“Leedu ja Läti filme jõuab Eesti kinolevisse väga vähe ja seetõttu on meil ülimalt hea meel, et juba teist aastat on võimalik Eesti Vabariik 100 raames teha kingitus ning tuua vaatajateni Baltimaade kinokunst. Veel enam teeb rõõmu see, et meie endi filmid linastuvad samaaegselt ka Lätis ja Leedus,” kommenteeris Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp.

Selle aasta filmipäevade programmi kuulub Läti Vabariik 100 raames valminud „Paradiis ‘89“ (rež. Madara Dislere), Leedu dokumentaalfilm „Ruta“ (režissöörid Ronaldas Buozis, Rokas Darulis), mis räägib Leedu kõigi aegade edukaimast noorest ujujast Rūta Meilutytėst. Vaatajateni jõuavad ka rahvusvaheliselt tunnustatud mängufilmid “Mängur” (rež. Ignas Jonynas, Leedu) ning “Modris” (rež. Juris Kursietis, Läti). Mõlemad filmid on kandideerinud ka parima võõrkeelse filmi Oscarile. Leedu esitas filmi „Mängur“ võistlustulle 2014. aastal, Läti film „Modris” esitati 2015. aastal. Linastustel on kohal ka filmitegijad, kes oma filmidest lähemalt räägivad ja vaatajate küsimustele vastavad.

Filmipäevad toimuvad samaaegselt Vilniuses ning Riias, kus Eesti filmidest linastuvad “Minu näoga onu” (rež. Andres ja Katrin Maimik), dokumentaalfilm “Nõukogude hipid” (rež. Terje Toomistu) ning “November” (rež. Rainer Sarnet). Filme esitlevad näitleja Rain Tolk, režissöör Andres Maimik ning produtsent Liis Lepik.

Balti filmipäevad toimusid esimest korda 2017. aastal, kui kolme riigi koostöös, juubeliaasta eel, üritus ellu kutsuti. Filmipäevad osutusid väga edukaks ning publiku huvi naaberriikide filmide vastu oli suur.

Filmid linastuvad eesti- ja ingliskeelsete subtiitritega.

Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal tähistatakse taasiseseisvumise aastapäeva suvise peonädalaga, mis toob Eesti inimesed ja nende sõbrad kokku suurtele ühisüritustele. EV100 suvine peonädal algas 17. augustil esimese Eesti üldluulepeoga Rakveres ja lõpeb 25. augustil muinastulede ööga üle Eesti. Enam kui 200 suure suvise peonädala sündmust leiab www.ev100.ee.