New Yorki ülikooli noore majandusprofessori, Constance Wu ("Lego Ninjago film") kehastatava Racheli suhe Henry Goldingu mängitud Nick Youngiga on kestnud umbes aasta, kui Singapurist pärit noormees kutsub Racheli oma sünnimaale enda parima sõbra pulma.

Kohale jõudes avastab naine aga enda üllatuseks, et pealtnäha lihtne ja maalähedane Nick on Aasia ühe jõukaima perekonna mantlipärija ja Singapuri ihaldatumaid poissmehi. Äkitselt ülirikaste pompöössesse maailma paisatud Rachel leiab ennast nüüd Nicki kapriisse tutvusringkonna tähelepanu keskmest ja satub konflikti mehe traditsioonilise emaga Eleanor, keda kehastab Michelle Yeoh ("Tiiger ja draakon").

"Aasia hullult rikkad"

Näitlejateansambel saab filmi arhetüüpsete tegelaste kehastamisega enamasti hästi hakkama. Rachel on meeldiv, enesekindel ja humoorikas, kuid kohati jätab Constance Wu etteaste mõneti puise mulje, nagu loeks näitlejatar oma repliike kaartide pealt maha. Tubli soorituse teeb Henry Golding, kelle jaoks "Aasia hullult rikkad" on kõige esimene ja tõenäoliselt mitte viimane filmiroll.

Stsenaariumi kõige naljakamad osad kannab väga hästi välja Racheli ülikoolisõbrannat kehastav Awkwafina ("Oceani 8"), kelle otsekohene ja maalähedane huumorimeel pakub filmi melodraamale tänuväärset leevendust. Esmapilgul huvitavat tegelaskuju kehastab ka andekas Gemma Chan ("Sherlock“), kelle karakteri süžeeliin mängib filmis läbivalt teist viiulit ja ei anna lõpuks tervikule midagi juurde. Lõputiitrite laskudes ei olnud jätkuvalt selge, mille pärast oli režissöör Jon M. Chu ("G.I. Joe: Kättemaks") otsustanud Chani tegelase lookaare linateosesse kaasata.

"Aasia hullult rikkad" on saanud meedias palju tähelepanu, kuna filmi kõiki keskseid tegelasi mängivad Aasia päritolu näitlejad. On tõepoolest värskendav vahelduseks näha linateost, kus tegevuskohtadeks ei ole juba korduvalt nähtud USA metropolid ja kus tegelasi motiveerivad tavapärastest Hollywoodi filmidest teistsugused väärtused. Ameerika Ühendriikides üles kasvanud Rachelit koheldakse Singapuris sageli kui autsaiderit, kes tänu oma “võõramaisele” kasvatusele ei suuda aru saada, kuidas “päris maailmas” asjad käivad. Hollywoodi filmides ei juhtu just sageli seda, et ehtameerikud väärtused asetatakse teiste kultuuridega võrreldes vähemtähtsasse rolli. Asjaolu, et "Aasia hullult rikkad" on seda teinud, on väärtus omaette.

"Aasia hullult rikkad"

Filmi kandvateks teemadeks on konfliktid, mis võivad tekkida raha, armastuse ja traditsiooniliste väärtuste kokkupuutepunktis. Siiski, lõputiitrite langedes jääb linateose keskne sõnum üsna häguseks, kuna mitte millegi kohta ei öelda midagi põhjapanevat. Stsenaariumis on olemas käputäis momente, kus režissöör oleks saanud kommenteerida süvitsi mitmeid käsitletavaid teemasid, kuid, nagu juba mainitud, järgib "Aasia hullult rikkad" romantiliste komöödiate stampvõtteid ega üllata lõpuks millegagi.

Seetõttu jäävad kesksete tegelaste vahelised konfliktid, millele vaataja on linateose jooksul kaks tundi kaasa elanud, kulminatsiooni ajal veidralt poolikuks. Need küsimused, millele karakterid filmi vältel pidevalt vastuseid otsivad, jäävad lõpuks ikka vastuseta. Seetõttu jätab "Aasia hullult rikkad" pooliku mulje.

Kuid võib-olla ei ole iseenda poolt tõstatatud tõsisemate teemade lahkamine kunagi olnud filmi režissööri eesmärk. See pole mingil määral halb, sest romantilise komöödiana töötab "Aasia hullult rikkad" adekvaatselt. Kinosaali pimeduses naersid vaatajad pea kõikide naljade üle, ahhetasid emotsionaalsematel hetkedel, ning hiljem lahkudes märkasin ka omajagu punetavaid ja niiskeid silmapaare. Tegu on filmiga, mis läheb vaatajatele korda ja mis neid liigutab. Lihtsalt, siin on ka potentsiaali anda publikule rohkem mõtestatud sisu sellest, mis lõpuks kinolinale jõudis. Uudishimulik osa minust sooviks näha selle potentsiaali realiseerumist. Ehk oleks sel juhul tulemuseks meeldejäävam film.

"Aasia hullult rikkad" on praegu kinodes.