Kõik tundub lihtne – leida sobiv meeskond ja röövida tühjaks seif. Brian Reader (Michael Caine) asub plaani kallale, et korraldada enneolematu rööv, millest jälgi maha ei jää ja loodab, et sellele ei järgne ka kurvad tagajärjed.

Selliste röövifilmide puhul on sisu alati ette teada – vehitakse sisse hunnik pappi või muud väärtuslikku ja pannakse nelja tuule poole ajama. Enne veel tuleb aga ära jagada saadud nodi. Nii saab olema ka "Varaste kuningas". Ei ütleks, et see konkreetselt väga säravaks linateoseks osutus, ent meistriklassi näitlejad muudavad filmi vaadatavaks ja kõik konfliktid, tegevused ja kentsakad naljad teevad sellest siiski väärt elamuse.

Tegu on liiga stiilse filmiga, et seda kohe puudujääkide tõttu materdama hakata. Tõsi, taaskord oli vahepeal tunne, et tegevus venis ja muutus kohati igavaks, aga lugu võttis end taas filmi teises pooles kokku. Üks suur pluss on siin veel – ei olnud meeletut peksmist või suurt märulit. Seega võib see sobida üsna erinevale vaatajale.

See stiilne ja maitsekas röövimine viiakse läbi härrade poolt, keda kehastavad enneolematud näitlejad: Sir Michael Caine ("The Italian Job“, 1969)), Michael Gambon ("Harry Potteri“ filmid), Jim Broadbent ("Le Week-End“, "Moulin Rouge!"), Tom Courtenay ("45 Years"), Paul Whitehouse (seriaal „"The Fast Show"), Ray Winstone ("Sexy Beast") ja lõpuks tuuakse ekraanile ka Netflixi Daredevil ehk Charlie Cox.

"Varaste kuningas"

Viimane teeb minu arvates pigem tagasihoidliku rollisoorituse, kuid ühildub hästi vanema generatsiooniga ja temagi toob kaasa nii mõnegi eriti humoorika hetke. Michael Caine on terve filmi vältel tasemel, ent siiski on näha ka väsimusemärke. Ta on siiski juba 85-aastane. Pole kerge olla nii pikki aastaid ekraanil. Hoopis säravama rolli teeb aga märksa erksam ja tegusam Jim Broadbent, kelle tegelaskuju jäi meelde lobasuuna, kes kunagi vait ei jää, ent siit tekivad ka konfliktid.

Liigne ülbitsemine tasub end kätte ja ka tegelaskuju, keda Broadbent kehastab, läheb hästi kokku tema üldise ekraaniolekuga. Naljakalt veenva rolli teeb ka Tom Courtenay – tema pidevad totakad näoilmed panevad muigama. Terve rööviplaani vältel tekib naljakaid situatsioone ja dialooge ning kogu tõsiduse juures on ikkagi tegu kriminaalidega, mitte koomikutega. Ometi on "Varaste kuningas" ühtaegu nii hea meelelahutus kui suurepärane röövifilm.

Filmimuusika eest hoolitses Briti helilooja Benjamin Wallfisch ("Blade Runner 2049", "See"), kes on loonud suurepärase muusika, sest siin töötab see taustamuusikana ülimalt meeleolukalt ja võiks kuuluda ka iga filmihuvilise plaadiriiulisse.

"Varaste kuningas" ei paku midagi väga uut, aga arvestades näitlejaskonda, kes filmis kaasa teevad, on see pigem kohustuslik vaatamine. Paar tundi mõnusat meelelahutuslikku olemist on garanteeritud. Tegu on just rohkem mõtlevale publikule mõeldud filmiga ja selles osas on kas või näitlejate omavahelised dialoogid need, mille pärast tasub see ära näha. Kummardus näitlejatest kuningate ees!

Klipp "Varaste kuninga“ muusika loomisest Benjamin Wallfischiga.

"Varaste kuningas" on praegu kinodes.