Kui oled Viaplay kasutaja

1. “Salajased paberid” (2017)

Auhinnatud režissööri Steven Spielbergi filmis „Salajased paberid“ teeb kaasa tõeliselt võimas näitlejate plejaad, kelle hulka kuuluvad ka Oscari-võitjad Meryl Streep ja Tom Hanks. 1971. aasta juunis asusid New York Times, Washington Post ja USA suurimad ajalehed vapralt kaitsma sõnavabadust ning avaldasid nn Pentagoni paberid, kajastades valitsuse saladuste ulatuslikku kinnimätsimist, mis kestis 40 aastat ja millega oli seotud neli USA presidenti.

Washington Posti Katherine Graham (Streep), riigi esimene naissoost ajalehekirjastaja, üritas oma rolliga alles harjuda. Ben Bradlee (Hanks), ajalehe ettearvamatu ja sihikindel peatoimetaja, katsus raskustesse sattunud kohaliku ajalehe positsiooni aga tugevdada. See üllatav duo pidi jõud ühendama ning võtma vastu julge otsuse toetada New York Timesi ja astuda vastu Nixoni administratsiooni enneolematule katsele ajakirjandusvabadust piirata.

2. “Päevavalgele” (2015)

Värske toimetaja Marty Baron (Liev Schreiber) annab Boston Globe'i uurivate ajakirjanike rühmale ülesande tegeleda süüdistustega, et Bostoni peapiiskop ei teinud midagi selleks, et takistada preestrit, kellest teati, et ta ahistab lapsi. Ajakirjanikud Mike Rezendes (Mark Ruffalo), Walter "Robby" Robinson (Michael Keaton) ja Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) pistavad tõe otsingutel rinda juristide, riigiametnike ja kirikutegelastega.

3. “Merelaul” (2014)

Iiri müütidel ja rahvajuttudel põhinev maagiline joonisfilm "Merelaul" räägib Benist ja tema õest Saoirse'st, kel on võime end hülgeks muuta. Koos võetakse ette suur seiklus, et vabastada haldjad ja päästa Hingedemaa.

4. “Reis 2: Saladuslik saar” (2012)

Sean Anderson saab kodeeritud hädakutsungi müstiliselt saarelt, mida pole ühelgi kaardil. Kuna poissi on võimatu sinna minemast takistada, liitub temaga missioonil ta värske kasuisa Hank. Nad läbivad Atlantise varisevad kivikoridorid ning kohtavad kummalisi eluvorme, kullamägesid, surmavaid vulkaane ja hulganisti hämmastavaid saladusi.

5. “Ropp vanaisa” (2016)

Jason Kelly (Zac Efron) peaks nädala pärast abielluma oma bossi ülivõimuka tütrega, mis tooks talle kohe kätte advokaadibüroo partnerikoha. Kuid kui ülikorraliku Jasoni ropusuine vanaisa Dick (Robert De Niro) kavaldab ta end Daytonasse kevadvaheajale sõidutama, satuvad Jasoni lähenevad pulmad äkitselt ohtu. Dick kavatseb oma elu kärarikaste korporatsioonipidude, baarikakluste ja võimsa karaokeõhtu abil täisväärtuslikult elada ning Jasoni sellele teekonnale kaasa võtta. Lõpuks avastavad ropp vanaisa ja tema viks lapselaps oma elu metsikuima ralli ajal, et neil on tegelikult teineteiselt midagi õppida ja nende vahel tekib enneolematu side.

6. “Tulnukas: Covenant” (2017)

Kosmoselaev Covenant on teel planeedile Origae-6, mis asub galaktika teises servas. Meeskonna ülesandeks on luua seal inimkonna jaoks baas. Ent asjad lähevad viltu, kui nad on sunnitud tegema rikke tõttu hädamaandumise planeedil, kus on palju puid ja suuri mägesid. See lummava loodusega maastik võiks olla baasi loomiseks arvestatav alternatiiv. Ent selles paradiisis elab müstiline oht, mis võib nad hävitada. Kui neile jahti pidama hakatakse, nuputavad nad meeleheitlikult, kuidas põgeneda.

7. “Kingsman: Kuldne ring” (2017)

Globaalse narkovõrgustiku juht Poppy Adams ründab ja laastab Kingsmani. Eggsy ja Merlin avastavad, et Ameerikas on neile sarnanev salaorganisatsioon. Pärast esmast sõnasõda koondavad nad oma jõud, et paljastada Poppy ja tolle kartelli, Golden Circle'i plaanid. Eggsy ja agent Tequila reisivad üle maailma, pistes rinda Poppy käsilaste hordidega ja kunagisest liitlasest vaenlasega ning nad avastavad jahmatusega, et üks nende endine sõber on endiselt elus.

8. “Cardinal” (sari, 2017-)

Krimisarja keskmes on raskemeelne uurija John Cardinal, kellele juhtum noore tüdruku kadumisest sai rusuvaks kinnismõtteks ning tähendas mehele seetõttu lõpuks ametist kõrvaldamist. Kui aga tüdruku surnukeha lõpuks leitakse, kutsutakse Cardinal taas uurimise juurde, seda uue partneri Lise valvsa pilgu all. Peagi selgub, et Kanada väikelinnas on sarnastel asjaoludel kaduma läinud teinegi inimene, ning faktid viitavad piirkonnas tegutsevale võimalikule sarimõrvarile. Krimidraama põhineb Kanada detektiivkirjaniku Giles Blunti auhinnatud krimiromaanidel, mille keskmes samuti uurijad John Cardinal ning tema partner Lise Delorme.

9. “Näpud põhjas” (sari, 2011-2017)

Komöödiasarja keskmes on kaks erineva taustaga tüdrukut, kelle iseloomud erinevad kui öö ja päev. Max on raske lapsepõlvega, jämedakoeline ent elutark tüdruk, kes tööd ei pelga. Caroline aga, sündinud, hõbelusikas suus, on esmapilgul ennast täis ja saamatu. Ent kui mõlemad asuvad olude sunnil ettakandjatena tööle Williamsburgi sööklas, leiavad nad peagi, et ühise nõu ja jõuga raha kogudes võiksid nad avada oma pagariäri ja niiviisi ettekandjaameti alatiseks seljataha jätta. Unistuste elluviimiseks vajaliku raha kogumine läheb aga mõistagi üle kivide-kändude ning sellega kaasneb hulganisti pööraselt naljakaid juhtumisi.

10. “Constantine” (sari, 2014-2015)

Constatine, deemonikütt ja okultist, proovib põgeneda oma mineviku pattude eest, kuid ta tõmmatakse tagasi hea ja halva vahelisse võitlusesse. Pimedus on maailmas kasvamas ning Constantine peab kasutama kõiki oma oskusi, et päästa maailm üha leviva kurjuse eest. DC koomiksisarjal põhineva fantastiline õuduspõneviku peaosatäitjad on Matt Ryan, Harold Perrineau ja Angélica Celaya.

Kui oled Elisa kasutaja

1. "Deadpool 2" (Elisa Elamuse VoD)

"Deadpool 2" on tõsiseltvõetav film, aga samas on see ka kõikide kiiksude, veidruste ja eriefektidega film, mida tõeline fänn ootab. Tore punane kostüüm võib tunduda lõbus, aga tegu pole lastefilmiga. Siin peab tark vaataja juba ise oma lastele selgeks tegema, et võrdlemisi vägivaldsete oskustega Deadpool pole eeskuju lastele, kes maakodus oma tehtud puumõõkadega vehkima kipuvad. "Deadpooli" järjel on ka vanusepiirang, mis keelab seda alla 14-aastastel vaadata ja seda põhjusega.

2. "Mad Max: Raevu tee" (09.09/Kanal 2)

Mad Maxi painab ta tormiline minevik ning ta usub, et parim viis ellu jäämiseks on üksi ringi liikuda. Sellegipoolest satub ta kokku kambaga, kes pagevad üle Tühermaa sõjamasinas, mida juhib karm Imperaator Furiosa. Nad põgenevad Tsitadellist, mida hoiab hirmuvalitsuse all Immortan Joe. Raevunud Sõjapealik kutsub kokku oma jõugu ning hakkab mässajaid halastamatult taga ajama ning konflikt paisub karmiks sõjaks.

3. "Kapten Phillips" (09.09/Kanal 12)

Paul Greengrassi, kelle uus film jõuab varsti Netflixi, "Kapten Phillips" on just Tom Hanksi rollisoorituse pärast omaette vaatamisväärsus.

Tõestisündinud juhtumil põhinev film "Kapten Phillips" kujutas laevakapteni ennastsalgavat võitlust Somaalia piraatidega nii usutavalt, et film nomineeriti lausa kuuele Oscarile.

4. "Kuninga kõne" (09.09/ Kanal 11)

Lugu mehest (Colin Firth), kellest sai kuningas George VI, kuninganna Elizabeth II isa. Pärast seda, kui tema vend Edward (Guy Pearce) troonist loobub, tõuseb George, hüüdnimega Bertie, vastu tahtmist Ühendatud kuningriigi etteotsa. Bertie, kes kannatab kogelemise all ning keda ei peeta sugugi vääriliseks kuningaks, saab abi Lionel Logue’ilt (Geoffrey Rush), ebatavaliste võtetega kõneterapeudilt. Ootamatute kõnetehnikate ja ebatõenäolise sõpruse abil leiab Bertie kindla hääle ning viib riigi söakalt sõtta.

5. "Kariibi mere piraadid: Musta pärli needus" (07.09/TV3)

"Kariibi mere piraatide" saaga kohta on palju öeldud: mõttetud rahakrabajad, sisutühjad Hollywoodi filmid ja Johnny Deppi populaarsusel ratsutajad. Viimane võib isegi tõsi olla, kuid keegi ei saa väita, et seeria esimesed kolm filmi polnud suurejoonelised, hullumeelsed ja lausa erakordsed järjed, mida enam ei tehta.

6. "Väike ime" (09.09/TV1000 Premium)

August Pullman on teistsugune laps. Võiks ju arvata, et tegu on väikese kosmonaudiga, kuid nii see tegelikult pole. Perekond Pullman kasvatab oma peres Treacher-Collinsi sündroomiga poissi, kes on senimaani olnud koduõppel, ent nüüd peaks asuma õppima 5. klassi. August ehk Auggie peab minema lõplikult tavakooli ja jätkama oma väikese inimese õpinguid, aga nagu arvata on, kaasneb sellega koolikiusamine ja mõnitamine, sest Auggie on paljude arvates ikka väga hirmuäratav ja teistmoodi.

7. "Keskpäevane praam" (08.09/ETV)

Jaanipäevasel Virtsu-Kuivastu praamil satuvad kokku kõige erinevamad inimesed: juuksur oma dotsendist abikaasaga, tema sõjainvaliidist vend koos õe hüljatud lapsega, neli murdehuvilist tudengineidu ja neli noort spetsialisti, bussitäis mandril käinud saarlasi ning armunud paar, kes end jänestena veoautokoormas praamile smugeldanud. Haige peaga tüürimees laseb eeskirjadele vaatamata pardale kaks kütuseautot ja keset merd selgub, et praamil seisva veoauto furgoonis on süttinud puuvill.

Kui oled Telia kasutaja

1. "Lõikepind“ ("Sharp Objects", 2018)

Miniseriaali kõik osad on saadaval Telia HBO striiming-teenuses.

2. "Seltsimees laps“ (2018) – eksklusiivselt Telias

Eesti klassiku ja meie kullavaramusse kuuluva Leelo Tungla autobiograafilistel romaanidel "Seltsimees laps ja suured inimesed" ning "Samet ja saepuru" põhinev "Seltsimees laps" on režissöör Moonika Siimetsa esimene täispikk mängufilm, mis on ühtlasi ka EV100 filmiprogrammi avafilm. Seda arvestades on tema ja kõik asjaosalised saanud hakkama suurepärase tööga, mida võib juba praegu nimetada Eesti filmiklassikaks.

3. "Lady Bird“ (2017)

"Lady Bird" jutustab loo teismelisest neiust Christine'st (Saoirse Ronan), kes soovib, et teda kutsutakse Lady Birdiks. Tema elu on võrdlemisi siia-sinna kõikuv noore inimese probleemidega ülekallatud kunstiteos, sest keerulised läbisaamised emaga (Laurie Metcalf) ei anna rahu ja lisaks veel suhted isaga (Tracy Letts), kes jääb ootamatult töötuks. Noor neiu soovib elult enamat kui olla lihtsalt igav kooliõpilane. Film mõjub nagu ajarännak läbi noore inimese olemuse, mis annab pildi, mismoodi võivad asjad muutuda väga keerukaks täiskasvanutele kui nende elamises on ambitsioonikas ja alles kooliteed käiv noor.

4. "Deadpool 2“ (2018)

2016. aastal said maailma kinosõbrad tuttavaks Marveli universumi kõige omapärasema antikangelasega. Selleks on endine eriväelane ja palgasõdur Wade Wilson (Ryan Reynolds), kellest äärmuslike ja ta välimust pöördumatult moonutanud eksperimentide tagajärjel sai surma külvav ja kontrollimatult teravmeelitsev üliinimene Deadpool. Nüüd on Deadpool tagasi!

Olles hädavaevu üle elanud sõraliste eluohtliku rünnaku, asub moonutatud välimusega sööklakokk (Wade Wilson) täitma oma unistust saada Ebbingi kuumimaks baarmaniks, õppides samas elama ilma maitsmismeeleta. Selleks, et oma ellu uuesti vürtsi saada, peab Wade võitlema ninjade, yakuza kõrilõikajate ning seksuaalselt aktiivse koertekarjaga, rännates mööda maailma, avastamaks perekonna, sõpruse ja maitse tähtsus - ning teenimaks välja oma kohvitassil seisev tiitel "Maailma parim armastaja".

5. "Mesilane Maia: Meemängud“ (2018) – eesti keeles

Kõik lapsed loevad varem või hiljem mõnda raamatut armsa ja uudishimuliku mesilase Maia seiklustest. Üks kõige armastatumatest tegelastest maailma laste hulgas tuleb taas suurele ekraanile Saksa filmitegijate animatsioonis “Mesilane Maia: Meemängud”.

Kui oled Netflixi kasutaja

1. "Next Gen" (2018)

Netflix ostis maikuus animatsiooni "Next Gen" leviõigused 30 miljoni dollari eest ning nüüd on see film ka platvormil saadaval. Miks Netflix? Filmi loojate Kevin R. Adamsi ja Joe Ksanderi sõnul polnud tavalised filmistuudiod kindlad, kuidas sellist filmi lastele maha müüa, aga Netflix oli valmis seda riski võtma, sest ega neil midagi kaotada pole, vaid pigem võita.

2. "Star Trek: Discovery" (2017 - )

Esimene "Star Treki" seriaal pärast 2005. aastal lõppenud "Star Trek: Enterprise'i" suutis 2017. aasta septembris fännid kahte leeri ajada. Ühed arvasid, et see pole enam see, millega nad üles kasvasid. Teised arvasid, et see on seeriale vajalik uuendus ja kolmandad polnud kunagi "Star Trekiga" kursis olnud ja arvasid, et see on väga hea.

Esimesele hooajale tuleb lisa 2019. aasta jaanuaris.

3. "Vikings" (2013 - )

Kui "Viikingid" 2013. aastal alustas ei arvanud keegi, et see jõuab lausa 6. hooajani, mis pole veel küll ilmunud, aga seda ei pea ka enam kaua ootama. Netflixis on saadaval seriaali esimesed 4 hooaega, sest viies on veel pooleli ja jätkab 28. novembril.

4. "Gerald's Game" (2017)

Õudus - ja fantaasiakirjanik Stephen King on jälle moes. Augustis kinolevisse paisatud "Tume torn" pidi teenitult rinda pistma nii kriitikute kui vaatajate pahameelega – eks ta üks hingetu käkk ka oligi, aga vaevalt keegi pärast Andrés Muschietti hiljutist triumfi "See" enam eespool mainitud ebaõnnestumist mäletab. Rekordeid purustanud klounifilmi edust tiivustatuna on nüüd publiku ees järjekordne Kingi romaanil põhinev õuduslugu, Netflixi omatoodang "Gerald's Game".

5. "The Warriors" (1979)

Legendaarse produtsendi, stsenaristi ja režissööri Walter Hilli ("48 Hrs.", "Streets of Fire", "Red Heat", "Another 48 Hrs.", "Last Man Standing", "Deadwood") kolmas lavastajatöö "The Warriors" on üks nendest oma aja filmidest, millest ei saa kunagi küllalt.

6. "Brooklyn Nine-Nine" (2013 - )

Andy Sambergi seriaal "Brooklyn Nine-Nine" on suurepärane komöödia politseinike igapäevatööst, mis oleks peaaegu pooleli jäänud, kui Fox otsustas selle 5. hooajaga lõpetada. Õnneks päästis olukorra NBC, kelle abil tuleb varsti ka kuues hooaeg.

Kolm hooaega on praegu saadaval ka Netflixis. Loodetavasti lisanduvad varsti ka järgmised.

7. "Popstar: Never Stop Never Stopping" (2016)

Andy Samberg pole tuntud mitte ainult ülal mainitud seriaalist, vaid muidugi on ta ka komöödiatrio The Lonely Island liige ja just sellest paroodiabändist sündis ka dokumentaalses stiilis loodud mängufilm "Popstar: Never Stop Never Stopping", kus The Lonely Island asemel on The Style Boyz ja räägibki sellest, kuidas bänd lahku läheb ja Sambergi tegelaskuju Conner "Kid Conner" Friel / Conner4Real alustab soolokarjääriga, mis ühel hetkel põrmu vajub.

8. "Set It Up" (2018)

Üllatavalt hea komöödia kahest bossist ja nende alluvatest, kes üritavad neid kokku viia.

9. "Jason Bourne" (2016)

Jason Bourne" leiab aset 10 aastat pärast seeria kolmanda osa "Bourne'i ultimaatumi" (kahe filmi vahel on 9 aastat) lõppu - Bourne'i mälu on pea täielikult taastunud ning temasuguseid salamõrvareid tootnud programm paljastatud. Bourne on end 10 aastat peitnud ning süsteemi arvates ei tule ta enam kunagi tagasi või on lausa ammu surnud. Ta teenib leiba põrandaalustes võitlusareenidel ning ei plaanigi end kunagi paljastada. See kõik muutub, kui temaga astub ühendusse kunagine kaasvõitleja, kes tirib Bourne'i tagasi salajaste intriigide maailma.

10. "Black Sails" (2014–2017)

Kui "Kariibi mere piraadid" on sinu jaoks liiga lõbus ja fantaasiaküllane, siis on neli hooaega kestnud ja piraadielu väga põnevalt kujutanud "Black Sails" sinu jaoks.

Kui see maha ei müü, siis need algustiitrid teevad seda kindlasti.

Kui oled Amazon Video Prime kasutaja

1. "Hot Fuzz" (2007)

"Põgenemise rütmi" ("Baby Driver") režissööri ja visuaalse komöödia meistri Edgar Wrighti "Three Flavours Cornetto" triloogia teine film, kuhu kuuluvad veel vapustavalt hea zombikomöödia "Shaun of the Dead" ja ulmekas "The World's End".

2. "Beverly Hills Cop" (1984)

Kolmest filmist koosnevale "Beverly Hills Cop" seeriale plaanitakse ka neljandat osa, kuid seniks võib vaadata muidugi kõige paremat, milleks on muidugi esimene film.

3. "Tropic Thunder" (2008)

Ben Stilleri lavastatud komöödia paistis silma unikaalse idee ja hämmastavate rollisoorituste poolest. Siinkohal tuleb eriti tähelepanelikult jälgida Robert Downey Jr. osa Kirk Lazaruse ehk tüüpilise Ameerika näitlejana, kes korjab alati kõik Oscarid.

4. "Pulp Fiction" (1994)

Quentin Tarantino üks parimaid filme on niivõrd ajatu, et seda võib soovitada ka 20 aasta pärast.

5. "Jaws" (1-3)

Steven Spielbergi alustatud seeria neljas osa "Jaws: The Revenge" (1987) oli juba nii halb, et seda nimetatakse üheks kõige halvemaks filmiks läbi aegade, kuigi selles lööb kaasa vanameister Michael Caine. Filmi kohutav kvaliteet on ilmselt ka põhjus, miks seda Amazoni videokeskkonnas pole, kuigi eelmised kolm osa on täitsa olemas.

6. "King Kong" (2005)

Tegemist on siis "Sõrmuste isanda" režissööri Peter Jacksoni nägemusega kõige esimesest "King Kongi" filmist.

7. "Friday Night Lights" (2006 - 2011)

Viis hooaega kestnud suurepärane draamaseriaal võib rääkida Ameerika jalgpallist, kuid tegelikkuses on teemadeks väga palju muud.

8. "Rescue Me" (2004 - 2011)

Denis Leary kuulub näitlejate hulka, keda teame aegade lõpuni ühe rolli kaudu ja selleks on New Yorgi tuletõrjuja Tommy Gavin. "Rescue Me" on hea näide seriaalist, mis esmapilgul räägib ühest kindlast asjast, aga tegelikult haarab enda alla ka kõik muu.

9. "Donnie Brasco" (1997)

Parima mugandatud stsenaariumi Oscarile kandideerinud Mike Newelli ("Harry Potter and the Goblet of Fire", "Four Weddings and a Funeral") maffiadraama on Al Pacino ja Johnny Deppi näitlejatööde tõeline tour de force.

10. "McMafia" (2018 - )

See Briti krimiseriaal põhineb raamatul "McMafia: A Journey Through the Global Criminal Underworld" ning räägib Londonist elavast mehest, kes on tegelikult Vene maffiabossi poeg.