Mängu- ja dokumentaalfilmi piiri rikkuv linateos, mille tegelased avastavad ebatavalisel viisil oma keha ja seksuaalsust, soovides ületada hirmu füüsilise läheduse ees, on jaganud kahte lehte isegi kriitikud.

„Piinlik,” kirjutas The Guardian. „Algusest lõpuni haarav tour de force,” oponeeris The Hollywood Reporter.

Rumeenlanna Adina Pintilie filmi kangelased Laura, Tomas ja Christian lubavad kaameral piiluda oma sisemaailma varjatud soppidesse - hirmude sisse. See on omamoodi alternatiivne terapeutiline teekond, aja jooksul kehadesse ladestunud psüühilistest traumadest, ühiskonna poolt seksuaalsusele seatud piirangutest ja tabudest ning kehade objektistamisest tulenevast süüst vabanemise raviseanss.

Film ei ole soovitatav alla 18-aastastele.

Ruth Bader Ginsburg aktsioonis.

Kokku on 15.-17. augustini Athena keskuses ekraanile jõudvas Tartuffi dokumentalistikakavas kolm linateost. Julie Coheni ja Betsy Westi „RBG” jutustab 85-aastasest USA ülemkohtu kohtunikust Ruth Bader Ginsburgist, kellest sai 1970ndatel tuntumaid võrdõiguslikkuse eestkõnelejaid ja 2000ndatel juba tõeline popkultuuri fenomen - tätoveeringute, T-särkide, halloween’i kostüümide ja internetimeemide ammendamatu inspiratsiooniallikas. Sügisel tuleb välja ka mängufilm, milles Ginsburgi kehastab Felicity Jones.

Hollandlase Jeroen van Velzeni „Sõit läbi Tansaania” on läbilõige selle Aafrika riigi ühiskonnast, nähtuna läbi rongiakna, kolme reisija pilgu kaudu. Vaataja ees avanevad rassiliste, sooliste ja etniliste erinevustega seotud mured ja sallimatus, mis igas ühiskonnas täpselt samamoodi inimesi painavad ja uusi algusi otsima kannustavad. Tribeca filmifestivalil võitis linateos parima operaatoritöö auhinna.

Sõit läbi Tansaania.

Filmid juhatavad sisse oma ala eksperdid ja sissepääs on prii.

PÖFFi armastusfilmide festival Tartuff leiab tänavu aset 13.-18. augustini, kui Tartu Raekoja plats muutub taas Eesti suurimaks vabaõhukinoks. Kokku jõuab kuue päeva jooksul hiiglaslikule väliekraanile 11 armastusest kõnelevat filmi ja osaleda saab arvukatel eriüritustel.

Täpsemalt vaata www.tartuff.ee.