Reporter ja noor naine üritavad ebausku ja umbusaldust täis üksildases Lõuna-Itaalia väikelinnas saada mõrvarile jälile, kes on tapnud kolm noort poissi. Selle Itaalia filmi režissöör on legendaarne Lucio Fulci.

Režissöör Mary Harroni käe all valminud ja Bret Easton Ellise samanimelise romaani ainetel vändatud verine “Ameerika psühho” ajab kananaha ihule kõigile. Patrick Bateman on kena, moodne ja jõukas. Ta tundub peaaegu täiuslik. Ainus tilk tõrva meepotis on see, et Batemani näol on tegemist sarimõrvaiga, kelle silm ka ei pilgu, kui ta kellegi ära tapab.

Tüüpiline Tobe Hooperi film, mis on sarnane “Teksase mootorsaemõrvadele” (“The Texas Chainsaw Massacare”, 2003), kuid on oluliselt parem. Neli teismelist jäävad lõbustusparki lõksu ja neid hakkab ükshaaval jahtima kohutav mõrvar.

21. oktoobril 1994. aastal läksid Burkitsville’i linnakese juures asuvasse metsa kolm filmindust õppivat tudengit. Noorte eesmärgiks oli vändata põnev dokfilm rohkem kui 200 aastat inimesi hullutanud legendist ehk süngetes metsades pesitsevast Blairi nõiast, kes sööb lapsi. Mis sa arvad, mis noortest sai?

Pennsylvania provints. Öö. Haudadest tõusevad surnud. Nende eesmärk? Leida inimesi, keda süüa. Samal ajal põgeneb käputäis reisil olevaid inimesi ühe väikese perekonna majja. Peagi piiravad zombid maja ümber. Öö on pikk. Tegemist on legendaarse kultusfilmiga, mille režissööriks on ei keegi muu kui kahjuks meie hulgast juba lahkunud George A. Romero.

Peale Annie Grahami ema surma hakkavad naise vaikses kodumajakeses toimuma üleloomulikud asjad, mis seavad ohtu ta lähedased. Päev päeva järel tulevad ilmsiks eriti õudsed peresaladused. Annie proovib päästa oma pere ja murda needus.

Jay on 19-aastane neiu, kelle elu sisuks võiks olla kool, kutid ja kihvtid nädalavahetused järve ääres. Ühel hetkel hakkab tüdruk nägema luupainajaid. Teda valdab tunne, et keegi või miski jälitab teda. Ohu lähenedes peavad Jay ja tema sõbrad leidma mooduse põgeneda õuduse eest, mis on neist alati vaid paar sammu maas.

Aoyama on jõukas mees, kelle naine suri seitse aastat tagasi. Ta elab oma pojaga ja tunneb ühel päeval vajadust uue küljeluu järele. Ta korraldab selleks rolliproovi, kus naiivitarid üritavad saada rolli filmi, mida tegelikult ei eksisteeri. Aoyamale jääb silma aga noor Asami. Noor tüdruk, kes tundub süütuke, kuid Aoyamal pole aimugi, milline õudus peitub Asamis tegelikult.

Filmi keskmes on kõrvuni armunud Chris ja Rose. Nende suhe on aga seal maal, et Rose tahab oma vanematele Chrisi tutvustada. Kui noorpaar nädalavahetuseks Rose’i ema ja isa uhkesse maakoju saabub, arvab Chris, et Rose’i vanemate ülilahke olek on tingitud närvilisest suhtumisest oma tütre mustanahalise peika vastu. Sooja vastuvõtuga alanud nädalavahetusest saab aga täielik põrgu.

Üks suurepärasemaid filme vampiiridest, mis on valminud režissöör Abel Ferrara käe all. Ferrara kujutab oma linateoses kahtlast ususekti, mis tekitab inimestes sõltuvust ja viib nad põhja nagu püramiidiskeem. Lili Taylor kehastab üksildast tudengit, kes seikleb New Yorgis ja keda hammustatakse ning kes on sunnitud peale seda hammustama kedagi teist.

Halloween 1963: 6-aastane Michael Myers tapab oma lapsehoidja. Järgnevad aastad veedab ta psühhiaatriahaiglas dr. Loomise (Donald Pleasance) järelvalve all. 30 oktoober 1978: dr. Loomis sõidab koos põetajaga haiglasse, kus Michael Myers elab. Kohale jõudes selgub, et kõik vaimuhaiged on lahti pääsenud. Sellal kui Loomis asja uurib, võtab Myers auto ja põetaja ning põgeneb. Ta peidab end oma vanemate majja ja alustab Halloweeniööl tapmist. Filmi režissööriks on ei keegi muu, kui meisterlik John Carpenter.

Seda filmi kirjeldatakse, kui brittide versiooni Hitchcocki õudukast “Psühho” (“Psycho”, 1960). Mis filmis juhtub? Lapsepõlves kannatas Mark Lewis oma teadlasest isa lausa psühhopaatlike eksperimentide käes. Nüüd on Mark aga pealtnäha normaalne inimene. Tegelikult peitub temas aga koletuslik mees, kes tapab naisi ja filmi neid kaameraga.

Politseinik Howie reisib väikesele Šoti saarekesel, et uurida noore tüdruku kadumise müsteeriumit. Saarel olles avastab seersant Howie, et kohalikud on tema suhtes väga ebaviisakad. Nad ei taha teda aidata. Lisaks ilmneb, et saare elanikud on paganad ja jälgivad iidseid rituaale, mis aitab neil kindlustada järgmise aasta saagi edukuse. Mis edasi juhtub? Vaata filmi ja saad teada.

Hiilgav ja kuulus kirurg Génessier põhjustab liiklusõnnetuse. Tema tütre nägu saab kohutavalt moonutada. Nii hullusti, et neiu peab maski kandma. Kohutava süütunde all läheb arst hulluks. Ta asub oma abilisega röövima noori naisi, eemaldades nende näod ja üritades neid oma tütrele siirdada.

Pärast üht kehalise kasvatuse tundi algab Carrie White'il esimest korda menstruatsioon. Tema usuhull ema pole sellistest teemadest kunagi rääkinud. Tüdruk hakkab paanitsema. Kaasõpilastelt pole samuti abi loota: nad näevad järjekordset võimalust arglikku tüdrukut narrida. Kui nad vaid teaks, et Carriel on telekineetilised võimed, mida ta on aastate jooksul arendanud ja varjanud. Lõpupeol katkeb tema kannatus. Carrie päästab oma võimed valla ja asub oma piinajatele kätte maksma.

Jodie Foster kehastab FBI kollanokast agendi Clarice Starlingut, kes hakkab tegema koostööd kurikuulsa psühhopaadist sarimõrvariga Hannibal Lecteriga, keda kehastab meie aja parim näitleja Sir Anthony Hopkins. Osav inimsööjast psühhiaater Lecter ei tee mängu aga sugugi lihtsaks.

Film räägib üksikemast Ameliast ja tema kuueaastasest pojast Samuelist, kes vaevlevad raskuste käes. Amelia ei saa magada, sest laps on agressiivne ja ehitab pidevalt erinevaid relvi, võitlemaks koletisega kapis. Lähenemas on ka poja sünnipäev, mis on ühtlasi Amelia mehe surmaaastapäev. Ühel õhtul pannes oma poega magama, loeb naine lapsele unejutuks lasteraamatut "Mister Babadook". Valla pääseb täielik põrgu.

Kirjanik Jack Torrance otsustab minna majavalvuriks üksikusse mägihotelli Colorados. Ta soovib koguda materjali oma uue romaani jaoks. Kaasa lähevad ka mehe naine ja poeg. Ühel hetkel keerab Torrance ära ja hakkab naist ja last kirvega taga ajama. Lisaks elavad majas vaimud, mis muudavad niigi õudusliku sündmusteahela veel hullemaks.

Film räägib lapsehoidjast, kes võtab oma hoole alla kaks last üksikus maahäärberis. Majas on aga kummitused, kelle tõttu hakkavad toimuma kõiksugused õudused.

Ameeriklannast tantsija Susy Banyon reisib Euroopasse, et liituda kuulsa Freiburgi tantsuakadeemiaga. Ta soovib lihvida oma tantsuoskusi. Banyon üritab kiirest kohaneda balletikooli ja selle asukatega. Teda häirivad aga kummalised hääled ja veidrad sündmused, mis hoones aset leiavad. Ta avastab peagi, et tantsukool on kõigest variasutus palju hirmsamale organisatsioonile.

Filmist on valminud ka uusversioon.

Arhitekt Walter Craig näeb pidevalt õudusunenägusid ühest majast, ühest toast ja selles olevatest inimestest, keda ta ei tunnegi. Eliot Foley pakub Walterile tööd ja kutsub ta oma maamajakesse. Sinna jõudes taipab mees, et tema luupainajad on muutunud tõeks.

Kes ei teaks Norman Batesi? Noor Marion Crane varastab ülemuse tagant 40 000 dollarit. Ta põgeneb rahaga California suunas. Teel olles peatub ta Batesi motellis, mille omanik Norman Bates (Anthony Perkins) ta lahkelt vastu võtab. Norman on rahulik ja vaikne mees, kes ei ole suutnud oma ema kontrolli alt vabaneda. Ta kuulab igas asjas tema sõna. Juhtuma hakkab midagi õõvastavat.

Noort tüdrukut vaevab deemon. Tema meeleheitel ema otsib kiriku abi. Kohale kutsutud noore preestri usk pole piisavalt tugev, sest ta ema võitleb samal ajal surmava haigusega. Appi tõttab isa Merrin ja koos üritavad nad tüdrukut Merrini vana vaenlase käest päästa, enne kui on liiga hilja.

Hirmulugu noorest Rosemaryst ja tema abikaasast Guyst. Noored kolivad uude korterisse New Yorgis. Nad tutvuvad seal oma uute naabritega. Castevetid on tore vanapaar ja Guy veedab nendega üha rohkem aega koos, samal ajal kui Rosemary hakkab nägema veidraid unenägusid ja kuuleb kummalisi hääli. Peagi jääb naine rasedaks ja üritab lämmatada endas tekkivat kahtlust, nagu oleks tema rasedus mingil hämaral moel seotud tema uue korteri ja uute naabritega.

Kunstirestauraator John Baxter ja tema naine Laura kolivad pärast oma noore tütre uppumissurma Veneetsiasse. Nad töötavad seal ühe vana kiriku kallal, et traagilisest kaotusest toibuda. Paar kohtub Veneetsias kahe kummalise vana õega, kellest üks on pime selgeltnägija, kes väidab, et suudab luua kontakti nende surnud tütrega. Laura on asjast huvitatud, kuid John keeldub täielikult. Peagi hakkab John aga nägema reaalseid nägemusi oma tütrest Veneetsia tänavatel, kandmas sama punast vihmakuube, mis tal surmapäevalgi seljas oli.

Allikas: The Guardian.com, Filmiveeb.ee