Programm on koostatud eesmärgiga tutvustada publikule nii Ida-Virumaa folkloori, Eestimaa unustatud paiku, märkimisväärseid karaktereid, kaevurikultuuri ja eksperimentaalset filmikunsti eksperimentaalses keskkonnas.

Filmilinastused toimuvad umbes 30 meetri sügavusele maa alla ehitatud kinosaalis, kuhu viib kaevurirong ja kuhu ilma kiivrita kedagi ei lubata. See on kultuurikogemus, mida pakub üksnes Ida-Virumaa tööstuslik eripära.

Filmiprogrammis on 12 seanssi, mis annavad vaatajale võimaluse elada kaasa omanäolistele ja vähenähtud lugudele Ida-Virumaa olemust võimendavas keskkonnas. Selle piirkonna ja Nõukogude Eesti töötegijate eluolu demonstreerib kolmest filmist koosnev Eesti dokumentalistika varamu programm. Narva linna elanike ühiselt veedetud argielu näitab Birgit Rosenbergi lühidokumentaal "Gerassimovi naised". Marianna Kaadi "Auk nr 8" tegevus keerleb ühe Ida-Ukraina perekonna ja piirkonna illegaalsete söekaevurite ümber. Suurbritannia kaevurite lood on imeliselt kokku kogutud Bill Morrisoni filmi "Kiidulaul kaevuritele" ("The Miners’ Hymns"), mille vaatamiseks kõige õigem koht ilmselt ongi maa all ja kaevurijopesse mässituna.

Vähetuntud või kadunud paiku näeb Eeva Mägi lühidokumentaalis "Lembri Uudu" või Aljona Suržikova lavastatud lennujaama laienemisele kaotatud aiamaadest rääkivas "Suur-Sõjamäes".

Eksperimentidele ja loova energia õnnistamisele on pühendatud Mägede Hääle ühe peaesineja Psychoterrori ja bändi laulja Freddy Grenzmanni jõuliseid karaktereid portreteeriv dokumentaal "Enam kui elu". Psychoterrorile omast ettearvamatut katsetamislusti võib näha ka uue Eesti animatsiooni seansil ning Eesti filmiklassika psühhedeelses tippteoses "Värvilised unenäod". Need on filmid, mis suudavad maa peal toimuva pärast kaevanduskogemust põnevamasse perspektiivi panna.

Linastused toimuvad Mägede Hääle festivali, Kaevandusmuuseumi ja Sõpruse kino sõbralikus koostöös. Maa-alustele seanssidele saab lunastada pileti kuue euro est ning lisaks anname pähe ka turvalise kiivri ja selga sooja jope. Kaevanduse niisketes tingimustes on soovitatav viibida kinniste jalanõude, pikkade pükste ja paksemate riietega. Kino saab vaatajaid varustada ka pleedidega.

Festivalil esineb tänavu kahel päeval ka üle 40 live-artisti ning DJ ja korraldatakse ekskursioone Ida-Virumaa eksootilistesse paikadesse.

Festivali Mägede Hääl 2018 toetajad on Eesti Kaevandusmuuseum, Integratsiooni SA, Kultuuriministeerium, Eesti Liinirongid AS, Kultuurkapital, Hasartmängumaksunõukogu, Purtse Pruulikoda, Amserv, Repo Vabrikud, Kino Sõprus, Ellington ja Toila vald.

Kaevanduskino "Rahvaste sõprus" ajakava:

6. juuli

17:00 Lembri Uudu (Eesti, 2017)
18:00 Enam kui elu + kohtumine tegijatega (Eesti, 2018)
20:15 Värvilised unenäod (Eesti, 1974)
22:00 Eesti dokumentalistika varamust: Eldoraado (1971) / Lasnamäe (1985) / Šurale (1990)

7. juuli

11:30 Suur-Sõjamäe (Eesti, 2013)
13:00 Eesti dokumentalistika varamust: Eldoraado (1971) / Lasnamäe (1985) / Šurale (1990)
14:30 Gerassimovi naised (Eesti, 2017)
15:30 Värvilised unenäod (Eesti, 1974)
17:00 Uus Eesti animatsioon: Hukule määratud (2018) / Briljantsuse demonstratsioon neljas vaatuses (2018) / Maasikaõgijad (2018)
18:15 Auk nr. 8 (Eesti & Ukraina, 2010)
20:00 Kaevurifilmide klassika: Kiidulaul kaevuritele (The Miners' Hymns, Suurbritannia, 2010)
21:30 Enam kui elu (Eesti, 2018)