Thomas Sean Connery sündis Edinburghis 1930. aastal. Tema ema oli koristaja ja isa pidas veoautojuhi ametit. Suure osa oma palgast jõi Connery isa maha.

Connery esimeseks voodiks oli riidekapi alumine sahtel. Samas polnud see sellel ajal sugugi mitte ebatavaline, et pisikesed lapsed magasid riidekapi sahtlis. Korteris, kus Connery oma lapspõlve veetis, polnud sooja vett ega elektrit. Conneryl oli ka vend Neil, kes oli temast kaheksa aastat noorem.

Rajooni, milles Connery elas, kutsuti tuhande haisu tänavaks, sest läheduses asusid paberivabrikud ja pruulikojad.

Connery sõnul oli tema perekond väga vaene. Samas nendib mees, et kuna kõik ümberkaudsed olid ka vaesed, ei võrreldud end teistega. Kui Connery oli laps, oli tema hüüdnimeks Tommy. Teismeeas kutsuti teda aga Big Tamiks. Kui Connery oli 12-aastane, jättis ta kooli ja asus piimapoisina raha teenima. Palk oli üks naelsterling nädalas.

Kolm aastat teenis Connery ka kuninglikus mereväes, kuid mees saadeti maohaavade tõttu erru. Mereväes teenides lasi Connery endale teha ka paar sentimentaalse väärtusega tätoveeringut, millest ühel on kirjas “Mum and Dad” ja teisel seisab “Scotland Forever”.

Peale mereväge pidas Connery igasuguseid ameteid. Näiteks töötas ta elupäästjana, müüriladujana, modellina ja poleeris kirste.

Connery oli füüsiliselt võimekas juba noorest east saati. Ta hakkas tegelema kulturismiga, kui oli vaid 18-aastane. Connery võttis osa isegi härra universumi võistlusest, kus jäi kolmandale kohale. Lisaks muule mängis Connery märkimisväärselt hästi jalgpalli. Teda märkas üks Manchester Unitedi jalgpallur ja pakkus Conneryle võimalust liituda meeskonnaga. Connery keeldus aga pakkumisest, sest oli 23-aastane ja pidas end alustamiseks liiga vanaks.

Connery esimene näitlemisega seotud töö oli lava taga. Ilmselt sealt sai mees teatripisiku külge ja ta kandideeris ühe väikse rolli jaoks, mis leidis aset Drury Lane’i teatris Londonis. Sellest hetkest alates hakkas ta püsivalt kasutama nime Sean Connery.

Aastate jooksul pakuti Conneryle järjest paremaid rolle. Lõpuks jõudis ta isegi peaosani. Samal ajal sai ta tuttavaks ka näitleja Michael Caine’iga. Neist said eluaegsed sõbrad.

Kuna näitlejapalgast oli raske ära elada, töötas Connery lisaks ka lapsehoidjana. 1950. aastatel mängis Connery paljudes Briti telesarjades ja filmides. Connery läbimurre oli aga James Bondi roll. Vaevalt oskas keegi sel ajal arvata, et filmi saadab meeletu edu ja sellest vändatakse veel mitmeid osi. Kuna Connery hakkas ka noorest east kiilanema, kandis ta filmides tupeed.

Bondi looja, kirjanik Ian Fleming polnud alguses Conneryst Bondi rollis eriti vaimustatud. Flemingu sõnul polnud Connery üldse selline Bond nagu ta oma vaimusilmas ette kujutas. Kirjaniku arust nägi Connery välja nagu suurt kasvu kaskadöör. Õnneks veenis Flemingu naine kirjanikku, et Connery on just õige mees rolli jaoks.

Bondi aastate vältel kohtus Connery ka Diane Cilentoga, kellega ta sai poja, kellele pandi nimeks Jason. Connery ja Cilenton lahutasid oma abielu 1973. aastal. Kaks aastat hiljem abiellus Connery Micheline Roquebrune’iga, kellega ta elab tänaseni.

Ühel hetkel sai Conneryl villand, et teda nähakse ainult Bondiga. Ta jättis Bondi filmid selja taha ja hakkas koostööd tegema nimekate režissööridega nagu Alfred Hitchcock ja Brian De Palma.

Näiteks filmis “Äraostmatud” (“The Untouchables”, 1987) kõrvalosa mängimise eest sai Connery Oscari. Lisaks mängis ta Indiana Jones’i filmides ja linateoses “Jaht punasele oktoobrile” (“The Hunt for Red October”, 1990).

Vabal ajal meeldib Conneryle golfi mängida. Ta on sellest isegi niivõrd vaimustatud, et omas Prantsusmaal 20 aastat mõisa, sest plaanis sinna golfiraja ehitada. See jäi aga ehitamata ja Connery müüs mõisa sakslasest kinnisvaraarendajale, kes mehe unistuse teoks tegi.

Ametlikult läks Connery näitlemisest pensionile 2003. aastal, kui linastus film “Liiga” (“The League of the Extraordinary Gentlemen”).

Nüüd, olles 87-aastane, käib Connery harva avalikel üritustel. Vahel võib teda kohata New York City tänavail. Tavaliselt on tal kaasas ka saatja, kes meest vajadusel abistab.

Allikas: The Vintage News.com