„See peaks vabastama meid köidikutest,” sõnastas PÖFFi juht Tiina Lokk alles kujunemisjärgus kava eesmärgi.

Kokku on filmikunsti ääreala kompavas programmis 15 filmi, neist viis lühikest, mille on välja valinud PÖFF Shorts. Lühifilmid võistlevad koos pikkadega esimest korda.

Maailmaesilinastuseni jõuavad Šveitsi film "Õnn on soe relv" – ühe pika kaadrina ühes ruumis üles võetud linateos viiest noorest, kes harutavad päevi ja öid eristamata enesesse süüvides lahti oma minevikutaaka – ja Tšiili režissööri Nicolás Guzmáni stsenaariumita vändatud "Võimalik ohver", mis käsitleb vampiirifilmi võtmes internetiajastu popdiiva meelivallutavat mõju teismeliste ajudele, peaosas Tšiili laulja Sofía Oportot.

Rahvusvaheline esilinastus on viiel linateosel. Hispaania filmis "See on tuul" maadlevad teismelised tüdrukud buliimiast ja anoreksiast põhjustatud probleemidega. Ehe film on valminud kollektiivselt, katalaani režissööri Pere Vilà Barceló kaasautoriteks on 15–17-aastased noored. Iisraeli lavastaja Ran Slavini „Unenägude seletaja” on kummastav neo-noir-müsteerium, mis räägib urbanismist, unistustest ja virtuaalsusest kosmopoliitilisel ja globaalsel ajastul. Vene lavastaja Deniss Šabajevi filmis "Mira" sõidab selle peategelane, slovakk Miroslav ehk Mira sõjast räsitud Donbassi, et hakata taastama Lenini kujusid. Kas see on dokumentaal- või mängufilm, pole lihtne otsustada.

India lavastaja Anamika Haksari filmi "Võtame hobuse ja kappame jalebi’t sööma" võib nimetada pööraseks armastuskirjaks vanale Delhile, mis võtab kinematograafia vahenditest viimast. Hispaania režissööri Armand Rovira "Kirjad Paul Morrisseyle" on aga pühendatud avangardfilmi legendile Paul Morrisseyle.

Lühifilmide autoritest on nimekaim rumeenlane Radu Jude, kelle pika filmi, Karlovy Vary festivalil peapreemiaga pärjatud "Mind ei huvita, kui me ka läheme ajalukku barbaritena" leiab samuti tänavusest PÖFFi programmist.

"Põhjusega mässajate" võidufilmi valib Eesti Filmiajakirjanike Ühing.

Kavva kuuluvad pikad filmid:

- "Unenägude seletaja” ("Call for Dreams"), rež Ran Slavin (Iisrael-Jaapan)

- "See on tuul” ("El vent és això"), rež-d Paula Comas, Joan Cumeras, Andrea López, Oriol Mulero, Mario Rebugent, Marina Segarra ja Pere Vilà Barceló (Hispaania)

- "Võtame hobuse ja kappame jalebi’t sööma” ("Ghode ko jalebi khilane le ja riya hoon"), rež Anamika Haksar (India)

- "Õnn on soe relv” ("Glück ist ein warmes Gewehr"), rež-d Mirko Borscht, Patricija Bronic, Johanna Dähler, Simon Labhart, Max Roenneberg ja Julian Anatol Schneider (Šveits)

- "Siin” ("Iro"), rež Hadi Mohaghegh (Iraan)

- "Kirjad Paul Morrisseyle” ("Letters to Paul Morrissey"), rež Armand Rovira (Hispaania)

- "Mira”, rež Deniss Šabajev (Venemaa)

- "Peegeldused tolmus” ("Reflections in the Dust"), rež Luke Sullivan (Austraalia)

- "Trauma kui ajamasin” ("Trauma is a Time Machine"), rež Angelica Zollo (USA)

- "Võimalik ohver” ("Víctima Potencial"), rež Nicolás Guzmán (Tšiili)

Kavva kuuluvad lühifilmid:

- "Leek” ("Polte"), rež Sami van Ingen (Soome)

- "Marssali kaks hukkamist” ("Cele două execuții ale Mareșalului"), rež Radu Jude (Rumeenia)

- "Ultra Pulpe (Apokalüpsis pärast)” ("Ultra Pulpe (Apocalypse After)"), rež Bertrand Mandico (Prantsusmaa)

- "Veekarud” ("Bjørnedyr"), rež Yenni Lee (Norra)

- "Koht nimega tegelikkus” ("A Place We Call Reality"), rež Kristoffer Borgli (Norra)

"Põhjusega mässajate” piletite eelmüük läheb lahti 8. novembril.

PÖFF leiab tänavu aset 16. novembrist 2. detsembrini.