the sky". Kindlasti on autori armastus õhusõidukite vastu saanud mõjutust ka Jules Verne’lt.

Raamat on hea. Eks saame aasta lõpus teada, kuidas film välja kukkus.