Igasuguse enda ümber kerkinud poleemika suudab ta aga kiirelt vaigistada oma võlu ja omapärase huumorimeelega. Üks lugu Nicholsoni minevikust muutis aga tema isiksust, ulatudes sügavale tema isiklikku ellu. 37-aastasena sai ta nimelt teada saladusest, mida hoiti tema eest terve ta senise elu.

1974. aastal avastas ta, et tema ema Ethel May Nicholson ei olnudki see, kes ta väitis end olevat. Ta kasvatas Jacki üles koos oma abikaasa Johniga. Jacki teadmine tema tegeliku ema identiteedist tuli talle kui välk selgest taevast. Tegelikult oli selleks June ehk naine, kes, nagu Jack seni teadis, oli tema õde.

See tähendas, et Ethel oli tegelikult tema vanaema ja tema “õde“ Lorraine tema tädi. Tõeliselt iroonilisel moel sai Nicholson sellest teada ajakirja TIME reporteri käest, kes avastas tõsiasja, uurides persooniloo jaoks mehe tausta.

Tolle hetkeni oli tema üleskasvamine olnud suhteliselt stabiilne ja rahuldav. John töötas kaubanduskeskuses ja Ethelil oli ilusalong New Jerseys, kus noort Jacki ümbritsesid alati naised.

1937. aastal New Jerseys sündinud Jacki peeti ilusalongi klientide seas „suurepäraseks“, ütles tädi Lorraine 2003. aastal ajalehele The Guardian. „Ja nii algas elu, mis kulges ümbritsetuna imetlevatest naistest, nagu see oli mõeldud jätkuma".

Toona 37-aastane Nicholson võttis ise paljastust kerge südamega või vähemalt tundus võtvat. Teadaolevalt kommenteeris ta seda tavapärasel muretul ilmel: „Ma ütleksin, et see oli päris dramaatiline sündmus, aga see ei olnud midagi, mida ma nimetaks traumeerivaks… Ajal, mil ma sain teada, kes oli mu ema, olin ma psühholoogiliselt päris välja kujunenud. Ja ausalt öeldes tegi see minu jaoks mõned asjad palju arusaadavamaks. Kui midagi, siis ma olen tänulik.“

Taolist rahu võib osaliselt seletada erinevate sündmustest pungil suhetega. Tema kõige kauem püsinud partnerlus oli koos näitlejanna Anjelica Hustoniga, kuid see lõppes pärast seda, kui temast jäi lapseootele Rebecca Broussard, kes oli mehest aastaid noorem.

The Guardian kirjeldab, et Nicholsoni ja Hustoni 17 aasta pikkune romantika sai järsku otsa, kui Huston läks Nicholsoni Paramounti kontorisse, kus mees murdis parasjagu pead oma ebaõnnestunud filmi "The Two Jakes" üle ja peksis mehe vaeseomaks.

Nicholsonil on olnud nii loomingulisi kui ka isiklikke kriise, kusjuures need kaks segunevad tihti. See on ka mõistetav, sest ta näeb oma tööd kui autobiograafiat. Mehe sõbrad ja kriitikud on teda tihti sidunud tema lavarollidega. Mõnede jaoks on ta aga surev tõug, üks viimastest Hollywoodi playboydest Ta jagab seda elustiili oma lähedase sõbra, legendaarse Warren Beattyga.

Ajalehele antud kommentaaris annab režissöör Mark Cousins karmi hinnangu Nicholsonile ja tema pärandile, öeldes, et temas on teatav eneseimetlus ja seksuaalne agressiivsus, aga ei grammigi haavatavust.

„Ja see, mida ta on teinud, on väga nutikas. Ta on istutanud end Hollywoodi ökosüsteemi, kus tal on lubatud olla mõnitav, kiimaline ja süsteemi vastu ning nad armastavad teda selle eest.“

Kuigi Cousinsi hinnangut ei jaga paljud, võtab see kokku idee Nicholsonist kui anakronismist tänapäeva turul. Tuleb siiski märkida, et Cousins tunnistab tema andeid näitlejana ja isegi täna, pikka aega pärast Nicholsoni teatatud pensionile jäämist, on tal austajaid terve armee jagu.

Allikas: The Vintage News