1. Kenneth Hawks - "Such Men Are Dangerous", 1930

Kenneth Hawksi oli legendaarse režissööri Howard Hawksi ("Scarface", "Only Angels Have Wings", "The Big Sleep") vend, kes jõudis oma lühikese karjääri jooksul valmis teha ainult kolm filmi, sest viimase filmi "Such Men Are Dangerous" võtete ajal juhtus kohutav õnnetus. Lõuna-California rannikul viimaseid stseene filmides hukkus kahe lennuki kokkupõrkes režissöör Kenneth Hawks, režissööri assistent Max Gold, operaatorid Conrad Wells ja George Eeastmen, kaameramehed Otto Jordan ja Ben Frankel, kaks võttegrupi liiget ning mõlemad piloodid. Võtete tarbeks kinnitati kahele lennukile kaamerad, et saaks linti võtta filmi viimased stseenid, kuid kohutavate asjaolude tõttu põrkasid lennukid ookeani kohal kokku. Päästeoperatsiooni käigus leiti kümnest hukkunust üles ainult viis.

Film sai siiski valmis, sest viimane stseen õnnestus uuesti filmida. Õnnetuses hukkunute lähedased kaebasid Fox Film Company kohtusse, kuid kohus otsustas filmistuudio kasuks.

2. Varick Frissell - "The Viking", 1931

Pärast Kanada võtteperioodi lõppemist otsustas produtsent, kaasrežissöör ja seikleja Varick Frissell, et hülgepüügist jutustava seiklusfilmi jaoks on vaja lisamaterjali Labradori jääväljast. Režissöör läks koos väikese meeskonnaga hülgepüügi jaoks mõeldud laevaga SS Viking merele. 15. märtsil jäi laev jääväljale lõksu ning teadmata asjaoludel plahvatas laevas jää lõhkumiseks mõeldud dünamiit. 27 meest suri koos režissööri ja operaatoriga.

Loe õnnetusjuhtumi kohta pikemalt SIIT.

3. Dick Powell - "The Conqueror", 1956

Filmi välivõtted viidi läbi Utah'i osariigis St. George'i inna läheduses umbes 200 km allatuult Nevada rajatisest, kus testiti mitu aastat varem maa all tuumarelvi. Filmi režissöör Dick Powell suri 1963. aastal vähki, näitlejal Pedro Armendáriz tuvastati 1960. aastal neeruvähk ning ta sooritas enesetapu, kui sai teada, et vähk on muutunud ravimatuks. Näitlejad Susan Hayward, John Wayne ja Agnes Moorehead surid 70ndatel vähki tõenäoliselt võtetel saadud kiirituse pärast. Võtetel osalenud 220 näitlejast ja töölisest hagestus vähki 91 ja nendest surid vähki 46 inimest.

4. Claudio Guerrin Hill - "A Bell from Hell", 1973

Hispaania ja prantsuse õudusfilm sai oma nime võttepaigas asunud kellatorni järgi, kuid iroonilisel kombel oli "The Bell from Hell" ka režissööri surma põhjustaja - nimelt kukkus või hüppas mees kellatornist alla. Juan Antonio Bardem lõpetas tema eest filmi, mida praegu tuntakse kui verist kättemaksulugu, milles valesüüdistuste alusel aastaid hullumajas veetnud peategelane maksab kaotatud aja eest kätte tädile ja tema kolmele tütrele

5. Gordon Parks Jr., "Revenge", 1979

Režissöör Gordon Parks Jr., operaator Peter Gilfillian ja veel kaks meeskonnaliiget surid võtete ajal Keenias juhtunud lennuõnnetuses. Gordon Parks Jr. isa oli samuti režissöör, kelle kõige tuntum töö oli blaxploitation film "Shaft" (1971), millele valmis 2000. aastal samanimeline järg Samuel L. Jacksoniga peaosas.

Gordon Parks Jr.-i varasem blaxploitation film "Super Fly"

6. Boris Sagal - "World War III", 1982

Telefilmi võtete ajal astus režissöör Boris Sagal vastu helikopteri sabarootori laba. Ta suri 5 tundi hiljem Portlandi haiglas. Sagali tuntuim teos oli kultusfilm "The Omega Man" Charlton Hestoniga peaosas.

7. H. B. Halicki - "Gone in 60 Seconds 2", 1989

Kõik mäletavad Nicholas Cage'i filmi "Kadunud 60 sekundiga" ("Gone in Sixty Seconds"), aga vähesed teavad, et see oli samanimelise 1974. aasta filmi uusversioon. Algse filmi režissöör H. B. Halicki plaanis ka teist osa ning "Gone in 60 Seconds 2" oli 1989. aastal ka juba produktsioonis. Kahjuks ei saa teine osa kunagi valmis, sest režissöör suri võtete ajal traagilises õnnetuses. New Yorgi osariigi linna Buffalo võtetel plaaniti kukutada ümber veetorn, kuid see varises kokku plaanitavast varem ning tabas telefoniposti, mis omakorda tabas režissööri pead. H. B. Halicki suri koheselt ning igasugused plaanid järje jaoks lõpetati.

8. Sergei Bodrov Jr. - "The Messenger", 2002

Sergei Bodrov Jr. peaks olema tuttav pea igale eestlasele. Ta mängis peaosa hittfilmides "Vend" ("Брат") ja "Vend 2" ("Брат 2") ning lavastas "Vendade" seeriale ka mitte mitteameliku järje "Õed" ("Сёстры"). Kahjuks suri režissöör ja näitleja koos meeskonnaliikmetega filmi "The Messenger" võtete ajal Kolka-Karmadoni kivilaviinis.

Sergei Bodrov Jr. isa tegutseb siiani - hiljuti jõudis kinodesse tema esimene Hollywoodi film "Seitsmes poeg" ("The Seventh Son") Jeff Bridgesi ja Julianne Moore'iga

9. Theo Angelopoulos - “The Other Sea”, 2012

Kreeka filmiajaloo suurkuju Theo Angelopoulos pole oluline ainult kreeklaste, vaid ka kogu maailma filmiloo jaoks. Tema teoseid analüüsitakse filmikoolides, ta võitis Cannes'i 1998. aastal filmi "Eternity and a Day" eest festivali peaauhinna, teda on kiitnud ka USA meisterlavastaja Martin Scorsese. Kahjuks lõppes Theo Angelopoulose elutee väga ootamatult ning tema viimane film "The Other Sea" jäigi lõpetamata. Angelopoulose oli 76-aastane, kui Kreeka võtteplatsi lähistel teed ületades sõitis talle otsa mootorratas, mida juhtis väljaspool tööaega viibinud politseinik. Täiesti juhuslik õnnetus saabus šokina, sest Angelopoulos oli 76 eluaasta juures väga tugeva tervisega ja oleks võinud filme teha veel hea mitu aastat.

10. John Driftmier - "Dangerous Flights", 2013

"Dangerous Flights" on Discovery Channeli reality TV saade, milles piloodid läbivad vahemaid ja marsuute, mis pole kerglennukite jaoks mõeldud. "Dangerous Flights" režissöör ja operaator John Driftmier ning looduskaitsja Dr. Anthony King surid Keenias lennuõnnetuses, kui saate jaoks vajalikku materjali filmides tabas lennuk Keenia mäe idapoolset osa. Arvatakse, et ootamatu tuulehoog sundis lennuki liiga madalale ning piloot ei suutnud enam üles tõmmata.