Kokku jõuab 13.-18. augustini aset leidva Baltikumi suurima vabaõhufilmifestivali väliekraanile 11 mängufilmi, millest kahe autorid saabuvad ka Tartusse.

2014. aastal filmi "Parandusklass” eest Tartuffil publikuauhinna võitnud Ivan I. Tverdovski naaseb oma verivärske filmiga "Hüppaja”, mis on kolmas osa tema Vene elu anomaaliate triloogiast. Filmi peategelaseks on lastekodus üles kasvanud lihtsameelne noormees, kes ei tunne valu ja kellest tema lihane ema teeb seda omadust ära kasutades kuritegeliku jõugu liikme. Autorile iseloomulikult kusagil tegelikkuse ja fantastika piirimail kulgeva loo diagnoos ei ole ühiskonna hetkeseisu suhtes just kõige lootustandvam.

Film võitis kuu aega tagasi nimekal Karlovy Vary filmifestivalil eripreemia ja kuulub vaieldamatult tänavuste kõige huvitavamate Vene linateoste sekka.

Enne linastust saab Tverdovski kätte ka neli aastat tagasi Tartus võidetud auhinna, milleks on Mati Karmini skulptuur "Suudlevad tudengid”. Lisaks Tverdovskile juhatab filmi sisse naispeaosatäitja Anna Slju.

Kuidas võtab maailm vastu iseseisvasse ellu astuva kurttumma noormehe, kujutab Maria Solruni draama "Adam”, mida tutvustavad Tartus režissöör ise, peaosatäitja Magnús Mariuson ja operaator Joanna Piechotta. Islandilt pärit Solrun töötab Saksamaal, tema poeg Magnús aga Soomes. Tähelepanelikumatele filmisõpradele peaks viimane tuttav ette tulema ka Eesti filmidest "1944” ja "Sangarid”.

"Adam” esilinastus menukalt tänavusel Berliini filmifestivalil noortefilmide programmis.

Kahe ema – kasu- ja kunagi lapsest loobunud pärisema – pingeline võitlus kümneaastase tütre pärast on keskmes itaallanna Laura Bispuri filmis "Minu tütar”, mida on kiitnud ka mõjukad väljaanded Variety ja The Hollywood Reporter.

Gabriela Pichleri filmis "Amatöörid” torpedeerivad kaks immigrandist koolitüdrukut Rootsi provintsilinna juhtide jõupingutusi näidata, kui ilus on elu nende linnas. Tragikoomiline linateos võitis tänavusel Göteborgi festivalil parima Põhjamaade filmi auhinna.

Vastu tulles vaatajate soovidele toob Tartuff veel kord ekraanile eelmise PÖFFi absoluutse publikulemmiku, Hollandi lavastaja Mike van Diemi filmi "Tulbid, au, armastus ja jalgratas” – loo hollandlasest, kes väntab jalgrattal Itaaliasse ja üritab sõnakestki keelt oskamata võõras kultuuris kohaneda.

Kogu perele sobib vaatamiseks austraallase Kriv Stendersi film "Punane Koer: tõeline sõber”, mille peategelaseks on Austraalia kõige kuulsam koer.

Lastele mõeldes on Tartuff arhiivist välja otsinud Rao Heidmetsa filmi "Kallis härra Q”, milles kaks poolõde, kes näevad teineteist esimest korda elus, varastavad vanadekodust nende ühise vanaema. Film on valminud Aino Perviku samanimelise raamatu põhjal ja selle esilinastusest möödub tänavu 20 aastat. Athena keskuses aset leidva seansi juhatab sisse režissöör Rao Heidmets.

Tartuffi avab tavatu filmikontsert "Põhjavaim. Eesti filmi maastikud”, kus ligemale 400 Tartumaa lauljat esitavad tuntud kodumaiseid kooripalu, taustaks meie filmidest pärit maastikud. Festivali keskmes on tänavu kirjanduse teema, mis on kummarduseks Tartule kui UNESCO kirjanduslinnale.

Sissepääs kõigile Tartuffi seanssidele on prii.

Festivali arvukad eriüritused kuulutab Tartuff välja lähiajal.

"Hüppaja”

"Adam

"Minu tütar”

"Amatöörid"

"Tulbid, au, armastus ja jalgratas"

"Punane Koer: tõeline sõber"