1. Lee astus külalisrollis üles kõikides Marveli filmides

See oli ka tema lepingusse kirjutatud nõue ja muidugi sai ta rollide eest ka palka.

2. See aga ei tähenda, et me teda enam külalisrollides ei näe

"Tasujate" seeria neljanda filmi režissöör kinnitas, et nad jõudsid tema rolli enne surma ära filmida, kuigi kindlasti näeme teda veel "Kapten Marvelis" ja järgmises "Ämblikmehe" filmis, sest ka nende puhul võidi juba ammu Lee kohustuslikud stseenid ära filmida. Või siis kasutatakse vanemaid seninägemata kaadreid või arvutigraafika abi.

3. Lee alustas surmakuulutuste kirjutajana

Enne kui Lee asus tööle ettevõttes Marvel Comics, mida siis tunti Timely Comics nime all, ja hakkas kirjutama koomiksiridasid ja looma uusi kangelasi, töötas ta 17-aastasena surmakuulutuste kirjutajana, aga ka näiteks teatri uksehoidjana, toidukullerina ja pükste tootja juures kontoriabilisena.

Surmakuulutuste kirjutamine oli tema jaoks väga depressiivne, sest pidi need tihtipeale juba enne inimese surma valmis kirjutama, et need jõuaksid ajalehte võimalikult kiiresti.

Tänu onule asus ta 19-aastasena tööle koomikseid loovas ja välja andvas ettevõttes Timely Comics (hilisem Atlas Comics ja siis Marvel Comics) jooksupoisina. Temast saigi hiljem kirjutaja ja toimetaja.

Lee esimene koomiks oli lisaosa Joe Simoni ja Jack Kirby loodud "Kapten Ameerika" seeriale ja see kandis nime "Captain America Foils The Traitor's Revenge" ning ilmus 1941. aastal. See valmis tal nädal pärast tööle asumist ja kuigi see oli ainult kaks lehekülge pikk, siis oli see ideaalne taaselustamaks Kapten Ameerika tegelaskuju.

4. Koomiksite kirjutamine polnud esialgne plaan

Lee hakkas küll väga noorelt koomikseid kirjutama, aga ta ei kavatsenud seda väga kaua teha, sest tal oli plaanis saada hoopis romaanikirjanikuks ehk päris kirjanikuks, mistõttu ei kasutanud oma päris nime Stanley Martin Leiber, vaid hoopis lühendatud varianti Stan Lee.

See kõik muutus, sest temast sai maailmakuulus koomiksite looja, kelle loodud tegelased on mõjutanud nii filmikunsti, muusikat, popkultuuri kui ka terveid põlvkondi, kellele ta kangelased lõi.
Romaanikirjaniku temast ei saanudki, aga sellest pole hullu, sest esialgselt ajutisena tundunud töö osutus tema karjääriks ja pärandiks.

Hiljem muutis ta Stan Lee ka oma ametlikuks nimeks.

5. Ta oli sõjaveteran

Stan Lee astus 19-aastasena sõjaväkke pärast rünnakut Pearl Harborile ning oli kolm aastat ajavahemikus 1942 - 1945 sidepataljonis, kus kirjutas muu hulgas treeningfilmide stsenaariumeid ja kujundas isegi värbamisfilmide postreid. Seal arendaski ta oma kirjutamisoskust, mis tuli talle sõja lõppedes Marvelisse tagasi tööle minnes väga palju kasuks.


5. Lee ei arvanud, et Raudmehest saab nii populaarne tegelane

Kui 2008. aastal linastus esimene MCU film "Raudmees", ütles Lee intervjuus, et tema eesmärk oligi luua tegelane, kes ei meeldiks fännidele ega lugejatele, aga siis suruda ta kõikide kurgust ikkagi alla ja panna ta neile meeldima.

Raudmees loodi Külma sõja ajal ning tema esimene etteaste oli 1963. aastal antoloogiaseerias "Tales Of Suspense". Esimene Raudmehe koomiks ilmus 1968. aastal.

6. Lee oleks äärepealt koomiksite kirjutamisest loobunud

Kui väljastaja soovis 50ndatel, et Lee muudaks oma tegelased ja koomiksid lihtsamas, tahtis ta koomiksitööstusest üldse lahkuda.

Tema viimaseks projektiks oleks jäänud 1961. aasta "Fantastiline nelik", mis oli siis Marveli vastus DC "Õigluse liiga" koomiksitele.

Kirjastaja soovis, et ta keskenduks rohkem märulile, aga Lee nendele soovidele ei vastanud ning jätkas talle omaste keerukate dialoogidega. "Fantastiline nelik" osutus tohutuks hitiks ning tõestas, et Lee stiil on see, mis müüb, mistõttu loobus lahkumisplaanidest.

7. Lee tegi koostööd Dr Seussiga

Pärast sõda jätkas Lee tööd treeningfilmide stsenaristina ja tegi seda koos mitme teise kirjutajaga, kes said hiljem kuulsateks nagu näiteks William Saroyan, Charles Addams ja Theodor Geisel ehk Dr Seuss.

8. Ta keelas ära hüüumärkide kasutamise

1971. aastal leidis Lee, et Marveli hüüumärkide kasutamise stiil on liiga lapsik ning keelas need ajutiselt üldse ära.

Idee sündis sellest, kui trükist väljunud koomiksites olid hüüumärgid kustunud. Lee töötas kolm kuud "Fantastilise neliku" ja "Imelise ämblikmehe" koomiksite kallal nii, et neil olid väga kummalised hüüumärgid. Teised kirjutajad ei pööranud keelule tähelepanu ja kui Marvelisse saabusid uued kirjutajad, kes hakkasid jälle hüüumärke kasutama, siis ei hakanud ta seda enam uuesti ära keelama..

9. Lee isiklik juuksur

Lee abikaasa, kes suri möödunud aastal 95-aastasena, oli mehe juuksur ja habemeajaja. Lee sõnul ei käinud ta oma täiskasvanud elu jooksul kordagi juuksuris, sest Joanie tegi seda alati ise.

10. Ema oli tähtis

Lee luges lapsena Mark Twaini, Sir Arthur Conan Doyle'i, Jules Verne'i, H.G. Wellsi ja paljude teiste töid ja tema ema vaatas ikka pealt, et kas ta ikka loeb. Lee on öelnud, et sai oma enesekindluse emalt, sest tema arvates oli kõik Lee tehtu alati geniaalne.

11. Ei narkootikumidele

1971. aastal paluti valitsuse poolt Leel panna mõnda koomiksisse ka narkootikumidevastane sõnum. Ta tegi seda Ämblikmehe koomiksis, kus Peteri parim sõber Harry hakkab pärast rasket lahkuminekut ravimeid kasutama.

Aga kuna meelelahutuslikes koomiksites ei tohi narkootikume isegi mainida, siis keelati tal see ära. Lee veenas ära kirjastaja ning koomiks ilmus ikkagi.

12. Trükikoja viga muutis Hulki roheliseks

Hulk pidi esialgu olema hall, aga trükikojast saabunud versioonides kippus ta olema hallikarva. Nii muutuski Hulk pärast avakoomiksit ilma ühegi põhjuseta roheliseks.

13. Naine hävitas trükimasina

Ühe vaidluse käigus hävitas Lee naine Joanie trükimasina, millega Lee kirjutas esimesed "Ämblikmehe" ja "Fantastilise neliku" koomiksid.

"See juhtus enne eBay saabumist. Kahju. Ma oleks saanud selle suure raha eest hiljem maha müüa."

14. Tema lemmik Marveli külalisroll

Lee alustas Marveli filmides külalisrollidega 2002. aasta "Ämblikmehega", aga tema lemmik pärines 2007. aasta filmist "Fantastiline nelik ja Hõbesurfar", kus ta üritab pääseda Reed ja Sue Richardsi pulma. See pärineb otse koomiksist, kus Lee ja kunstnik/kirjutaja Jack Kirby üritavad samuti pulma pääseda.

15. Ta aitas luua uue koomiksite kirjutamise stiili

Stan Lee ja Steve Ditko olid need, kes lõid järgneva koomiksite kirjutamise stiili: kirjutaja loob sisu kokkuvõtte, kunstnik joonistab koomiksi selle põhjal valmis ja siis täidab kirjutaja dialoogipilved tekstiga.

Leel polnud lihtsalt aega kirjutada kõikide koomiksite jaoks eraldi stsenaariumeid, mistõttu andis ka Ditkole kokkuvõtte, et tema ja teised kunstnikud alustaksid juba koomiksi joonistamisega.

Selline kiirem stiil lubas Leel tegeleda korraga kõikide Marveli koomiksitega, olla toimetaja, kirjutada muid asju ning olla osa ka Marveli ärilisest poolest. See andis ka kunstnikele võimaluse suuremaks loominguliseks vabaduseks ja olla rohkem seotud loo jutustamisega.

16. Lee lõpetas 1972. aastal igakuise kirjutamise

Stan Lee roll Marveli koomiksite ettevõttes muutus 1972. aastal, kui ta otsustas hakata rohkem tegelema reklaami ja ärilise osaga ning asus tööle ka Marveli filmide ja seriaalide kallal. Temast sai ettevõtte nägu, kes käis Marvelit igal pool esindamas.

17. Ta ei kirjutanud ainult Marveli koomikseid

2000ndate alguses kirjutas Lee Marveli suurima konkurendi DC koomiksite jaoks "Just Imagine" seeria, milles ta aitas Marveli stiilis uuendada DC superkangelasi.

Ta saanud kasutada küll algupäraseid nimesid, misttõttu oli Bruce Wayne nüüd hoopis Wayne Williams, aga muutis nad inimlikumaks, lisas neil vigu, vähendas nende jumalikku olemust ning lisas ka teisest nahavärvist ja soost kangelasi. See kõik koondus "Justice League of America" nime alla ning on endiselt alles Earth-6 peal. Põhimõtteliselt võib DC ka neid kangelasi ühel hetkel kasutada.

18. Elulugu koomiksi kujul

2015. aastal ilmus elulooline koomiks "Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir", mille ta ise ka muidugi kirjutas.

19. Töömaht

1998. aastal tegi Marvel Staniga lepingu, mille kohaselt pidi ta andma ainult 10 protsenti oma ajast ettevõttele. Me kõik teame, et ta tegeles Marveliga elu lõpuni.

20. Excelsior!

Lee maailmakuulus tunnussõna "Excelsior" ehk "Ever upward" on ka New Yorgi osariigi moto.

21. Tervisehädad

2012. aastal paigadati Leele südamestimulaator, mistõttu jäid ära kõik avalikud esinemised, aga ta oli üsna pea uuesti jalul.

22. Rahaprobleemid

Lee sai küll Marveli 90ndate ja 2000ndate meeletust edust päris suure osa endale, kuid kui Disney ostis 4 miljardi dollariga Marveli ära, siis talle ei läinud sealt midagi, sest ei omanud ühtegi aktsiat.

Ta kaebas Marveli 2002. aastal kohtusse ja väitis, et firma on “Ämblikmehe” filmide eest võlgu. Kolm aastat hiljem jõuti kokkuleppele ja Lee sai 10 miljonit dollarit.

Ise ütles ta, et on alati olnud rahaga lohakas ja kõik tema tuttavad on talle alati korrutanud, et Lee oleks pidanud mõistma, et loob karaktereid, kellest saab suur osa mutimiljoni frantsiisist. Tema ütles sellepeale, et lõi need karakterid teiste jaoks.

23. Lemmikroll

Lee on öelnud, et tema lemmikroll filmis, kus ta ise üles astus, on Kevin Smithi "Mallrats".

24. Joan Boocock Lee

2017. aasta 6. juulil suri Stan Lee abikaasa Joan, kellega ta oli koos 69 aastat. Joan oli siis 95. aastane. Pea aasta hiljem suri ka Lee, kes oli samuti 95-aastane.

25. Hädas kurjategijatega

The Hollywood Reporter avaldas tänavu aprillis kohutava loo, mis tõi avalikkuse ette selle, kuidas tema naise surma järel hakati aina rohkem vanadusele alla vanduvat koomiksilegendi ära kasutama.

Lee äride mänedžer ja mälestuste koguja Keya Morgan üritas meest isoleerida tema headest sõpradest, äripartneritest ja perekonnast, et saada ligipääs Lee varandusele, mida olevat 50 miljoni dollari jagu. Augustis määrati Morganile lähenemistõkend, et ta ei astuks enam kontakti Lee, tema tütre ja teiste kolleegidega.

Lisaks kasutas teda ära ka kauaaegne ihukaitsja ja tuuride eest vastutaja Max Anderson, kes üritas koos meditsiiniõe Linda Sancheziga võõrandada Leed tema tütrest. Väidetavalt läks Lee kontolt kaduma ka mitu miljonit dollarit. Neid, kes varastasid Lee tagant, oli tegelikult veel ja veel. Õnneks kõik laabus ja enam vähem kõik asjaosalised võeti vastutusele.

Allikas: Mental Floss, Epic Stream, NPNews24, Factinate