"Lühifilmitegijate hulgas on paljutõotavaid uusi hääli, keda huvitavad päevakajalised teemad nagu immigratsioon, tehnoloogilise arengu mõjud ja identiteedipoliitika," sõnas lühifilmide programmijuht Laurence Boyce.

Lühifilmide võistlusprogrammis linastuvatest filmidest ennustatakse festivaliedu Tai-Myanmari koostööfilmile "Kuld" (rež. Yong Chao Lee, 2018), mis on telefoniga üles võetud lugu jõel triivivast noorest kullakaevurist, kes oma armastatule kirju kirjutab. PÖFF Shortsil teeb lühiteos Euroopa esilinastuse.

Animaprogrammi juhi Priit Tenderi sõnul on filmide saak taaskord rikkalik. "Märkimisväärne hulk tugevaid autorifilme laekus Poolast, Belgiast ja Šveitsist. Võib öelda, et poola animatsioonis domineerivad hetkel noored ja andekad naisrežissöörid," kirjeldas Tender animatsiooni võistlusprogrammi.

Teiste hulgas võistleb animaauhinnale festivali pikim lühifilm, 40-minutiline Belgia animatsioon "Imeline kook!" (rež. Emma de Swaef ja Marc Roels, 2018), mis avab vildist nukkude abil ühe 19. sajandi suurima genotsiidi tagamaid. Oma haruldase pikkuse tõttu võistles film Ottawa rahvusvahelisel animatsioonifestivalil täispikkade filmide kategoorias, kus seda tunnustati peaauhinnaga.

Rahvuslikus võistlusprogrammis on sellel aastal kolm filmikassetti, kust leiab viimase aasta paremiku Eesti filmi- ja animakunstist. Maailmaesilinastuse teeb Riho Västriku dokumentaalfilm "Uued naabrid" (Eesti, 2018), mis vaatleb eluolu raudteesõlmes Tapas, tuues tabavaid paralleele väikelinna oleviku ja minevikuga.

Rahvusvaheline lühifilmide ja animatsiooni festival PÖFF Shorts leiab aset 20.-28. novembrini Tartus ja Tallinnas.