"Star Warsi" saaga kolmandal triloogial läheb tegelikult väga hästi. 2015. aasta "Star Wars: Jõud tärkab" teenis üle kogu maailma üle 2 miljardi dollari, seejärel ilmunud lisaosa "Rogue One: Tähesõdade lugu" ja eelmisel aastal linastunud VIII episood "Star Wars: Viimased jedid" teenisid samuti kenasti üle miljardi dollari.

Vaeslapse rolli jäi aga selle aasta maikuus kinodesse jõudnud probleemne "Solo: Tähesõdade lugu", mis valmis 275 miljoni dollariga, kuid on tagasi teeninud kõigest 391.6 miljonit dollarit. Seda loetakse praegu ka Disney alla kuuluva Lucasfilmi suurimaks läbikukkumiseks.

Kõik "Star Warsi" filmid on olnud kodupubliku seas väga edukad (v.a "Solo: Tähesõdade lugu") ning sama saab öelda ka Euroopa kinodes teenitud kasumi kohta, kuid Hiinas on filmid alati väga ebaedukad olnud. Samas suutis näiteks kriitikutelt peksa saanud "Warcraft: Algus" just tänu Hiinale kasumisse jääda ning järgmisel nädalal Eesti linastuv "Meg" on juba praegu Hiinas väga edukas. Miks ei ole seda "Star Warsi" filmid?

"Rogue One: Tähesõdade loos" kaasa teinud, kuigi rohkem "Ip Man" filmiseeria poolest tuntud Donnie Yeni sõnul on põhjus väga lihtne. Nimelt ei kasvanud Hiina publik üles koos "Star Warsi" filmidega.

"Sellest on väga kahju", ütles Yen filmiportaalile JoBlo antud intervjuus. "Hiina publik ei kasvanud nende filmidega üles, mistõttu need filmid seal ka ei tööta."

"Marveli filmidest on palju lihtsam aru saada, "Star Warsi" puhul peab aru saama tervest universumist, aga Marveli filmidega kaasas käivad kostüümid, muusika, iidolid ja staarid on palju sarnasemad sellele, millega Hiina publik on harjunud".

Teine põhjus seisneb Yeni sõnul ka selles, et USA filmitegijad ei analüüsi, mis Hiinas töötab, aga Hiina filmitegijad just seda teevadki. Lääne filmid ei saagi Aasia turul töötada, kui sealne publik nende vastu midagi ei tunne, aga Hiina filmitööstus üritab kogu aeg USA turule laieneda.

Seda näitab ka see, et Hiina korporatsiooni Wanda Group allüksus on näiteks tuntud USA kinokett AMC Theatres, mille allüksus on omakorda Nordic Cinema Group, kuhu alla kuulub ka Forum Cinemas. Wanda all on ka veelgi tuntum filmistuudio Legendary Entertainment.

Seitsmel Marveli filmil on olnud Hiinas paremad avanädalavahetuse numbrid kui seni edukaimal "Star Warsi" episoodil "Star Wars: Jõud tärkab". Nii "Tasujad: Igaviku sõda" kui ka "Tasujad: Ultroni ajastu" kuuluvad kõige edukaima avanädalavahetuse poolest Hiina kinoedetablite tippu.